48 uur in de Vallei van de Kleine Nete in het Scheldeland en in Antwerpen: waterpret in de kano

Het water van de Kleine Nete is glashelder. De rivier meandert door een landschap van beemden, ruigten, broekbossen en hooilanden. De beste manier om de vallei te ontdekken, is met de kano. Wij duiken 48 uur onder en maken herinneringen voor het leven.

Het is heerlijk fietsen in het Scheldeland. (foto David Samyn)

Dag 1

9.30 uur Aan het provinciaal groendomein Hoge Mouw in Kasterlee ligt de zandduin als een bult in het landschap. Van hieruit fietsen we de noordoostelijke lus van de Molenroute (51 km). Langs de Kleine Nete staan nogal wat water- en windmolens. Vroeger vormden die molens het middelpunt van de lokale economie. In Herentals beklimmen we de Toeristentoren. De doorsteek door de Hoge Rielen is een trip down memory lane , want hier kwamen we vroeger vaak op kamp met de jeugdbeweging. ’s Middags genieten we op een idyllisch plekje van de Kastelse picknick die we meekregen van Hapjes & Co.

www.kempen.be/molenroute

14.30 uur Tijd om de fiets in te ruilen voor de kano. De tocht van 9 km tussen de watermolen van Retie en recreatiedomein Ark van Noë in Kasterlee is zalig in alle opzichten. We worden letterlijk opgeslokt door het groen en passeren plekken waar je als wandelaar nooit zou komen. We zien waterhoentjes, wilde eenden en af en toe flitst een vis voorbij. Tijdens deze beleving tonen de Kempen zich op hun mooist. Nu eens laten we ons rustig door het water glijden, dan weer moeten we wat kracht bijzetten. Na 2.30 uur peddelen komen we aan bij de Ark van Noë, onze armspieren zingen van de inspanning. De volgende keer trekken we hier zeker een volledige dag voor uit.

www.kano.be

17.30 uur Tijd om in te checken bij D&A Nest in Retie.

20 uur We sluiten de dag af met een diner in brasserie De Klynhoeve in Retie.

De volgende keer maken we een volledig dagje van het kanoën op de Kleine Nete

Dag 2

8 uur Het ontbijt met streekproducten laat zich smaken. De inspanningen van gisteren laten zich voelen. Tijdens het wandelen zullen de spieren zich wel weer ontspannen.

9.30 uur Het Olens Broek is niet één natuurgebied, maar bestaat uit verschillende gebieden langs de Kleine Nete. We parkeren in de Roerdompstraat, vlakbij knooppunt 52. We stappen door elzenbroekbossen, langs hooilanden waar deze zomer een kleurrijk palet aan bloemen zal bloeien en houtwallen waar vogels in nesten. De ene keer moeten we over knuppelpaden omdat de grond te nat is, de andere keer stappen we over kurkdroge zandgronden. Olens Broek is bijzonder gevarieerd, wat het net zo leuk maakt als wandeling. Onderweg staan we voor een afgesloten wandelpad omwille van broedende vogels. Op 1 juli gaat het centrale pad door Olens Broek weer open, dan zijn de vogels klaar met hun ‘ding’ te doen. We stapten 6,5 km via de knooppunten 52 – 60 – 53 – 55 – 51 – 50 – 62 – 61 – 52.

12 uur Italiaanse croque uit het vuistje met een dagsoep in Café De Kluis in Herentals.

Een bezoek aan het Museum Plantin-Moretus is leuk voor jong en oud. (foto Ans Brys)

14 uur We parkeren op een P+R aan de rand van Antwerpen en trekken met de tram naar het centrum. Stop 1 is het museum Plantin-Moretus. Christoffel Plantijn was 500 jaar geleden de bekendste drukker van Europa. Zijn woonhuis is gewijd aan historische boeken, maar het bezoek vormt geen droge geschiedenisles, integendeel. Tijdens het interactieve bezoek lijkt het alsof je zelf deel uitmaakt van het verhaal.

16 uur We sluiten ons tripje in eigen land af met een bezoek aan het Museum aan de Stroom, kortweg het Mas. Tip: een aantal delen van het museum zijn gratis toegankelijk, zoals het panoramaterras op de tiende verdieping en de collectie op de eerste verdieping.

Onze tips

Logeren in de Lilse Bergen
Wist je dat je van je uitstap naar recreatiedomein De Lilse Bergen in Gierle een volledig weekend kan maken? Je kan er overnachten in een megacoole boomhut, een tipi, watertent of zelfs circuswagen. Wie er overnacht, kan vrij gebruik maken van alle faciliteiten van De Lilse Bergen.
lilsebergen.be

Stadsbezoek met voordelen
Met de Antwerp City Card spaar je een pak geld uit bij je stadsbezoek. In de kaart is de toegang tot verschillende musea inbegrepen en het gebruik van De Lijn (metro, tram en bus) in Antwerpen. De kaart (24u, 48u, 72u) is te koop in het Centraal Station en het Steen aan de Schelde.
visitantwerpen.be

(foto Frederik Beyens)

Vlot verplaatsen
Op acht haltes vertrekt elke dertig minuten een Waterbus in beide richtingen op De Schelde rond Antwerpen. Deze ‘bus’ pendelt tussen Hemiksem en Fort-Lillo en is ook gewoon een fijne beleving. Op de brede stroom is altijd bedrijvigheid te zien. Je kan je fiets gratis meenemen op DeWaterbus.
dewaterbus.be

Ondergrondse stad
Te warm deze zomer? Daal dan af in de ‘buik’ van Antwerpen. In de middeleeuwen stroomde het water via vlieten en kanaaltjes gewoon door de binnenstad. Net als overal elders werden ze overwelfd. Je kan de Ruien bezoeken onder leiding van een gids.
deruien.be

Tips voor de kinderen

Gravinnekespad in Westerlo
Het gloednieuwe belevingspad (2 km) in het recreatiebos de Beeltjens in Westerlo zit bol van het avontuur. Het Gravinnekespad is genoemd naar de ongehuwde gravin Jeanne de Merode (1853 – 1944) aan wie Westerlo veel te danken had. Haar kasteel is nu het gemeentehuis. Het pad door het bos richt zich vooral tot stoere stappers tussen 3 en 10 jaar. Verschillende houten en educatieve spelelementen prikkelen de zintuigen en gaandeweg leren ze het bos en haar bewoners kennen.
Start: Jeugdherberg Boswachtershuis, Papedreef 1, Westerlo.
toerismewesterlo.be

(foto Toerisme Balen)

Expeditie Buitengewoon Balen
Drie dagen op zwier met het gezin en overnachten in een buitengewoon verblijf. Dat is in een notendop de ‘Expeditie Buitengewoon Balen’ voor gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar. De drie dagtochten zijn tussen 11 en 15 kilometer lang en trekken door de prachtige Balense natuur. Je kan het arrangement boeken via onderstaande website. Vooraf ontvang je een roadbook via de post. De tocht start op de parking van het kerkplein van Rosselaar waar de auto drie dagen blijft staan. De eerste nacht slaap je op recreatiepark Keiheuvel en de tweede nacht in een vogelnest op palen aan de Pastorij Olmen.
ontdekbalen.be

Kleuterwandeling in Lier
Inwoners van Lier worden Schapenkoppen genoemd. In de 14e eeuw kregen ze van de hertog van Brabant de keuze om een universiteit op te richten of een veemarkt te houden. Ze kozen voor het laatste, Leuven kreeg de universiteit. De bijnaam van Lier gaat al eeuwen mee.

Omdat kleuters ook graag ontdekken, richtte Visit Lier de speelse stadswandeling ‘het avontuur van Schaap’ (1,3 km) in. Het begeleidend wandelboekje is te koop aan € 6 bij Visit Lier op de Grote Markt waar de wandeling start. Op verschillende plaatsen worden de kinderen uitgedaagd voor een toffe opdracht.
visitlier.be

Volgende week gaan we 48 uur lang op pad aan de Kust. Nog meer vakantie in eigen land-inspiratie vind je op www.dezondag.be/verrassendvlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier