De zeven kandidaten van ‘De Mol’ gingen deze week pakjes bezorgen in het drukke Mexico City. Priester Pieter en Financial Recruiter Bahador ontpopten zich als ware worstelkampioenen, terwijl de rest van het team een verfbom onschadelijk moest maken. Een heuse race naar de top van Torre Latinoamericana leverde Joke de eerste vrijstelling op.  Katrien kunnen we van ons lijstje schrappen, want zij kreeg een rood scherm te zien. Onze Mol-watcher Renzo geeft zijn kijk op de aflevering.

Bakfietskoeriers

Vanuit een park in Mexico City moeten Pascale, Pieter, Lloyd, Bahador en Joke 4 pakjes op de juiste bestemming brengen met een bakfiets. Om de juiste pakjes te vinden uit de in totaal 46 geadresseerde pakjes moeten ze eerst vier opdrachten uitvoeren. Eens een opdracht afgewerkt is, krijgen ze een goede of verkeerde afbeelding van een persoon van Gilles, afhankelijk of de opdracht al dan niet geslaagd was.  Nu kunnen ze de hulp inschakelen van Steve en Katrien. Beiden staan in het plaatselijke Paleis van Schone Kunsten voor het werk ‘Morales’ van Diego Rivera. Via de telefoon krijgen zij de beschrijving van deze afbeelding. Als ze de figuur in het schilderij ontdekken, kunnen Katrien en Steve hun teamgenoten een hint naar het adres geven. Lloyd en Pieter zijn nogal overhaast in het oplossen van een luciferraadsel en vertrekken met een foutief pakje, waardoor er heel wat tijd verloren gaat. Joke, Pascale en Bahador weten intussen de stad met de kortste afstand naar Mexico City te bepalen. Wanneer de bakfiets terug is, gaan Baha en Joke op pad. Ondanks een aanrijding met een tent, slagen zij erin om het pakje op de correcte locatie te bezorgen. Ondertussen bekijken Pieter, Lloyd en Pascale het luciferraadsel opnieuw, maar ook hun tweede poging loopt op een sisser af. Daarbij komt dat Lloyd en Pascale ook heel wat tijd verliezen onderweg. Ook het rangschikken van uiteenlopende bankbiljetten naar waarde loopt verkeerd, zodat Bahador en Pieter eveneens naar de verkeerde locatie rijden. Hoewel Joke, Pascale en Lloyd de oplossing voor de vierde opdracht vinden, rest hen geen tijd meer om het pakje te bezorgen. Slecht 1.000 van de mogelijke 4.000 euro wordt binnen gehaald.

Verfbom ontmantelen

Pascale en Steve worden in een kamer met een verfbom opgesloten. Ze staan in contact met Joke, Katrien en Lloyd die als redders de bom onschadelijk kunnen maken. Dit kan door één van de vier gekleurde draden door te knippen. Hiervoor moet het drietal escape room-gewijs met een kleur uit drie kamers zien te ontsnappen. Ze krijgen hiervoor precies één uur de tijd.
In de eerste ruimte treffen Lloyd, Joke en Katrien vijf schakelaars aan. Door deze op de correcte stand te switchen, kunnen ze de ruimte verlaten. Met behulp van fitnesstoestellen wekken ze stroom op voor tv-toestellen. Daarop verschijnen woorden en namen waarvan er enkele een Mexicaanse connectie hebben en die helpen bij het juist zetten van de schakelaars. Door de stroom krijgen de twee in de kamer met de bom op hun beurt foto’s van de voorbije opdrachten te zien. Noch Pascale noch Steve lijken te merken dat de kleur rood op elke foto ontbreekt.
In de tweede kamer speelt Lloyd een worstelwedstrijd op een spelconsole waarmee hij tijd kan winnen of verliezen, terwijl de dames zich bezighouden met een synthesizer. De student faalt waardoor er 5 minuten worden afgetrokken. Met de hulp van een handboek weet Katrien de juiste toetsen in te duwen en krijgen Steve en Pascale zo een lied van Green Day te horen.
In kamer drie hangen overal kleine briefjes. De redders dienen hierop de twee raadsels te vinden en op te lossen. Katrien, Joke en Lloyd slagen er niet in om een eenvoudige vraag te beantwoorden. De tijd is om en de bom ontploft, waardoor Steve en Pascale onder de smurrie komen te zitten. Kort daarna komt Lloyd echter met de juiste oplossing aan. Bij deze opdracht is er dus geen cent verdiend.

Holy Pieter & Big Baha

Bahador en Pieter krijgen intussen een eigen opdracht. Op een muur van de Arena Lopez Mateos treffen de heren een poster aan met het event van die avond: een lucha libre oftewel een worstelwedstrijd waarin ze zelf de sterren zijn. Uit 20 basistechnieken moeten ze er vijf uitkiezen. Ze krijgen de hele dag de tijd om deze aan te leren. De bedoeling is dat de rest van de groep dan de worstelgrepen correct herkent. Tijdens het oefenen ervaren Pieter en Bahador meteen de harde aanpak van hun professionele leermeesters.

Die avond krijgen Pascale, Joke, Katrien, Lloyd en Steve drie minuten tijd om de 20 grepen te bestuderen. Ze nemen er elk vier voor hun rekening. Even later demonstreren Holy Pieter en Big Baha hun kunnen in de ring. Na afloop geven Katrien en Lloyd een goed antwoord, maar is het Pascale die met een verkeerde worstelgreep de opdracht laat falen. Wederom geen geld in de pot.

Race naar de top

Op de tiende dag van hun avontuur in Mexico, trekken de deelnemers naar de Torre Latinoamericano, één van de indrukwekkendste wolkenkrabbers van de stad. Presentator Gilles legt hen uit dat ze met de volgende opdracht 3.000 euro én een vrijstelling kunnen bekomen. Hiervoor moeten ze samen de lift pakken richting de 37ste verdieping. Onderweg zal de lift zes keer stoppen en moet er telkens één kandidaat uitstappen. Deze heeft dertig seconden de tijd om naar de andere kant van het gebouw te lopen waar een vraag te vinden is. Hij of zij moet de omslag met het correcte antwoord meenemen naar de lift. Één kandidaat neemt alle antwoorden mee tot boven in de toren waar deze de omslagen kan omzetten naar geld en de vrijstelling kan bemachtigen. De spelers die uitgestapt zijn, kunnen echter zelf deze vrijstelling bekomen door via de trap eerder boven aan te komen. Dan gaat al het geld wel verloren. De groep overlegt wie op welke verdieping zal uitstappen. Bahador lijkt niet veel zin te hebben om te lopen. Hoopt hij hierdoor een hogere etage te scoren? Doordat Katrien haar voet bezeerde, mag zij in de lift blijven staan. Pieter stapt als eerste uit, daarna volgen Pascale, Steve en Joke. Ieder van hen weet hun gekozen enveloppe aan Katrien te bezorgen. Ook Lloyd en vervolgens Bahador houden zich aan hun afspraak om pas de trap te nemen wanneer de omslag in de lift zit. De uitgestapte kandidaten gaan tot het uiterste om de bovenste verdieping te bereiken. Joke slaagt erin om voor Katrien aan te komen. Hiermee kaapt de dierenarts de vrijstelling weg, maar zorgt ze er ook voor dat er weer niks verdiend wordt. Ter verduidelijking bekijkt Gilles de omslagen met de antwoorden op de gestelde vragen. Steve en Joke hebben een verkeerd antwoord gegeven.

Game over voor Katrien

Met maar 1.000 euro extra in de groepspot maken de kandidaten opnieuw de test. Twintig vragen over de mol bepalen wie de volgende afvaller wordt. De enige die rustig achterover kan leunen, is Joke die dankzij haar vrijstelling zeker is van haar plaats in de volgende aflevering. Steve krijgt als eerste zijn scherm te zien. Het is groen. Daarna typt Gilles De Coster de naam van Katrien in op zijn laptop. Haar scherm is rood. Door het vertrek van de 54-jarige eventmanager verliest de groep haar moederfiguur. Veel wijzer word ik niet, want Katrien kwam voor mij niet in aanmerking de Mol te zijn.

Verdachten

Mijn hoofdverdachte Bahador hield zich vrij kalm deze aflevering, want enkel bij de bakfietskoeriers stuurde hij (ook letterlijk) wat verkeerd aan. Het waren vooral de resterende dames – Pascale en Joke – die de groep aardig wat geld hebben gekost. De acties van Lloyd en Pieter wijt ik eerder aan jeugdig fanatisme dan echt Molgedrag. Steve had tijdens de eerste proeven te weinig invloed om te saboteren.

Heb je zelf een theorie? Deel deze dan op wieisdemol.be