Dolverliefd of codependent? De 5 signalen van medeafhankelijkheid binnen een relatie

Al sinds de eerste Tinderdate ben je tot over je oren verliefd geweest. Tot het punt dat je nu – maanden later – nog altijd jezelf wegcijfert om je partner een plezier te doen. Je draagt je lover op handen en voeten en niets is te veel gevraagd, maar wanneer slaat een onschuldige verliefdheid om in codependency?

Tuurlijk, tijdens de eerste weken van een prille relatie zet iedereen z’n beste beentje voor. Je vergezelt je crush naar die belangrijke voetbalwedstrijd, accepteert de lompe opmerkingen en zelfs het domste grapje tovert een lach op je gezicht.

Dat liefde blind maakt, dat staat vast. Maar als je maanden of zelfs jaren later nog jezelf wegcijfert en wanhopig je eigen gebreken verbergt, dan is er ongetwijfeld meer aan de hand.

Het begint klein: je hebt het onschuldige verlangen om je partner gelukkig te zien. Een red flag? Nee, allesbehalve. Maar het wordt wel degelijk een probleem als jouw emoties afhankelijk zijn van het humeur van je partner.

Je bent alleen tevreden als hij/zij tevreden is, alleen gelukkig als hij/zij dat is. Je zet alles op alles om je vriend(in) te behagen en wringt je in onmogelijke bochten om ook maar een schijntje waardering, goedkeuring en acceptatie te ontvangen.

Herkenbaar? Dan ben je misschien verwikkeld in een codependente relatie.

Wat is codependentie?

De Amerikaanse psychotherapeute Robin Norwood beschrijft in haar boek ‘Als hij maar gelukkig is’ hoe een codependente relatie eruitziet, hoe je het kan herkennen en hoe dit gedrag tot stand komt. Codependentie betekent ‘medeafhankelijk’. Het komt er in feite op neer dat je jouw geluk laat afhangen van je partner en hoe diegene zich gedraagt. Je creëert hiermee voor jezelf een gigantische druk om te pleasen. Alles wat je zegt, vindt en doet is erop gericht om je partner gelukkig en tevreden te zien.

Waar komt de drang om te pleasen vandaan?

Codependentie is een gedragspatroon dat iedereen kan ontwikkelen, maar met name degenen die opgroeiden in een disfunctionele familie hebben een grotere kans op het ontwikkelen van dergelijk gedrag binnen relaties. Misschien stond jouw jeugd in het teken van de zorg voor een zieke of een verslaafde ouder? Hier dieper in duiken kan lonen, want om dit patroon te doorbreken, zul je de kern moeten vinden.

En die kern kan confronterend zijn, want hoewel je denkt dat je vanuit een plaats van liefde handelt, is het eerder vanuit een gebrek van liefde.

Misschien kamp je diep vanbinnen met verlatingsangst of een minderwaardigheidscomplex, maar voordat je hier daadwerkelijk mee aan de slag kan, beginnen we bij het begin:

Wat zijn de 5 red flags van een codependente relatie?

  • Je ervaart meer stress en verdriet dan geluk en romantiek in je relatie.
  • Je eigen wensen en verlangens maak je niet kenbaar.
  • Je stelt alles in werking om de dromen en verlangens van je partner te verwezenlijken.
  • Je voelt je vaak leeg en opgebrand.
  • Je hebt een negatief zelfbeeld en voelt je dagelijks schuldig.

Een relatie is een kwestie van geven en nemen, maar in een codependente relatie is de balans volledig doorgeslagen. De kans is reëel dat je jezelf volledig verliest. Je wordt als het ware onzichtbaar en ziet zelden jouw wants en needs vervuld worden. Als bovenstaande signalen treffend zijn voor jouw relatie, twijfel dan niet en ga op onderzoek uit.

Auteur: Yvonne Kuiken Foto: Unsplash

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier