Hemelse rust aan de Scheldeboorden

Een jaar geleden marcheerden we met 13.000 deelnemers door het Provinciaal groendomein d’Ursel. Het kasteel was toen prachtig verlicht. Geen Dodentocht dit jaar. Het belet ons niet de Scheldeboorden van Bornem te verkennen, een officieel erkend stiltegebied.

Een familie maakt zich klaar voor een fotoshoot in het Provinciaal groendomein d’Ursel. Het kasteel vormt de perfecte achtergrond. We stappen van de parking via een dreef die naar de vakantiewoning ‘Het Atelier van Antonine’ leidt, gebouwd in 1878 als schildersatelier. In 1953 deed het dienst als noodwoning na de zware overstromingen. We stappen door de poort en gaan links in de Wolfgang d’Urselstraat naar knooppunt 13.

Ontmoeting met een ree

Het kasseistraatje gaat over in een onverhard bospad waar drie van de thermiek gebruik makende buizerds de wacht houden. Het wild duikt hier op de meest onverwachte momenten op. In de Nattenhaasdonkstraat – wie verzint die namen? – duikt plots een goed doorvoede ree op uit het maïsveld. Een man op de fiets zag het gebeuren en knikt ons toe “Het is hier goe wonen”, lacht hij goedgemutst.

In het broekbos van Hingene nemen we een stiltebad. Binnenkort hebben marketeers daar ook een Japanse term voor. En coaches, natuurlijk. De bosvruchten zijn bijna rijp. Het pad leidt door het manshoge riet. De twee hangmatten op het einde van het pad moeten benadrukken dat we ons in een stiltegebied bevinden. Hier gaat het geluidsniveau nooit boven de 35 à 40 decibel.

Salon met uitzicht

Tussen het jaagpad en de Schelde bevindt zich een slikken- en schorrengebied. Het bijzondere hier is dat het om een zoetwaterschorren gaat met wilgenvloedbossen. Het jaagpad wordt door fietsers gezien als een snelweg. Wie zich hier aan stoort, kan ook het parallelle pad aan de voet van de dijk volgen. Dat pad komt uiteindelijk vanzelf weer samen met het jaagpad ter hoogte van knooppunt 6.

Paviljoen De Notelaer is een erfgoedparel. In het domein kan je pitkamperen. Tussen 14 en 18 uur staat een terras uit. Hun beroemde Notelaertaart serveren ze door de corona even niet. Het neoclassicistische paviljoen is in de namiddag gratis toegankelijk met mondmasker en mits reservatie, hoewel wij vlot binnen kunnen omdat er weinig volk is. Vooral de ronde salon met parketvloer is indrukwekkend. Het zicht op de Schelde is verbluffend, dat was precies ook de bedoeling van de familie d’Ursel toen ze dit paviljoen lieten bouwen.

Kracht van het water

Vanaf knooppunt 6 trekken we weer door de broekbossen. Het mooiste picknickplekje van deze route bevindt zich aan het Kleine Kragewiel. Omringd door water en bloemen kan je er in alle rust picknicken aan een houten bank. In heel Klein-Brabant vind je langs de Schelde dit soort wielen ontstaan door de schurende kracht van het water na een dijkdoorbraak. Een prachtig bospad leidt terug naar Hingene. We stappen even door enkele pittoreske straatjes om dan aan het volgende wiel terug de natuur in te duiken.

We gaan via de achterkant het Provinciaal groendomein d’Ursel binnen met zijn brede dreven en mooie waterpartijen. Het imponerende kasteel was meer dan 350 jaar lang het buitenverblijf van de adellijke familie d’Ursel. Aan de voorkant van het neoclassicistische kasteel houden we links aan om langs de hondenlosloopweide de parking te bereiken.

Praktisch

  • Afstand: 11 km
  • Knooppunten: 13 – 14 – 16 – 11 – 10 – 7 – 6 – 179 – 180 – 8 – 12 – 13 (wandelnetwerk Land van Stille Waters)
  • Parking: Kasteel d’Ursel, Wolfgang d’Urselstraat, Hingene. De parking is open van 8 tot 21 uur.

Onze aanraders

Gids op de Schelde

De Scheldevallei kleurt een groot stuk van Vlaanderen. Hoe beter deze machtige stroom te verkennen dan op het water? Vanuit Temse kan je tot eind september elke zondagnamiddag varen onder begeleiding van een gids naar verschillende bestemmingen.

Baksteenfietsroute

De Rupelstreek telde ooit 180 steenbakkerijen. Ze hebben het landschap omgewoeld en omgespit. Je ontdekt het steenbakkersverleden in al zijn facetten met de Baksteen fietsroute (39 km).

De te volgen fietsknooppunten vind je op www.scheldeland.be

Wintertuin

Het Ursulineninstituut in Sint-Katelijne-Waver was vroeger een internaat voor meisjes van rijke komaf. Om de ouders te imponeren, bouwden de zusters Ursulinen een Wintertuin. Met een gids ontdek je dit complex.

Het Hof van Busleyden

Soms heb je van die musea die bij hun opening een nieuwe toon zetten. Het Hof van Busleyden in Mechelen is er zo één. In dit stadspaleis uit de 16de eeuw word je ondergedompeld in de rijke geschiedenis van de stad.

www.hofvanbusleyden.be

Met de kinderen

Trollenpad in De Schorre

In Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom bevindt zich een Magisch Trollenbos. Er wonen zeven Scandinavische trollen in, elk tussen de 7 en 18 meter groot. Ze zijn gemaakt van recyclagemateriaal. Om de trollen te vinden, moet je de wandelpaden verlaten. Midden in het bos bevindt zich een uitkijktoren waar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving.

www.deschorre.be

(foto TOV)

Bezoek Fort Liezele

Het Fort Liezele in Puurs-Sint-Amands maakt deel uit van de Fortengordel rond Antwerpen. De bemanning wist de opmars van de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog even te vertragen. Zijn militair verleden en de geheimzinnige gangen in het fort worden voor kinderen op boeiende wijze verhaald. Samen met een soldaat van de Eerste Wereldoorlog ontdekken ze het fort van binnenuit, tot op het dak. Het fort herbergt ook twee toffe escape rooms.

www.fortliezele.be

Vakantieboek Scheldeland

Het Scheldeland Vakantieboek bevat 148 pagina’s vol doe-tips en toffe uitstapjes, ideaal voor een weekendje weg met het gezin. De tips worden aangebracht door zes bloggers die Scheldeland tot in de verste uithoeken hebben verkend. Achteraan het boek vind je twaalf kant-en-klare wandel- en fietsroutes, waaronder een aantal kindvriendelijke routes. Je vindt er ook een lijst met kindvriendelijke verblijfadressen.

Het Scheldeland Vakantieboek is volledig gratis en kan besteld worden op de webshop van routen.be

(Marijn Follebout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier