Hooikoorts? Zo heb je er minder last van!

Prikkende ogen, veel moeten niezen, een loopneus en het gevoel alsof je flink verkouden bent? Juist, jij hebt last van hooikoorts.

Behalve geduldig afwachten tot de pollen waarvoor jij allergisch bent ‘uitgewaaid’ zijn en het nemen van de juiste medicatie valt er weinig aan te doen. Toch zijn er enkele efficiënte tips & tricks die het leed wat kunnen verzachten.

hooikoorts

 

1. Weet welke en hoeveel pollen in de lucht zitten

Laat bij je huisarts vaststellen voor welke pollen precies je allergisch bent. En online kun je onder andere op www.airallergy.wiv-isp.be of op www.pollennieuws.be nagaan hoeveel en welk stuifmeel er in de lucht zit.

2. Draag een goed aansluitende zonnebril, die houdt niet àlle stuifmeel tegen, maar toch een beetje.

3. Hou de ramen dicht. Verlucht je huis liever ’s morgens of ’s avonds, of net na een regenbui. Wil je absoluut een raam openzetten, kies er dan één, indien mogelijk, waar geen wind op staat.

4. Let ook op het ventilatiesysteem van je wagen: het is niet de bedoeling dat je extra pollen in de wagen zuigt, dus pas het systeem aan.

5.  Pollen blijven vaak hangen in je haren dus: vaker de haren wassen! Hetzelfde geldt voor je kledij: heb je een hele dag buiten gelopen, dan kun je beter je kleren meteen stuifmeelvrij maken door deze meteen in de wasmachine te stoppen. Kleed je ook om in de badkamer en niet in de slaapkamer.

6. Aan zee zit er minder stuifmeel in de lucht dan in het binnenland, een dagje – of een langer verblijf – aan de kust zal beslist verlichting brengen.

7. Ga op zoek naar de juiste medicijnen: pillen, oogdruppels, sprays… Indien je matige hooikoorts heb, vraag dan raad aan je apotheker. Heb je ernstige hooikoorts en voel je je echt ellendig, dan zijn er zwaardere medicijnen beschikbaar.  Jouw dokter zal samen met jou kunnen bepalen welke de beste behandeling is.

8. Begin op tijd met het nemen van medicijnen! Zodra je weet dat er pollen in de lucht zullen komen waar je allergisch aan bent, mag je gerust al preventief medicijnen nemen.

9. Jeukende ogen? Probeer om er niet in te wrijven, je zal het stuifmeel op je handen en ogen alleen maar verder verspreiden. Gebruik liever een vochtig doekje om je ogen proper te houden. Ook oogdruppels kunnen de jeuk tegen gaan.

10. Heb je honden of katten die vaak buiten zijn? In hun vacht kunnen zich behoorlijk wat pollen verzamelen: de diertjes vaker wassen zal helpen op je huis stuifmeelvrij te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier