Voormalig Engels international en BBC-presentator Gary Lineker bestempelde de poule van de Rode Duivels als de groep des doods, maar is het dat echt wel? Onze huisanalist en oud-bondscoach Aimé Anthuenis geeft zijn visie over de loting.

“Een plek in groep E is een zware loting, maar ik zou het zeker niet als de poule des doods bestempelen”, valt Aimé Anthuenis meteen met de deur in huis. “De eerste match tegen Italië zal wel zeer cruciaal worden. Het zal een open wedstrijd worden, maar als de Rode Duivels die kunnen winnen is de kwalificatie voor de volgende ronde nagenoeg een feit. Indien ze in het zand bijten komt er al wat meer druk bij kijken. Dan moeten er tegen Ierland koste wat het kost punten volgen.”

“We mogen echter niet vergeten dat België de nummer één is op de FIFA-ranking. Ze moeten van niemand schrik hebben. De Belgen hebben de ambitie om het tot de halve finales te schoppen en dat is ook terecht. Dan moet je die poule kunnen overleven. In die fase van het tornooi is je kwalificeren het voornaamste. Er moet dus in de eerste drie wedstrijden niet gekeken worden naar de kwaliteit van het spel.”

“Op het WK in Mexico in 1986 hebben de Rode Duivels ook de eerste ronde maar nipt overleefd en zijn ze vervolgens in de knock-outfase blijven groeien. Over de afstanden en de weersomstandigheden moet er niet veel worden gediscussieerd. In pakweg Lille kan het even warm zijn als in Bordeaux (waar de Rode Duivels het op 18 juni opnemen tegen Ierland, red.) en de verplaatsingen vallen in Frankrijk altijd mee qua tijd dat het in beslag neemt. Of we misschien beter in de poule op de tweede plaats mikken in plaats van op groepswinst om in de achtste finales tegen Portugal uit te komen en zo de tegenstanders uit poule D te vermijden? Dat speelt geen rol. In de tweede ronde zijn er geen zwakke broertjes meer.”