Er ligt zoveel gezichtsverzorging in de rekken dat je er na een tijdje geen wijs meer uit geraakt. Welke producten moet je nu echt gebruiken, in welke volgorde en waarvoor dient het eigenlijk allemaal? Wij helpen je op weg naar een stralende huid in vijf stappen

Stap 1: Cleanser

prod-P13001-big

Je moet altijd op een schoon gezicht starten, daarom moet je eerst en vooral het gezicht reinigen. Ook al heb je voor het slapengaan alle make-up verwijderd, ook ’s ochtends moet het gezicht gereinigd worden want terwijl jij slaapt werkt je lichaam hard om alle afvalstoffen naar de oppervlakte te brengen. Als je geen cleanser gebruikt, breng je alle crèmes en make-up dus bovenop die onzuiverheden aan.

Onze favoriet? De nieuwste Micellair Reinigingswater van Garnier met olie is mild voor de huid en verwijdert alle make-up (ook waterproof!). Prijskaartje: 6,99 euro.

Reinigingsdoekjes kunnen een goed (lees: makkelijk) alternatief zijn als je écht geen tijd hebt om je make-up te verwijderen. Slapen met make-up blijft een echte no go! Maar, de doekjes kunnen heel agressief zijn op het gezicht, dus maak er geen gewoonte van en kies altijd voor reinigingsdoekjes zonder alcohol.

Foto: Garnier

pixi

Stap 2: Tonic

Tonics werden ooit ontworpen om de pH-waarde van de huid te herstellen. Gezichtsreinigers verhoogden toen namelijk de pH-waarde tot een niveau dat ongezond is voor de huid. De moderne cleansers (van goede kwaliteit weliswaar) zijn veel milder dus kan de huid het verschil in zuurtegraad zelf corrigeren. Wil dat zeggen dat je geen toner meer nodig hebt? Neen, want toners verwijderen ook de laatste restjes make-up en onzuiverheden, ze kunnen de huid kalmeren en voeden en alles wat je erna smeert zal beter in je huid worden opgenomen.

De topfavoriet van zowat alle beautybloggers? Pixi Glow Tonic. In België nog niet in de winkels verkrijgbaar, maar voor (omgerekend) iets minder dan 23 euro kun je de tonic hier bestellen.

Foto: Pixi

Stap 3: Serum

be8734ea7f3a5285_Estee-Lauder-Advanced-Night-Repair.xxxlargeJe huid is nu volledig schoongemaakt dus is het tijd om de verzorgende producten aan te brengen, in de juiste volgorde natuurlijk. Eigenlijk is het simpel, je begint met het product met de lichtste textuur en bouwt op naar het meest stugge, rijke product.

Een serum is licht en vloeibaar en dus het eerste wat je nu moet aanbrengen. Serums zijn sterk geconcentreerd en zitten boordevol werkzame stoffen die tot in de diepere lagen van je huid opgenomen worden. Kies een serum dat beantwoordt aan de noden van jouw huid want er is keuze genoeg: anti-rimpel, tegen hyperpigmentatie, anti-acne,… Er bestaan ook serums speciaal voor het gebied rond de ogen.

Het Advanced Night Repair serum van Estée Lauder is niet goedkoop, 66,20 euro, maar het is niet voor niets het best verkochte product van Estée.

Foto: Estée Lauder

Stap 4: Hydraterende crème

De laatste stap in je dagelijkse routine is het hydrateren van de huid. Zelfs als je een gecombineerde of vette huid hebt mag je deze stap niet overslaan, maar kies wel voor een crème die speciaal voor jouw huid bestemd is. Breng de crème meteen na het serum aan, terwijl de huid nog vochtig is, want dan wordt de crème optimaal geabsorbeerd. Overdag kun je opteren voor een dagcrème met SPF voor extra bescherming tegen schadelijke uv-stralen.

Sla ook ’s avonds deze stap niet over want terwijl je slaapt wordt de huid hersteld, daarom bevat nachtcrème meestal een hogere concentratie aan actieve bestandsdelen. Als je een rijpere huid hebt is het essentieel om daarna nog een oogcrème te gebruiken. Maar, ook voor de jongere huid is een hydraterende oogcrème zinvol, denk maar aan die vervelende donkere kringen waar we allemaal last van hebben. 31749

Bij Yves Rocher hebben ze een ruim assortiment aan voedende crèmes voor alle verschillende huidtypes. De crème de la crème is volgens ons de 24 uur Intensief Hydraterende Gelcrème: de rijke textuur van de gelcrème voelt zalig op de huid en je krijgt er een zijdezachte huid van. Prijs: 10,90 euro.

Foto: Yves Rocher

Stap 5: De weekelijkse extraatjes: scrub en masker

56335m_lEén of twee keer per week verdient je huid nog wat extra aandacht in de vorm van een milde scrub om dode huidcellen te verwijderen en een relaxerend gezichtsmasker om de huid extra te voeden. Scrub de (vochtige) huid na het cleansen, spoel het product af met lauwwarm water en ga over tot je favoriete maskertje. Daarna doe je verder met je dagelijkse routine.2012112720111443

Met het voedende masker Vitamin E Sink In Moisture Mask (19 euro) van The Body Shop en de bijhorende scrub Vitamin E Cream Exfoliator (13 euro) kun je alvast niets misdoen want vitamine E is essentieel voor een stralende huid.

Foto’s: The Body Shop
Foto bovenaan: iStock