Koffieklets: 7 interessante weetjes over jouw kopje koffie

Noteer deze maar in je agenda: volgende maand, op 1 oktober, is het International Coffee Day, een dag uitgeroepen door de leden van de Internationale Koffie Organisatie. Iedereen die werkzaam is in de koffie-industrie wordt op deze dag in de bloemetjes gezet. Schenk jezelf een kopje in en lees deze boeiende weetjes.

De koffiebonen

Wist je dat er meer dan 60 soorten koffie zijn? Dat lijkt heel wat, maar er slechts twee daarvan zijn geschikt om dit edele drankje mee te bereiden, de Arabica en de Robusta. De Arabica wordt het meest geteeld en smaakt iets zachter. Robusta bevat twee keer zoveel cafeïne en geeft je ’s morgens een flinke boost. Net zoals bij wijn zijn het klimaat en de bodemsamenstelling meebepalend voor kwaliteit en de smaak van de bonen.

 

De ‘roast’

 Koffie branden is echt specialistenwerk. De verse bonen worden tot een kwartier lang in de koffiebrander geroosterd en dit bij temperaturen die oplopen tot 220°C. Een lichte koffie heeft een fruitiger smaak dan een donker gebrande koffie die meestal wat bitterder is. Deze laatste is bijgevolg beter geschikt voor espresso of koffie met melk.

 

De smaak

De mélange of blend (het mengen van de diverse soorten) laat oneindig veel smaakvariaties toe. Citrus, houtachtig, honing, granen en cacao, zijn maar een paar voorbeelden van aroma’s die je kunt waarnemen als je als een ware ‘koffieaddict’ je neus in je kopje laat hangen om de geuren op te snuiven.

 

 

De maling

Heb je nog een ouderwetse koffiemolen in de kelder staan, haal die dan snel terug boven. Met de maling heb je zelf de smaak van je koffie in de hand. Er zijn drie graden: grof, medium en fijn. Hoe fijner gemalen, hoe bitterder. Voor een espresso laat je de molen net iets langer draaien dan voor een lekkere filterkoffie. Mooi meegenomen is dat bonen veel beter vers blijven dan de gemalen versie.

 

De temperatuur van het water

Kokend water in je koffiefilter gieten is niet zo’n schitterend idee want daarmee verbrand je de koffie. Ideaal is een watertemperatuur van 92°C tot 96°C. Laat het 3 à 4 minuutjes afkoelen voor je opgiet of zet je waterkoker af net voor het kookpunt. Doe je dit niet, dan is het resultaat een bitter goedje. Koffiezetapparaten werken automatisch met deze temperatuur.

 

Het water an sich

Kraantjeswater kan veel ijzer of kalk bevatten wat de smaak beïnvloedt. Mineraalwater of gefilterd kraanwater is beter. Maak het reservoir altijd direct leeg en reinig het regelmatig zodat er geen schimmels in de hoekjes ontstaan.

 

Espresso en konsoorten

Hoeveel soorten koffies ken je eigenlijk? Espresso en latte machiato zijn alledaags, maar heb je al gehoord van een flat white of van een cortado? En wat is het onderscheid tussen een ristretto en een lungo?

Bij een flat white zit het verschil in de schuimlaag. De witte laag bestaat uit gestoomde (en niet uit geschuimde) melk en is smeuïger dan bij een latte. En een cortado is een espresso met evenveel of net ietsje meer warme melk, maar dan zonder schuim. Ristretto? Dat is een espresso die bereid wordt met de helft minder water.

Echt trendy is nitro coffee die gemaakt wordt met stikstof. Ben je fan van koude koffie, dan is dit brouwsel misschien iets voor jou. Deze parelende koffie komt recht uit de tap, zoals een frisse trappist, inclusief schuimkraag.

Tip: Met dit edele brouwsel kun je ook de lekkerste cocktails en ‘coftails’ (alcoholvrije versie) maken. Mix een coffee caipirinha of een espresso-tonic en verbaas je gasten met dit verfrissend aperitief. Succes verzekerd!

Foto unsplash

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier