Vanavond gaat op VIER het gloednieuwe seizoen van De Mol van start. En echte fans mogen nog wat harder in hun handjes wrijven, want De Mol is er nu ook in boekvorm. De thriller van ex-kandidaat Bart Debbaut is een fictief verhaal met tien kandidaten, spannende opdrachten, een mooie locatie, één mol en vooral heel veel spanning.

Wat timing betreft, kan het tellen: vlak na de finale van Wie is De Mol? in Nederland en vlak voor de start van het langverwachte nieuwe seizoen in België komt Bart Debbaut op de proppen met De Mol, de allereerste thriller rond het gelijknamige televisieprogramma. Met dit boek is Debbaut trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Eerder schreef hij al negen fictieboeken, maar De Mol is voor hem wel heel speciaal. Negentien jaar geleden nam de schrijver zelf deel aan het tweede seizoen (de reeks met Marianne Dupon als winnares). Toen lag hij er als eerste uit. “Ik ben een heel slechte mollenvanger. Ik heb dat niet alleen bewezen tijdens mijn deelname, ook later – toen ik een column over De Mol had in Het Belang van Limburg – zat ik er altijd naast (lacht).”

Je tiende boek gaat over De Mol. Blijkbaar speelt dat programma toch nog altijd een rol in je leven.

Goh, het is niet zo dat ik per se een boek over het televisieformat wilde schrijven. Het was uitgeverij Lannoo die me gevraagd heeft om dit te doen. Uiteraard vond ik dat een geweldig idee, maar ik ging ervan uit dat ik nooit zou mogen, omwille van de rechten. Tot mijn verbazing lukte het toch. En kijk, twintig jaar na de start van De Mol en tien jaar na mijn debuutroman is er nu deze thriller. De cirkel is nu helemaal rond.

Moeten we dit boek los zien van het tv-programma?

Volledig. Mijn boek kun je eigenlijk beschouwen als een extra reeks van De Mol. Het gaat over tien kandidaten, waaronder één mol. Maar het verhaal speelt zich af in de Auvergne in Frankrijk en verandert gaandeweg in een thriller: één van de kandidaten verdwijnt en terwijl de medekandidaten ervan uit gaan dat dit deel uitmaakt van het spel, blijkt het om een ontvoering te gaan. De productieploeg krijgt een sms waarin staat dat het spel verder gespeeld moet worden. Zo niet gaat de ontvoerde kandidaat eraan. Dat leek me een sterk uitgangspunt voor een thriller rond dit bekende format. Uiteraard heb ik in de opdrachten die de kandidaten moeten uitvoeren, verborgen hints gestoken, zodat het voor de lezers – net als voor de kijkers van het tv-programma – een echte zoektocht wordt naar de dader. Het is met andere woorden een echt De Mol-verhaal geworden.

De cirkel is helemaal rond. Twintig jaar na de start van De Mol en tien jaar na mijn debuutroman is er nu deze thriller.

Eén van de kandidaten in je boek is een priester. Dat is toch wel heel toevallig…

Dat is een mooi en zeer uitzonderlijk toeval. Het boek heeft uiteraard niks met de reeks te maken die vanaf vanavond op VIER te zien is. Ik had dus niet kunnen weten dat er ook hier een priester bij zou zijn. Het is een onwaarschijnlijk grappig toeval. Ik heb een schoonbroer die priester is en die zich ooit kandidaat heeft gesteld voor De Mol, maar het niet gehaald heeft. Daar heb ik mijn inspiratie gehaald. Het leek me de ultieme mindfuck om er een kandidaat in te zetten die eigenlijk niet mag liegen en bedriegen.

Het boek ligt nu zo’n twee weken in de boekhandel. Krijg je goede reacties?

Er zijn een paar zeer positieve recensies verschenen en elke dag krijg ik berichten via alle mogelijke sociale media van lezers die het boek razend spannend vinden. Het boek valt dus goed in de smaak en daar ben ik blij om. Het is tegenwoordig niet makkelijk om veel boeken te verkopen, maar dit zou wel eens een voltreffer kunnen worden. (Sebastiaan Bedaux/foto Koen Broos)

De Mol, geschreven door Bart Debbaut (uitgeverij Lannoo), ligt nu in de boekhandel. Vul hieronder jouw gegevens in en beantwoord de wedstrijdvraag. Misschien win jij wel een van de tien exemplaren van het boek De Mol! Wedstrijdvraag: Hoeveel boeken heeft auteur Bart Debbaut al geschreven? Deelnemen kan tot en met woensdag 28 maart.