“Voor Nieuwjaar zie ik Club Brugge niet veel meer laten liggen”

Na zeventien speeldagen zondert er zich bovenaan een duidelijke kopgroep af. Het verschil tussen de nummer vier, Anderlecht en de dichtste achtervolger Zulte Waregem bedraagt reeds zeven punten. Onderaan wordt de strijd voor het behoud er meer en meer een tussen Westerlo en Oud-Heverlee Leuven. Onze huisanalist Aimé Anthuenis geeft zijn visie.

Een sterke Vanaken, maar Vázquez krijgt nog steeds de voorkeur

“Om de 1-0 voorsprong te verdedigen opteerde KV Mechelen voor een gesloten verdediging en er eventueel uit te komen op de counter, maar het werd helemaal overvleugeld. Dat heeft een stuk te maken met een gebrek aan kwaliteit, maar het was ook de verdienste van Club Brugge. KV Mechelen kon de verhoogde druk niet aan. Je voelde dat die doelpunten niet konden uitblijven. Club zit ook in een sterke periode en er keren bovendien steeds meer geblesseerden terug. Daarnaast grepen de jongens die tot nu toe minder aan spelen waren toegekomen zoals Claudemir hun kans op Mechelen. Dat is allemaal zeer veelbelovend voor Club Brugge met het oog op de komende weken. Voor Nieuwjaar zie ik ze niet veel meer laten liggen. Hans Vanaken stond ook in de basis ten koste van Víctor Vázquez en speelde een knappe wedstrijd, maar dat betekent niet dat hij definitief de voorkeur krijgt op de Spanjaard. Die is iets meer blessuregevoelig en wordt daardoor gespaard voor de topmatchen. Vázquez lijkt me ook iets sterker op dit moment. Het is niet toevallig dat hij vorig seizoen maar nipt de duimen moesten leggen tegen Dennis Praet in de verkiezing van de Gouden Schoen.”

Vermoeid AA Gent houdt toch stand in Genk

“In de kern van Racing Genk zitten heel wat spelers met talent, maar of dat voldoende is voor play-off 1 is maar zeer de vraag. Alleen Kabasele was tegen AA Gent achteraan een lichtpuntje Ze zullen moeten harken tot Nieuwjaar en vervolgens hopen op versterkingen. Momenteel missen ze vooral een dominante figuur in de groep en spelers die aanwezig kunnen zijn in de zestien van de tegenstander. Bovendien staat Köteles ook niet meer op het niveau te keepen van vorig seizoen. Zonder inkomende transfers zal de strijd om de vijfde en zesde plaats in het klassement een loterij worden met twee tot drie andere ploegen. AA Gent, Club Brugge, KV Oostende en Anderlecht zitten wat dat betreft veilig. De Buffalo’s waren trouwens tegen Genk ook niet overtuigend. Het ontbrak hen aan frisheid na de Europese wedstrijd tegen Lyon. Al is het een positief signaal voor AA Gent dat ze slecht kunnen spelen en toch winnen. Dan kom je zeer ver.”

Niet helemaal zeker dat revival van Lokeren verdienste is van Leekens

“Charleroi had tegen Lokeren het veldoverwicht, maar daar deden de Zebra’s te weinig mee. Lokeren ging daarentegen zeer efficiënt met de schaarse mogelijkheden om. De komst van Coelho is een duidelijke aanwinst gebleken. Als Lokeren Harbaoui daar nog aan kan toevoegen, hebben ze vooraan opnieuw heel wat mogelijkheden en kunnen ze na Nieuwjaar nog een mooi parcours afleggen. Wat ook tegen Charleroi de doorslag heeft gegeven is dat er een stevig blok op het veld stond. Bij balverlies werkte iedereen zeer hard en gedisciplineerd. Daarin zie je de hand van Leekens, maar je kan niet uitsluiten dat Bob Peeters dezelfde resultaten had neergezet. Onder zijn bewind verloor Lokeren veel wedstrijden slechts nipt en hij kon pas vlak voor zijn ontslag beschikken over Coelho. In het voetbal is er vaak weinig geduld. Dat de kritiek die Leekens kreeg bij zijn aanstelling nu verdwenen is na een zeven op negen verbaast me niet. Dat waait vaak over.”

Oud-Heverlee Leuven en Westerlo maken evenveel kans in de strijd om het behoud

“Oostende bewees tegen Westerlo dat ze aanvallend over heel wat mogelijkheden beschikken en ook hun sterke bank blijft een troef. Wisselspeler Akpala zorgde voor het doelpunt en Cyriac is de topscorer in de competitie. Al kwam de 0-1 wel heel knullig tot stand. Als je tegen de degradatie moet vechten heb je vaak die pech. Als je weet dat je al weken na elkaar verliest ben je daar vatbaarder voor. Grote conclusies zou ik voor Westerlo echter niet verbinden aan de wedstrijd. Je kan moeilijk veel verwachten van Bob Peeters als hij nog maar twee dagen aan het roer staat. De strijd om het behoud tegen concurrent Oud-Heverlee Leuven schat ik in op 50/50. Het zijn de twee ploegen met de minste mogelijkheden in de eerste klasse. Tegen Anderlecht was het de moment voor OHL om punten te pakken, maar de cadeaus die ze kregen konden ze onvoldoende afmaken. Allebei treden ze deze week ook nog aan in de bekercompetitie, maar dat lijkt me geen probleem. Dat is de ideale voorbereiding. Halffitte spelers kan je aan de kant houden, maar uit mijn ervaring leer ik dat je moet proberen om altijd met je sterkste elf te spelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier