Van verpleegkunde tot toegepaste psychologie: zorgopleidingen zitten in de lift

Geen moment waarop zorgberoepen zo vaak in de media kwamen als het afgelopen jaar. Goed nieuws voor hogescholen, die het afgelopen jaar beduidend meer inschrijvingen mochten registreren. Het aantal studenten dat aan een opleiding verpleegkunde startte, steeg met 7,2 procent. En dat is niet de enige opleiding die aan populariteit heeft gewonnen.

De coronacrisis heeft toekomstige zorgverleners niet afgeschrikt, integendeel: in vergelijking met 2019 zijn er in 2020 1.012 méér inschrijvingen genoteerd voor de opleiding verpleegkunde (bacheloropleiding en HBO5-opleiding).

Hogeschool UCLL noteert vooral meer inschrijvingen op de campus in Limburg, maar ook in Leuven is een stijging te merken. Opleidingshoofd verpleegkunde Ingrid Moldenaers: “Het afgelopen jaar heeft duidelijk en concreet gemaakt hoe belangrijk zorgberoepen zijn. Studenten konden zien dat die beroepen het verschil kunnen maken én dat het beroep naar waarde wordt geschat. Dat heeft zeker bijgedragen aan het hoge aantal inschrijvingen. Ook bij oudere inschrijvers is de populariteit gestegen: we hebben heel wat zij-instromers mogen verwelkomen dit academiejaar.”

In de PXL Hogeschool heerst dezelfde tendens. Meer studenten vonden de weg naar zorgopleidingen, waardoor het aantal inschrijvingen steeg met tien procent. Daar gaat het vooral om een stijgend aantal zij-instromers. “Het verschil in aantal achttienjarige studenten is verwaarloosbaar klein, maar bij zij-instromers is een grote stijging te merken”, vertelt opleidingshoofd verpleegkunde Monique Ratajczak. “De coronacrisis heeft bij hen voor een soort nu of nooit -moment gezorgd.”

“De inschrijvingscijfers fluctueren elk jaar wel een beetje”, nuanceert opleidingshoofd verpleegkunde aan de Karel de Grote Hogeschool Stef Janssens. “Ik zou dus de stijging van 5 procent die we dit jaar registreerden niet per se beschouwen als een gevolg van de positieve beeldvorming van de zorgsector in de media. We zijn vooral blij dat de coronacrisis toekomstige studenten niet heeft afgeschrikt.”

Gezondheid boomt

Bij de Arteveldehogeschool in Gent is het verschil in elk geval groot. Dit academiejaar worden 19 procent meer inschrijvingen voor de bacheloropleiding verpleegkunde genoteerd in vergelijking met vorig jaar. “Dat dat rechtstreeks het gevolg is van de positieve beeldvorming van het zorgberoep in de media, durf ik niet te zeggen”, vertelt opleidingshoofd verpleegkunde Lien Beyls. “Maar ik sluit niet uit dat die aan de basis van het hogere aantal inschrijvingen ligt.” Aangezien ook andere opleidingen binnen het expertisenetwerk gezondheid en zorg meer inschrijvingen telden, is het duidelijk dat gezondheidszorg bij veel studenten top of mind was toen ze een studiekeuze maakten. Opleidingshoofd ergotherapie Karen Van de Putte verklaart: “Het belang van een beroep als ergotherapeut is door corona nog duidelijker geworden, omdat die een belangrijke rol speelt in het revalidatieproces van covidpatiënten. Ik geloof dat de interesse voor de opleiding deels daaraan te wijten is.”

Ook volgens Regis Le Roy, stafmedewerker opleidingen aan Howest Kortrijk, is het niet alleen de opleiding verpleegkunde die aan populariteit won door corona. “De crisis doet jongeren anders kijken naar hun studiekeuze. Zo zien we een significante stijging in het aantal inschrijvingen voor de opleidingen Sport en Bewegen, net als voor de bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen. In het kader van het belang van bewegen en preventie, twee belangrijke topics binnen de gezondheidszorg, is die evolutie gemakkelijk te verklaren.” Nog een uitschieter is de bacherloropleiding Toegepaste Psychologie. “Ons mentaal welzijn is meer dan ooit een belangrijk agendapunt. Ook jongeren zijn zich daarvan bewust.”

 

Yana Vansteenbeeck: “Corona bevestigde mijn keuze”

“Ik was altijd al geïnteresseerd in een opleiding in de zorg, maar de coronacrisis gaf me dat laatste zetje om ervoor te gaan”, zegt Yana Vansteenbeeck (18) uit Herent. In september startte ze met de opleiding verpleegkunde aan de UCLL Leuven.

“Ik ben altijd al graag met mensen bezig geweest”, vertelt Yana. “Toen ik in het zesde middelbaar tijdens een stage de verpleegkundige bezig zag in het woonzorgcentrum, was het voor mij duidelijk: dat wou ook doen. Maar wanneer ik vorig jaar de keuze moest maken, begon ik toch een beetje te twijfelen. Corona heeft toen de doorslag gegeven: als verpleegkundige kan je echt het verschil maken. Bovendien is het respect voor zorgverleners het afgelopen jaar enorm gegroeid.”

“De band die je als zorgverlener krijgt met een patiënt geeft me zo veel voldoening, dat ik nu al weet dat ik in de verpleegkunde op mijn plek zit. Corona maakt het niet altijd gemakkelijk om de job uit te voeren, maar ik haal veel voldoening uit wat ik kan doen op stagedagen.”

Greet Caubergs: “Ik voel dat ik bij verpleegkunde echt op mijn plek zit”

“Verpleegkunde voelt als een soort roeping. Ik wil mensen helpen en iets betekenen in de wereld,” zegt Greet Caubergs (41). In september startte ze met de opleiding verpleegkunde aan de PXL Hasselt.

“Ik ben aan het werk in de interieurwereld en ben zelfstandige in bijberoep als binnenhuisarchitecte, maar speel al jaren met het idee om in de zorg te gaan. Door corona vielen ook in onze sector ontslagen, dus zag ik dit als mijn kans. Op dit moment combineer ik de opzegtermijn bij mijn vorige werkgever met mijn studies. Die combinatie is soms pittig, maar de opleiding is heel interessant. De druk is anders dan voor traditionele studenten: ik heb al een ander diploma waarop ik kan terugvallen. Toch zou ik graag van verpleegkundige mijn beroep maken. In de zorg kan ik mensen helpen, terwijl ik mijn bijberoep als hobby of creatieve uitlaatklep wil houden. Ook al is opnieuw studeren niet altijd even gemakkelijk, ik vind het nu al fantastisch en besef dat dit is wat ik echt wil doen.”

Margo Storms: “Mensen helpen is wat ik wil doen”

“Ik ben zeker dat ik veel voldoening uit het beroep zal kunnen halen en ik kan niet wachten om het label van verpleegkundige te mogen dragen,” zegt Margo Storms (18) uit Steenokkerzeel. Ze startte in september met de praktijkgerichte opleiding verpleegkunde HBO5 aan het Sint-Franciscusinstituut in Leuven.

Een paar jaar geleden maakte Margo een zwaar ongeval mee. “Op dat moment wist ik niet hoe ik te hulp kon schieten. Toen besefte ik dat ik wil weten hoe ik mensen kan helpen,” vertelt Margo. “Ik zorg ook al een tijdje voor mijn opa, die aan een zware vorm van diabetes lijdt. Nu in coronatijden heeft hij extra zorgen nodig, net zoals vele andere risicopersonen. Ook dat spoorde me aan om voor de richting verpleegkunde te kiezen.”

“Het interessante aan de job is dat je alles kan tegenkomen. Natuurlijk zijn er aspecten die je minder aangenaam vindt dan andere, maar dat neem ik er met plezier bij. Het belangrijkste is dat ik vanaf nu overal te hulp kan schieten waar nodig, waar ik ook ga of sta!”

(Maud Vanmeerhaeghe en Emma Sablon)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier