Deze ingrediënten vermijden we best in beautyproducten

Staat jouw badkamerkastje ook overvol met dag- en nachtcrèmes, hydratiemaskers, scrubs, toners, moisturisers en cleansers? Maar… zijn de ingrediënten in deze producten wel zo gezond en goed voor je huid? Check even deze lijst met alvast enkele ingrediënten die je best vermijdt. 

Welke make-up of gezichtscrèmes je gebruikt, verschilt van persoon tot persoon. Dus voor we beginnen met smeren, zoek je best welke producten voor jou doeltreffend zijn. Er zijn namelijk 6 verschillende huidtypes, dus wat voor jouw vriendin een shiny huid oplevert, bezorgt jou dan misschien letterlijk rode wangen. Eén ding is zeker: teveel producten gebruiken is ongezond en bepaalde vermijden we dan ook best.

Ben ik goed bezig?

Gezichtsproducten zijn er om onze huid te onderhouden (of om die eerste rimpels te vermijden). Hoe dan ook: geen enkel product mag je bij het aanbrengen een brandend gevoel geven. Dit hoort niet. Als je daarbovenop ook nog een rode, droge en geïrriteerde huid krijgt, stop ermee.

Wat vermijd ik het beste?

Make-up- en beautyproducten zijn er genoeg, maar daarom werkt elk product niet even efficiënt. Sommige ingrediënten zijn zelfs gevaarlijk, of niet geschikt voor jouw huid. Check daarom altijd even de ingrediëntenlijst. En goed om weten: de ingrediënten worden vermeld volgens afnemende volgorde van gewicht. Hoe hoger in de lijst, hoe meer van het ingrediënt in het product aanwezig is dus.

  • Parabenen: Parabenen komen voor in onder andere zeep, shampoos, moisturizers en foundations. Ze hebben een zwak oestrogeenachtige werken en kunnen daardoor de hormoonwerking verstoren en zelfs tot borstkanker leiden. Ze zijn slechts in kleine dosissen aanwezig, maar als je er teveel van gebruikt, let je toch best op. Sommige mensen kunnen immers allergisch worden voor parabenen, wat zich uit in eczeem.
  • SLS en SLES: Dit zijn twee sulfaten die vaak in cleansers te vinden zijn. Naar gelang de concentratie die in jouw product zit, kunnen ze naast het (hard) reinigen, ook de huid van natuurlijke vetten en vocht ontdoen. Dit zorgt voor een nog drogere huid. Daarnaast kan je ook last krijgen van puistjes en rode vlekken. Gebruik producten op basis van SLS en SLES dus niet te vaak en spoel goed af met water.
  • Retinol: Deze hoort misschien niet in dit lijstje thuis, want retinol (vitamine A)  is wel degelijk doeltreffend. Het kan de eerst tekenen van veroudering de kop indrukken en wordt daarom vaak gebruikt in anti-agingcrèmes maar ook in moisturizers. Maar let vooral op wanneer je deze gebruikt.  Retinol stimuleert namelijk de omzet van huidcellen, waardoor de huid veel gevoeliger wordt voor de zon. Bij voorkeur gebruik je Retionol best ’s avonds, voor het slapen gaan.  Producten met retinol zijn bovendien sterk af te raden aan zwangere vrouwen!
  • Alcohol: Alcohol wordt heel vaak gebruikt in schoonheidsproducten. Staat het ingrediënt hoog in het lijstje, dan laat je het product beter staan. Alcohol zoals methanol en propanol, … kunnen op langere termijn de huidconditie zelfs verergeren. Ze beschadigen de natuurlijke beschermingslaag en geven je een droge huid. Maar niet alle alcohol is schadelijk voor de huid. Denk aan verttige alchoholen als cetyl alcohol, cetearyl alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol; deze houden het vocht juist in de huid. En soms is alcohol gewoon nodig om een bepaald ingrediënt op te lossen in het verzorgingsproduct. Staat de alcohol in het onderste deel van de ingrediëntenlijst, dan is de hoeveelheid verwaarloosbaar en hoe je je weinig zorgen te maken.

Tip: twijfel je of een bepaald producten de juiste ingrediënten bevat voor jouw huid? Op deze website krijg je meer duiding over de verschillende ingrediënten in een verzorgingsproduct. Ook kunnen beautyapps als Yuka en Clean Beauty handige tools zijn bij het maken van een goede beautykeuze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier