Match to watch Racing Genk – Anderlecht: Kompany & co onder druk tegen Genk

GENKIn de titelstrijd zijn Genk en Anderlecht intussen door titelverdediger Club Brugge gedegradeerd tot figuranten. Hun focus ligt nu op de strijd om een plaatsje in play-off 1. Vandaag staan ze in de Luminus Arena tegenover elkaar in de topwedstrijd van de 26ste speeldag. Een vooruitblik van Nordin Jbari, co-commentator van Eleven Sports. “Kompany beschikt nu echt wel over de wapens voor de top 4.”

door Christian Vandenabeele

De grootste druk ligt bij Anderlecht. Na gelijke spelen tegen Waasland-Beveren, Moeskroen en Gent staat het op een met Standard gedeelde vierde plaats, op 5 punten van Genk en Antwerp (en 19 van Club Brugge). In die drie wedstrijden scoorde het slechts één keer – op strafschop nog wel. Anderlecht moet tot beter in staat zijn, vindt Nordin Jbari. “Met de kwaliteit die er nu is, vind ik dat Kompany nu echt wel over de wapens voor de top 4 beschikt. Hij is wel nog op zoek naar wie binnen zijn filosofie zoals Tau als tweede spits/offensieve middenvelder kan spelen en in de beker speelde hij voor het eerst Mukairu in die rol uit. Dat was een succes. Mukairu, snel bal aan de voet, bewoog goed tussen de lijnen en ook de wisselwerking met Larsen op links verliep vlot. Larsen komt graag naar binnen, diepe spits Nmecha beweegt veel, El Hadj is snel en dynamisch en op rechts laten ze ruimte om Amuzu man tegen man te laten komen. Amuzu mist nog veel, maar met zijn explosiviteit doet hij tegenstanders toch veel pijn. Met zoveel snelheid kan Anderlecht heel goed op de counter spelen en we weten intussen dat Kompany niet altijd meer de bal wil. Maar ik verwacht toch dat ze Genk onder druk zullen zetten.”

Vooral langs zijn linkerkant kan een goed Anderlecht Genk pijn doen.

Nordin Jbari, co-commentator van Eleven Sports

Kwaliteit ontbreekt

Om het rendement van het offensieve potentieel te benutten, moet Kompany wel aan de opbouw sleutelen, aldus Jbari. “Wanneer de bal achterin is, biedt alleen Lokonga zich op het middenveld aan. Kompany wil dat de twee andere middenvelders heel hoog gaan staan om ruimte te maken voor de opbouw via Lokonga. Maar het tegenovergestelde gebeurt, omdat tegenwoordig elke ploeg Anderlecht onder druk durft te zetten en de opbouw via Lokonga verstoort. Daardoor kan hij de bal soms niet vragen of moet hij er te lang mee lopen. Dat vertraagt het spel. Met een Kompany achterin is dat geen probleem, die verstuurt kruispassen naar waar hij wil, maar Kompany doet niet mee en centraal achterin zijn het geen grote passeurs. Miazga laat zelfs alles aan Delcroix over. Toen Kompany zich onlangs moest verdedigen waarom hij op rechtsback voor Sardella kiest in plaats van voor Murillo zei hij: ‘Omdat Sardella er het best in slaagt de offensieve spelers aan te spelen.’ Daarmee gaf hij eigenlijk aan dat centraal de kwaliteit ontbreekt om vooruit te voetballen. Een lange bal spelen op de diepe spits is niet het spel dat Kompany wil zien en koppen is ook niet wat Nmecha het best kan. Daarom vind ik dat zeker een van de andere middenvelders – El Hadj bijvoorbeeld, of Ashimeru – moet afhaken om Lokonga te komen helpen bij de opbouw. Dan zijn er voor de centrale verdedigers twee opties. Ik begrijp dat Kompany redeneert: hoger in het veld kunnen zij gevaarlijk zijn tussen de lijnen. Maar de bal moet daar wel tijdig en op een fatsoenlijke manier geraken. Tegen Gent moest zelfs Trebel bijna naast Nmecha gaan staan. Dat kan hij niet, want dat is helemaal tegen zijn natuur. Op de duur wist hij niet meer waar te lopen en is hij eruit gehaald.”

Als het zijn opbouw verbetert, kan Anderlecht Genk voor problemen stellen met de snelheid, beweeglijkheid en vaardigheid van zijn offensieve spelers, besluit Jbari. “Vooral langs zijn linkerkant – de kant van Larsen, waarnaar Mukairu vaak uitwijkt – kan een goed Anderlecht Genk pijn doen.”

Stabiliteit verdediging

Met 8 op 21 is Genk evenmin sterk uit de korte winterstop gekomen. Het zag Club Brugge daardoor tot 14 punten uitlopen, maar in de strijd voor play-off 1 staat het er nog altijd vrij goed voor. Met een overwinning kan het Anderlecht op 8 punten zetten. “Het raakte achterin een beetje gedestabiliseerd door de twee uitsluitingen van Cuesta”, zegt Jbari. “Het wordt uitkijken hoe stabiel de verdediging nu zal zijn en op welke manier ze de offensieve kracht van Anderlecht zullen opvangen. Als ze het met een driemansverdediging doen, wat ik verwacht, wordt volgens mij cruciaal: schuiven de drie goed en pikken de middenvelders de infiltrerende Anderlechtspelers op? Hoe vangen ze op rechts de wisselwerking tussen Larsen en Mukairu op?”

“Zelf kan Genk Anderlecht ambeteren door er met hun spel snel uit te komen. De balvastheid van Onuachu kan daarbij weer een belangrijke troef zijn. Het zal Genk toelaten om onder de druk van Anderlecht uit te komen door de lange bal op hem te spelen. Soms mis ik op hun middenveld wel een creatieve passeur, iemand die makkelijk iemand vrijspeelt, zoals Malinovski dat kon. Daardoor moet Bongonda soms te veel doen. Maar pas op: Genk is een goeie ploeg, het staat niet toevallig tweede. Het wordt een heel interessante wedstrijd tussen twee ploegen die durven aanvallen.”

Racing Genk – Anderlecht om 18.15 uur

Verwachte elftallen

Genk: Vukovic, Preciado, Muñoz, Cuesta, Lucumí, Arteaga, Heynen, Thorstvedt, Ito, Bongonda, Onuachu.

Anderlecht: Wellenreuther, Sardella, Miazga, Delcoix, Lawrence, Lokonga , El Hadj, Mukairu, Amuzu, Nmecha, Larsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier