Hittegolf? Hou het ‘down under’ lekker fris

Op zomerse dagen en bij extreme temperaturen zweten we meer dan anders. Zeker down under kan dit nadelige gevolgen hebben, denk aan schimmels en bacteriën. Het is bijgevolg geen overbodige luxe om je vagina extra te beschermen door te kiezen voor luchtig ondergoed dat de overtollige transpiratie de baas kan.

Kies onderbroeken van katoen

Katoen absorbeert overmatig zweet en het voelt aangenaam en luchtig aan. De stof ademt waardoor vieze geurtjes geen kans maken. Het is een natuurlijk product dat lekker zacht aanvoelt en niet schuurt. Draag je graag zorg voor ons milieu, kies dan voor biologisch katoen.

Bamboetextiel is aan een opmars bezig

Bamboetextiel wordt almaar populairder. De antibacteriële werking maakt dat deze textielsoort bijzonder geschikt is voor onderkleding. Het is superzacht en het neemt bovendien 60% meer vocht op dan gewoon katoen. Bamboe is een duurzaam materiaal op zich, toch is de fabricage van bamboetextiel niet zo milieuvriendelijk als we denken. De productie van bamboestof vergt veel chemicaliën en dat is helaas niet zo proper. Er bestaat een procedé waarbij de bamboe volledig mechanisch wordt verwerkt, maar dat merk je dan weer aan de prijs.

Draag altijd een slipje, ook ’s nachts

Het klinkt misschien verleidelijk om naakt tussen de lakens te duiken, maar dat is helemaal niet zo gezond. In je bed leven heel wat microscopisch kleine beestjes die je beter op een veilige afstand houdt van je weke delen. Ook overdag, en zeker als je een broek draagt, biedt een boxershortje bescherming tegen schurende naden van je kleren. Zonder slip riskeer je ook vlekken op je kleding als je gaat transpireren.

Was onderkleding op 60 graden en gebruik geen wasverzachter

Wasverzachter bevat chemische stoffen die op je kleding blijven zitten. Deze deeltjes kunnen je dunne huid irriteren. In plaats daarvan kun je ondergoed beter in de droogkast stoppen. Bacteriën en schimmels verdwijnen pas na een wasbeurt van 60 graden. Let daarom op de wasvoorschriften als je nieuwe onderkleding koopt.

Vermijd een al te enthousiaste scheerbeurt van je bikinilijn

Niet erg sexy en niet meer van deze tijd, maar toch is het beter om je niet al te enthousiast te scheren onderaan. Schaamhaar beschermt je vagina tegen vieze indringers. Het vermijdt ook dat schurende kledij wondjes veroorzaakt ter hoogte van je bikinilijn. Een beetje trimmen is een veiliger alternatief.

Een string is not done (bij extreme hitte)

Sexy en uitdagend, dat wel, vooral als er ook nog wat kant aan te pas komt.  Keerzijde van de medaille is dat een nat stuk stof tussen je billen toch serieuze problemen kan veroorzaken. Tijdens het sporten is een tanga al helemaal uit den boze, tenzij je achteraf op de blaren wil zitten.

Draag speciaal sportondergoed tijdens je work-out

Tegenwoordig kun je setjes op de kop tikken die heel modern ogen. Ze zijn functioneel en praktisch in onderhoud. De technische stoffen zorgen voor een optimale zweetafvoer en meestal zijn ze naadloos. Dat betekent dat je ze bijna niet ziet onder je flinterdunne sportlegging. De slipjes hebben veelal een bijpassende sport-bh die je voor een leuk effect onder je wijde top kunt dragen. Na je sportsessie gaan ze onherroepelijk in de wasmand!

De beste keuze tijdens een hittegolf: oma onderbroeken

Het zorgde als kind steevast voor gegniffel, die grote witte katoenen onderbroeken van je oma aan de waslijn in de tuin, maar eigenlijk is dit type ondergoed ideaal om je private parts de ultieme vrijheid te gunnen. Geen gezweet en geen klamme ‘onderdelen’ meer, ze zijn de beste optie. Onder een losse jurk merk je er heus niets van en wie weet vindt manlief het alsnog keicool, je weet maar nooit.

Vermijd inlegkruisjes

Inlegkruisjes wekken transpiratie in de hand en creëren een broeikaseffect. Hierdoor ben je extra gevoelig voor schimmelinfecties. Jeuk is een voorbode van naderend onheil. Voel je je niet op je gemak zonder, opteer dan voor katoenen versies.

Tekst Dominique Lips Foto getty images

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier