Kristof D’Haene, nieuwe ster van Kortrijk: “Iedereen hoopt dat Kompany faalt. Dat is voetbal”

Kortrijk De defensie van Standard kan beter uitkijken als Kristof D’Haene weer eens de achterlijn haalt. De linksachter van Kortrijk schoot tegen Anderlecht vanuit een onmogelijke hoek een ‘patat’ tegen de touwen. Een wereldgoal, het uitroepteken achter een late doorbraak. Van vooral “een crème van een gast”. Kennismaking met een heerlijk simpele nieuwe ster. “Op ‘t gemak, hé.”

De kogel waarmee hij Anderlecht vorige speeldag fusilleerde (4-2) was het uitroepteken: de Jupiler Pro League heeft een nieuwe ster! Hij werd meteen te gast gevraagd in het praatprogramma Extra Time, waar doorgaans alleen maar belangrijke spelers van topclubs aan de zijde van Filip Joos en co zitten. Joos die hem trouwens vorig seizoen al één van de beste linksachters van het land noemde. Kristof D’Haene dus, linksback van KV Kortrijk, al 29 jaar (gevorderd voor een rijzende ster) en nauwelijks 1.68 meter groot (klein voor een stervoetballer in het algemeen, voor een sterverdediger in het bijzonder). Maar: uitzonderlijk vinnig, een fantastisch loopvermogen – legt per wedstrijd het meeste aantal kilometers, minstens twaalf, af van alle linksachters in de Jupiler Pro League én haalt daarin van alle KVK-spelers de hoogste High Intensity – en een uitmuntende traptechniek. Van de loepzuivere voorzetten van de kleine D’Haene weet de lange topscorer van Kortrijk vorig seizoen, Felipe Avenatti, nu bij Standard, nog geblesseerd, alles. In de defensie van de Rouches vandaag wel Nicolas Gavory, ook zo’n offensieve linksachter, Standard betaalde er meer dan drie miljoen euro voor. “Maar daarom is die nog niet beter dan D’Haene,” vindt analist Dennis van Wijk deze week in Krant van West-Vlaanderen. De vroegere linksachter van Club Brugge noemt D’Haene een “miskend talent”. Vorig seizoen zat D’Haene nochtans wel bijna bij AA Gent, maar de overgang ging na de medische testen niet door. Noch D’Haene, noch de Gentse manager Michel Louwagie, noch Yves Vanderhaeghe (toen coach bij Gent, nu bij Kortrijk), willen daar evenwel iets over zeggen. Wat Vanderhaeghe wel kwijt wil over de linksachter: “Hij is een type Vital Borkelmans. Brommerke, hé. Hetzelfde loopvermogen. Blijven gaan. Op training een voorbeeld, élke oefening gaat Kristof tot op de limiet, ongelooflijk soms. Een plezier om mee te werken, ik kan er alleen over stoefen: altijd goedlachs, altijd welgezind.”

Legerdienst

Een crème van een jongen, de zoon van frituur De Gentpoort, daar is iedereen het over eens. Zijn vader Benny D’Haene was ooit een begenadigde doelman, bij Roeselare en Kortrijk ondermeer. “Hij kon zelfs naar Anderlecht, maar toen liep het mis,” vertelt D’Haene daar zelf over. “Vooral door zijn legerdienst, schrijf het maar zo (grijnst).”

Zijn zoon heeft van hem en van zijn moeder, die ook nog heeft gevoetbald, wel zijn loopvermogen mee. “Pa was dan wel een keeper, maar hij kon lópen…” Benny plantte dan maar zijn voetbalambities over op zijn zoon. Veel moeite kostte dat niet. “Ik haalde wel mijn diploma houtbewerking, maar ik moest met alles lachen. Eigenlijk zou ik dat misschien niet mogen zeggen, het is geen voorbeeld voor jongeren, maar ik wist toen al: ik word profvoetballer.”

‘”Afgelopen zomer was er alleen wat vage interesse.”

Dat ging via KRC Stasegem en Racing Harelbeke naar Moeskroen. Toen stokte het even. “Alle Vlamingen gingen er weg. Ik kon bij Club Brugge testen en bleef er van de U-16 tot de beloften, onder Adri Koster. Waarop Cercle er mij weghaalde. Bob Peeters zei: je bent geen linksback, je bent een linksvoor.”

Opengebloeid

Dat bleef hij grotendeels bij Cercle, dat hij in 2015 na de degradatie ruilde voor Kortrijk. Waar het zowel onder Walem, Belhocine en Anastasiou knokken werd voor een basisplaats. Niet altijd met succes.

“Anastasiou had een probleem met mijn gebrek aan gestalte, hij gaf de voorkeur aan Bryan Verboom op de linksachter. En toen kwam ook nog Makarenko, de moed zakte in mijn schoenen.”

Maar dan volgde Glen De Boeck Anastasiou op. “Hij hevelde Makarenko van de linksachter naar het middenveld en ik kreeg zijn plaats. Ik ben er blijven staan.”

Hij bloeide er helemaal open, vorig seizoen ging het na de komst van Yves Vanderhaeghe nog sneller en steeg zijn status plots naar één van de beste linksachters van België. “Er werd hard gewerkt op mijn verdedigend werk en positiespel, zonder mijn offensieve impulsen al teveel in te tomen.”

Het loonde. Dit is zijn vijfde seizoen bij KVK of hij alsnog eens een stap hoger kan zetten, is geen zorg. “Men zegt toch dat je op je 28ste, 29ste op de top van je kunnen zit? (haalt schouders op) Afgelopen zomer was er alleen wat vage interesse. Of ik dan een onderschatte speler, moet jij maar beoordelen. Een paar assists of goals en plots kent iedereen jou, dat wel. Ik lig nog tot 2021 onder contract en zit hier goed, we zien wel wat komt. Ik ben daar allemaal niet zoveel mee bezig.” In 2011 liet de jonge D’Haene wel noteren: “Ik heb er alles aan gedaan om profvoetballer te worden. Na mijn carrière kan ik dan misschien rentenieren.” In juni liet het onderzoeksbureau Deloitte weten dat het gemiddelde loon van een profvoetballer bij de niet-topclubs in 1A 187.000 euro bruto per jaar bedraagt. “Premies inbegrepen? Ach, ik ben tevreden, al zal rentenieren er niet inzitten. Maar we zijn slim met onze centjes, investeren bijvoorbeeld veel in ons huis.”

Het tekent de nieuwe ster. Ze gaan hem niet snel zot maken. “Zo’n Extra Time, ik vind dat wel geestig. En iedereen zegt dat ik het goed heb gedaan. Maar ik ga niet snel zweven. Alleen mijn naaste omgeving telt. De meeste mensen zijn negatief. Kijk naar wat gebeurt rond Kompany: iedereen wil hem zien falen.”

Vorige week zorgde hij daar zelf voor. Kristof D’Haene, 1,67 m en nieuwe ster. Maar vooral zo’n jongen die plots spontaan uit zijn tas apetrots een doosje bovenhaalt met de kleinste Nike-sportschoentjes. Voor het zoontje die zijn Melissa hem in januari zal schenken.

“Eerlijk, mijn carrière raakte eigenlijk pas definitief gelanceerd toen wij 2,5 jaar geleden een koppel werden. Zij is er altijd, steunt mij altijd, zorgt voor mij. En is baas (schatert).” Hij is dan zo enthousiast over zijn geluk thuis dat hij op de voorstelling van KVK op het podium voor 300 gasten spontaan zijn nakend vaderschap aankondigde. Alleen… nog niet alle familie wist het toen.

(foto belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier