Eet je slim: twee gerechten als superboost tegen een winterdip

Mentale gezondheid is meer dan een issue. Het geeft weer hoe we ons elke dag voelen, hoe we slapen, werken, bewegen en gedijen. Maar hoe zit dat nu met de invloed van voeding op ons brein? Auteur Lauren Lovatt legt het ons graag uit in Mind Food. Een smakelijke kennismaking met onbewerkte en plantaardige voedingsmiddelen die bijdragen aan een goede mentale gezondheid. Het boek is gebaseerd op jarenlang onderzoek naar hoe eten je gelukkig kan maken en je humeur kan verbeteren. De ideale superbooster voor elke potentiële (winter)dip.

Gerookte paddenstoelen met knolselderijtaco’s

Knolselderij in de hoofdrol. Een prachtige winterknol die vezelrijk is en goed voor de darmen. Als je de groente nog niet kent: je kunt hem pureren als vervanger van aardappelpuree -, fijnsnijden en rauw gebruiken in een salade of in de oven bakken als friet. Dit gerecht bestaat uit een aantal onderdelen die perfect bij elkaar passen: zachte knolselderijtaco’s, knapperige salsa, knoflookpaddenstoelen, slablaadjes en een flinke scheut saus.

Ingrediënten voor 4 personen:

1 knolselderij, geschild, in plakken van 2,5 mm (bewaar de rest voor de salsa)

2 el olijfolie

snufje zout

Voor de chocobonen

2 el olijfolie

1 zoete ui, gesnipperd

1/2 tl zout

1 teen knoflook, geperst

1 blik zwarte bonen van 400 g, afgespoeld en uitgelekt

30 g pure chocolade

Voor de knolselderijsalsa

restje knolselderij

1 el fijngesneden peterselie

1 tl chilivlokken

1/4 tl zout

1 el olijfolie

geraspte schil en sap van 1 biologische citroen

Voor de knoflookpaddenstoelen

1 el olijfolie

200 g paddenstoelenmix, in stukjes

2 el plantaardige boter

1 teen knoflook, geperst

1 takje rozemarijn, naaldjes fijngesneden

Zo maak je het:

Tijd: 1 uur

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Taco’s Leg de plakken knolselderij op de beklede bakplaat en besprenkel ze met olie, het zout en 2 eetlepels water. Bak ze in ongeveer 20 minuten gaar. Bak ze niet te lang, want ze moeten zacht en lichtgoud worden maar niet hard.

Chocobonen Verwarm de olie in een pannetje, voeg de ui en het zout toe en fruit 10 minuten op laag vuur, totdat de ui zacht en glazig is. Roer de knoflook erdoor en bak 1 minuut mee. Voeg de bonen en chocolade toe en verwarm totdat de chocolade is gesmolten en de bonen heet zijn.

Knolselderijsalsa Snijd het restje knolselderij netjes in kleine blokjes – goed voor je snijvaardigheden! Schep de rest van de salsa-ingrediënten erdoor en zet opzij zodat de smaken kunnen intrekken.

Knoflookpaddenstoelen Verhit de olie in een grote koekenpan, voeg de paddenstoelen

toe en bak ze in ongeveer 5 minuten goudkleurig. Roer de boter, knoflook en rozemarijn erdoor en bak die 1 minuut mee totdat de knoflook lekker ruikt.

Schep in elke knolselderijtaco wat chocobonen, paddenstoelen en salsa en voeg boerenkool, wat kiemen en een of meerdere sauzen toe.

Walnotentoffeetaart met blauwe bessen en rozemarijn

Blauwe bessen zijn heel goed voor je brein, niet alleen omdat ze veel antioxidanten bevatten maar ook omdat ze een van de beste bronnen voor anthocyaninen zijn, die ontstekingsremmend werken voor de hersenen omdat ze vrije radicalen aanvallen. Natuurlijk zijn ze ook lekker en is er niets lekkerders dan verse, sappige blauwe bessen, als die in het seizoen zijn. In combinatie met omegarijke walnoten en rozemarijn (goed voor het geheugen) is deze blauwebessentaart met frangipane echte Mind Food-verwennerij.

 

Ingrediënten voor 12 personen:

taart van 30cm

doorsnede tijd: 1 uur

Voor het deeg

200 g kikkererwtenmeel

200 g tapiocameel

2 el maca

100 g koude plantaardige boter of kokosolie

50 g olijfolie

20 g ruwe rietsuiker of kokosbloesemsuiker

1 el fijngesneden rozemarijn

1/4 tl roze Himalayazout

Voor de blauwebessenjam

200 g blauwe bessen, vers of uit de diepvries

1 el ahornsiroop

Voor de walnootfrangipane

100 g boter

100 g ruwe rietsuiker of biologische fijne suiker

100 ml aquafaba (kikkererwtenwater)

250 g walnoten,

helemaal fijn gemalen

3 el boekweitmeel

geraspte schil van 1 biologische citroen

1/2 tl bakpoeder

Serveren met

verse blauwe bessen

bijenpollen

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor tot 180 °C en vet de taartvorm in.

Deeg Vermeng in een grote kom het kikkererwten- en tapiocameel met de maca en voeg de boter toe. Wrijf de boter met je vingers door het meel totdat het mengsel op broodkruimels lijkt.

Maak een kuiltje in het midden van de kruimels en voeg de olie, suiker, rozemarijn, het zout en 1 eetlepel water toe. Vorm er met je handen een glad deeg van. Voeg eventueel een extra eetlepel water toe. Vorm, als er geen kruimels meer in de kom achterblijven, een bal van het deeg. Leg deze op een met meel bestoven aanrecht en rol uit totdat het deeg 4 millimeter dik is.

Leg het deeg voorzichtig in de vorm. Misschien dat het hier en daar scheurt: dat is niet erg en scheurtjes zijn eenvoudig te dichten met restjes deeg. Prik de bodem een paar keer in met een vork zodat het deeg niet rijst en bak hem 5 minuten in de oven totdat hij lichtgoud van kleur is. Haal uit de oven.

Blauwebessenjam Doe de blauwe bessen en ahornsiroop in een pannetje op laag vuur en laat 5-10 minuten zacht koken, totdat 75% van het vocht een jamachtige structuur heeft. Zet opzij.

Walnootfrangipane Klop in een kom de boter en suiker door elkaar. Doe de aquafaba, walnoten, het boekweitmeel, de geraspte citroenschil en het bakpoeder erdoor totdat je een vrij dik mengsel hebt.

Verdeel de helft van de blauwebessenjam over de bodem, gevolgd door de walnootfrangipane. Bak de gevulde taart 25 minuten in de oven, totdat het deeg krokant en goudkleurig is. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen. Snijd hem in punten en garneer met verse blauwe bessen en wat bijenpollen, voor een heerlijke middagboost.

‘Mind food eet jezelf gelukkig’ € 25,99 Uitgeverij Terra

tekst Goedele Verrecas | beeld Sara Kiyo Popowa

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier