Onbekend is onbemind en dat geldt zeker voor de niet-alledaagse sporten. Onderwaterhockey is er zo eentje. Drie redenen waarom deze sport de moeite waard is om te ontdekken en te zien.

1. Veelzijdige sport

Onderwaterhockey wordt gespeeld op de bodem van een zwembad. Twee teams van elk zes spelers (en maximaal 4 reservespelers) nemen het tegen elkaar op: bedoeling is dat ze met hun stick van zo’n 30 centimeter de puck in het doel van de tegenstander laten belanden. Er wordt twee keer 15 minuten gespeeld met een rustpauze van 3 minuten. Snelheid, tactiek en een lange adem zijn de sleutelwoorden bij onderwaterhockey, een sport die eigenlijk door alle leeftijden gespeeld kan worden.

2. Ideale conditietraining

Onderwaterhockey is een prima sport om aan je uithoudingsvermogen te werken. Wie onderwaterhockey speelt moet over een goed uithoudingsvermogen beschikken: een duikfles behoort niet tot de uitrusting van een onderwaterhockeyspeler. Het dragen van een snorkel, zwemvinnen en een duikbril daarentegen wel. De sport werd trouwens oorspronkelijk bedacht door een groep duikers die hun conditie tijdens de winter op peil wilden houden.

3. Spectaculaire sport

En neen, dan dan doelen we niet alleen op het feit dat deze sport onder water wordt gespeeld; ook andere elementen maken van onderwaterhockey een boeiende sport. Zo mag er enkel met één hand gespeeld worden en kunnen tegenstanders van alle kanten komen, ook van bovenaf. Bovendien is het goed inschatten en een goede controle van je adem ook heel belangrijk: krijg je bijvoorbeeld net de kans om te scoren, zou het heel jammer zijn dat je net dan naar boven moet om lucht te happen.

Meer weten over onderwaterhockey? Of wil je het zelf spelen? Dan kan je terecht bij een van de Belgische clubs zoals Antwerp Sharks CVD, Brussel Onderwater Hockey, Koraal Genk, Mantis Zwevegem, Orca Bilzen, Zuunse Karpers Sint-Pieters-Leeuw maar ook bij Nelos, de Nederlandstalige liga voor onderwateronderzoek en -sport. Ook op YouTube vind je verschillende interessante onderwaterhockeyfilmpjes.

(Foto: Wikimedia)