Gooi jij ook (te) vaak voedsel weg dat nog perfect eetbaar is?

Verdwijnt ons eten te snel in de vuilnisbak? Het antwoord is volmondig ja. In België zelfs 3,5 miljoen ton per jaar. Maar waarom gooien we al dat lekker eten zomaar in de afvalcontainer?

Waarschijnlijk omdat we te weinig vertrouwen op onze eigen reuk- en smaakzin. Nochtans is dit, naast de houdbaarheidsdatum, de beste manier om te ontdekken of je eten al dan niet bedorven is.

Verdwijnen bij jou eetbare restjes in de vuilbak? Lees dan deze tips en verminder je eigen afvalberg.

Ten minste houdbaar tot of te gebruiken tot, what’s in a name?

Driekwart van de Belgen kent de betekenis niet van een houdbaarheidsdatum. Daarom zetten wij het nog even zwart op wit.

Onthoud dat ‘te gebruiken tot’ te maken heeft met de veiligheid van een product. Als de datum van deze producten overschreden is, gooi ze dan meteen weg want ze kunnen bacteriën bevatten die je niet ziet of ruikt.

Staat er ‘ten minste houdbaar tot’, dan zal je niet ziek worden als je deze voedingswaren nog opeet na de houdbaarheidsdatum. Ze smaken misschien niet meer zoals het hoort, maar het is absoluut veilig om ze nog te consumeren.

De houdbaarheidsdatum, waar vind je die?

Wie zoekt die vindt! Op alle verpakkingen staat een datum, hoewel je soms een vergrootglas moet gebruiken om hem te kunnen lezen. Let wel dat hij niet altijd op alle individuele verpakkingen staat! Op bouillonblokjes bijvoorbeeld vind je de datum op de doos zelf en niet op de aparte blokjes. Laat voedsel daarom altijd in de buitenste emballage zitten.

Tip! Gebruik de diepvries als restjesreservoir

Een diepvrieskast is een must in ieder huishouden wil je minder voedsel in de vuilbak zien verdwijnen. Verzamel al je overschotjes in de vriezer en hou 1 keer per maand een restjesfeestmaal, een soort van tapasavond als het ware. Op die manier wordt het geen rommeltje in je diepvries en moet je niet alsnog de kliekjes in de vuilbak dumpen.

Tekst: Dominique Lips Beeld: Getty

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier