Ook deze week schenkt het VIER-programma ‘De Mol’ ons weer meer vraagtekens dan oplossingen. In de vierde aflevering worden drie kandidaten doorheen Buenos Aires geloodst aan de hand van muziek die twee van hun collega’s op een radiozender op antenne brengen. Nadat Stijn en Thibaud de vuile was van de groep op hebben gehangen, zoekt de groep het Argentijnse nachtleven op en mogen ze ‘s anderendaags een gokje wagen op de paardenrennen van La Plata. Daarin blijkt dat er in de West-Vlaamse Hanne een gehaaide leugenaar schuilt. Genoeg stof om samen met onze De Mol-watcher Renzo Verdonckt eens te overlopen.

Na het vertrek van Manuella begeeft de groep zich naar de hoofdstad van Argentinië, Buenos Aires. Op de bus weerklinkt de stem van presentator Gilles De Coster die hen één voor één van sabotage beschuldigd. Als in een waar Agatha Christie verhaal heeft ieder van hen wel iets op zijn of haar kerfstok, maar is er maar één de effectieve verrader; de Mol!

Laat je leiden door muziek

aflevering-4-_31_

De volgende ochtend moet de groep na het ontbijt twee kandidaten kiezen die beschikken over een goede neus. Stijn en Thibaud worden aangeduid en krijgen te horen dat zij vandaag in het hotel zullen blijven om ieders vuile was te doen. Vervolgens wil spelleider Gilles dat uit de overige vijf kandidaten de twee mensen met de beste muziekkennis worden geselecteerd. Dat zijn Bruno en Issabel. Zij worden naar een lokaal radiostation gebracht. Daar vernemen ze dat zij Cathy, Gilles en Hanne naar drie locaties in de stad moeten leiden. Ze mogen echter alleen maar communiceren met muziek. In de lobby van het hotel en in de taxi die voor de deur staat, zullen de gekozen songs worden afgespeeld. Na het horen van ‘Dear Mr. President’, begrijpen Cathy, Gilles en Hanne wat de bedoeling is. Ze nemen plaats in de taxi en begeven zich naar het Casa Rosada, het werkpaleis van de Argentijnse president. Daar treffen ze enkele straatmuzikanten met twee partituren aan. Die moeten ze meenemen. In het radiostation valt het op dat Bruno en Issabel wel moeite hebben met het zoeken van geschikte nummers. Bruno haalt zelfs oud-mollen ‘Hugo’ en ‘Magda’ aan wanneer hij het heeft over Vlaanderen’s bekendste showbizzduo: Nicole en Hugo. In de taxi is Cathy tot twee keer toe overtuigd dat ze naar de begraafplaats van Evita Peron moeten gaan. Fout! Na de eerste vergissing, weten ze echter toch locatie twee (het planetarium) te bereiken en daar de partituren te vinden, maar de tweede keer staan ze bij het kerkhof terwijl ze eigenlijk bij het ministerie moeten zijn. Als klap op de vuurpeil zorgt Gilles ervoor dat ze tijd verliezen door nog rond de nabije kerk te gaan lopen en stuurt Hanne de boel in de war door ‘Return December’ te verstaan in plaats van ‘Return to Sender’, de legendarische hit van Elvis Presley. De twee laatste partituren worden niet bereikt, want na anderhalf uur zit de tijd erop. Vervolgens trekken de vijf deelnemers naar een concertzaal waar een muzikant het lied van iedere gevonden partituur zal spelen. Aan Bruno en Issabel om de titel en uitvoerder te achterhalen. Ze scoren drie op vier, wat goed is voor 1500 euro. Maar was Bruno bij de muziekkenners wel op zijn plaats?

De vuile was ophangen

In het hotel hebben achterblijvers Stijn en Thibaud na hun bezoek aan de wasserij ook nog een opdracht gekregen: zij moeten T-shirts, die door de kandidaten enkele dagen geleden gedragen werden tijdens hun wandeltocht door de bergen in de buurt van Salta, bij de juiste persoon weten te plaatsen. Hiervoor moeten ze een beroep doen op hun reukorgaan, want elke T-shirt ziet er exact hetzelfde uit. Na een eerste poging, krijgen de heren van de presentator te horen dat ze er vijf goed hebben. Voor ze een tweede keer mogen proberen, krijgen ze de kans om hun medekandidaten te besnuffelen en daar maken ze ook gretig gebruik van. Er heerst vooral onduidelijkheid tussen de kledingstukken van Cathy en Hanne. Uiteindelijk wisselen ze hun truitjes, een zet die de juiste blijkt te zijn. Thibaud en Stijn verdienen hiermee 2000 euro voor de groepspot.

aflevering-4-_38_

Die avond gaan de zeven kandidaten naar een plaatselijke bar, waar ze samen tequila-shotjes nemen en zich zelfs aan een dansje wagen. De sfeer onder de kandidaten zit er goed in. Even lijkt het spel ver weg, maar dan zien we als kijker dat iemand het gastenboek ondertekent met: ‘De Mol was here’.

Pokerface op de paardenrenbaan

aflevering-4-_45_

Tijdens een druilerige ochtend trekt de karavaan verder naar de Hippodroom van La Plata. Daar gaat ieder in een hokje staan en hoort de bende dat met de volgende proef tot 7000 euro verdiend kan worden. Daarvoor moeten ze elk 10 vragen over bekende paarden beantwoorden op de laptop in hun hokje. Elk goed antwoord levert 100 euro op. Maar er zit een addertje onder het gras, want iedere speler zal ook een racepaard worden toegewezen. De persoon wiens racepaard wint kan ook een vrijstelling verdienen. Om het beste paard te bekomen, moeten ze zich van de laptop naar de racebaan draaien. De opdracht begint en Bruno, Hanne en Issabel negeren de laptop en tonen zo aan voor zichzelf te gaan. Al snel volgt ook de rest. Het is duidelijk dat ieder van hen wel interesse heeft in de vrijstelling. Eén voor één krijgen de kandidaten te horen welk nummer hun paard heeft. Dat moeten ze voor elkaar verzwijgen. Na de race, gaat de groep bij Gilles De Coster aan tafel zitten. Er werden vijf vragen goed beantwoord; goed voor 500 euro. Om dat geld te verdienen en te voorkomen dat iemand met de vrijstelling gaat lopen, moeten de kandidaten de persoon met het winnende paard aanduiden. Er ontstaat al snel een verhitte discussie: Hanne, Issabel en Bruno vinden dat Cathy nogal heimelijk zat te lachen na de wedstrijd. Cathy bijt echter van zich af en wijst met de vinger naar Issabel. Ze wordt hierbij gesteund door Thibaud. Gilles en Stijn houden zich vrij afzijdig. Na stemming krijgt Cathy vier stemmen (Issabel drie) en moet de eigenaar van de vrijstelling zich bekendmaken. Tot ieders verbazing is dat Hanne. De spring-in-’t-veld uit Heule heeft iedereen om de tuin weten te leiden en is zeker van haar plaats in de volgende aflevering.

‘Return to Belgium’

aflevering-4-_16_

Tijdens de vierde test geeft Thibaud wederom aan zeker te weten wie de Mol is. Hanne kan dan weer rustig achterover leunen. Het opmerkelijke opschrift op Cathy’s T-shirt ‘Always Stay’ blijkt bij de eliminatie te kloppen, want zij gaat door naar de volgende episode. Net als Thibaud en Gilles. Het scherm van advocate Issabel kleurt echter rood. Zij moet naar huis. Nog zes kandidaten in de running; één van hen is de Mol…

Het oordeel na aflevering 4

Het was toch wel even schrikken deze aflevering, want mijn hoofdverdachte ligt uit het spel! Is het de fanatieke Gilles? Of zou het dan toch papabeer Bruno zijn? Ik houd beide heren goed in de gaten.

Heb jij de Mol ontmaskerd? Deel je bevindingen op wieisdemol.be

Lees de andere reviews:

Aflevering 1.

Aflevering 2.

Aflevering 3.