Euh padel? Je bedoelt waarschijnlijk peddel? Nee hoor, het is wel degelijk padel, een racketsport die je nog het best kan omschrijven als een mix van squash, tennis en pingpong. Ex-Club Brugge-aanvaller Tom De Sutter en verschillende Belgen zijn al gevallen voor deze boeiende sport, nu de rest van het land nog…

Padel vindt zijn oorsprong in Mexico. Het is een van de snelst groeiende sporten ter wereld en telt wereldwijd al ongeveer 12 miljoen beoefenaars. Padel wordt al gespeeld in heel wat Europese landen zoals o.m. Spanje, Duitsland, Oostenrijk, België, Frankrijk, Nederland, Italië maar ook in bijvoorbeeld de V.S., Canada en Japan. Strategie is bij padel belangrijker dan kracht. Iedereen kan het dus spelen en het wordt zowel in- als outdoor gespeeld. Een voorsmaakje van een padelmatch? Hieronder zie je de finalisten van het Padel Wereldkampioenschap in 2012 in Barcelona aan het werk.

Hoe speel je padel?

Padel wordt gespeeld met een padelbal, die nogal sterk lijkt op een tennisbal, en een padelracket. Deze racket telt een ongelimiteerd aantal gaten en heeft een koord om het racket aan de pols vast te maken. De rackets kunnen verschillen van vorm, gewicht en materiaal  al zijn er wel grenzen voor de maximale lengte (45,5 cm) en breedte (24 cm) van de racket.
Padel kan met twee (enkel) of met vier (dubbel) gespeeld worden op een terrein van respectievelijk 20 op 6 meter en 20 op 10 meter. De terreinen zijn omgeven door een 3 meter hoge glazen of betonnen wand. Zo blijft de bal steeds in het spel na contact met de wanden wat langere rally’s en meer spelplezier oplevert. De puntentelling gebeurt zoals bij het tennis. De punten worden geteld volgens het traditionele Britse systeem: 15, 30, 40, game, set en match (deuce bij 40-40). Er kan gespeeld worden tot 2 of 3 gewonnen sets, afhankelijk van de competitieformule.

Meer te weten komen over padel? Surf dan zeker eens naar www.padelvlaanderen.be en www.padelbelgium.com