“Wie is te vertrouwen?” dat blijft één van de voornaamste vragen die we ons elke week stellen bij het bekijken van ‘De Mol’. In deze derde aflevering bepalen twee kandidaten met een zenuwspiraal hoeveel er verdiend kan worden, terwijl de anderen het bedrag kunnen verzilveren door het overhalen van vijf schakelaars in een pand vol geblindeerde paintball-schutters. Tevens wordt de groep geketend en staat iedere kandidaat voor een dilemma wanneer de eerste vrijstelling van de reeks opduikt. De Mol-watcher Renzo Verdonckt hield het nauwlettend in de gaten.

Muisstil en met Vaste Hand

aflevering-3-_47_

De dag na de exit van buschauffeur Marc, trekken de resterende acht deelnemers naar Juramento, ten zuiden van Salta, waar ze halt houden op een verlaten industrieel terrein. Presentator Gilles De Coster vraagt de groep twee kandidaten aan te duiden die beschikken over een vaste hand. De rest moet vooral kunnen zwijgen. Naaister Manuella en creatieve Hanne worden naar voor geschoven en begeven zich naar een kelderruimte waar een levensgrote versie van een zenuwspiraal staat opgesteld. Met een elektrische ring moeten de dames een parcours afleggen over een koperen buis, zonder deze te raken. Doen ze dit wel, dan gaat er een alarm af en moeten ze van het laatste rustpunt herbeginnen. Ieder rustpunt dat ze bereiken, levert 1.000 euro op. Of toch niet? Want het geld komt pas in de pot als de zes andere kandidaten in het bovenliggend pand vijf schakelaars kunnen uitzetten. Het gebouw wordt echter bewaakt door zeven sluipschutters die geblinddoekt zijn maar hun paintballgeweer in de aanslaag hebben. Stil zijn is van het grootste belang. Bruno en Issabel worden vrijwel meteen door een verfkogel getroffen, net als Cathy die door een riskant afleidingsmanoeuvre van Thibaud niet voorbij de eerste schutter weet te komen. Terwijl Hanne worstelt met de ring en insectenbeten, waardoor het bedrag op slechts 1.000 euro blijft steken, weten Gilles en Thibaud elk een schakelaar over te halen. Wanneer de twee kort daarop worden uitgeschakeld, ligt het slagen van de opdracht in handen van Stijn. De jongste deelnemer stelt zich wederom heroïsch op, maar wacht net te lang om naar de laatste schakelaar te rennen. Pech of uitgerekende sabotage?

Te Nemen of Te Laten

aflevering-3-_51_

Tijdens een stevige wandeltocht naar Salta slaat de gezellige sfeer binnen de groep voor het eerst om. De harde manier waarop de fanatieke kandidaten (met name Cathy, Thibaud en Gilles) het spel spelen en het constant noteren in hun molboekjes, wordt door Hanne en Issabel aangekaart. Papabeer Bruno weet gelukkig de gemoederen te bedaren. Eens de stad bereikt, worden de acht kandidaten in het voormalig slachthuis ‘El Matadero’ aan één lange ketting vastgemaakt. De opdracht is eenvoudig: als ze zich allemaal losmaken, levert dat 5.000 euro op voor de groepspot. De ketting waaraan ze vasthangen is net lang genoeg om één persoon tot bij een kooi te laten komen. Iedere tien minuten gaat deze kooi open en kan de gekozen kandidaat zich met een sleutel van de rest bevrijden. Er is echter een addertje onder het gras: naast het sleuteltje ligt ook een vrijstelling (een garantie op een plek in de volgende aflevering). Wie die neemt, zorgt er niet alleen voor dat er geen geld verdiend wordt, maar ook dat de kandidaten die nog aan de ketting vasthangen de nacht in het pand moeten doorbrengen. Er ontstaat al gauw een discussie wanneer Gilles en Cathy duidelijk maken voor de vrijstelling te gaan. Daar zijn Issabel, Stijn en Manuella het niet mee eens. Bruno geeft aan de vrijstelling niet te willen en krijgt het vertrouwen om zich als eerste los te maken. Opmerkelijk, want als hij de Mol is, heeft hij dat voordeel uiteraard niet nodig. Na hem volgt Thibaud. De groepsdruk zorgt ervoor dat ook alle andere kandidaten de verleiding weten te weerstaan. Hanne blijft als laatste over; zij kan niemand een helse nacht bezorgen mocht ze voor de vrijstelling kiezen, maar dat doet ze niet. De West-Vlaamse flapuit gaat voor het geld en zorgt er zo voor dat iedereen met gelijke kansen de test ingaat.

Adiós, Manuella

aflevering-3-_40_

Tijdens de derde executie krijgt de sympathieke Manuella het gevreesde rode scherm te zien. Ze heeft er de tijd van haar leven opzitten. Deze aflevering toont voor mij aan dat er in Hanne geen Mol schuilt, want anders was ze toch wel voor de vrijstelling gegaan. Het valt me echter wel op hoe Bruno zich vrij onopvallend doorheen de afleveringen wist te banen zonder echt geld op te leveren voor de groepspot.

Het oordeel na aflevering 3

Issabel blijft mijn hoofdverdachte, gevolgd door Bruno en Gilles op een gedeelde tweede plaats.
Volg alle theorieën op wieisdemol.be

Meer reviews:

Aflevering 1

Aflevering 2