De 26-jarige Belg met Italiaanse roots Guerrino Santulliana stond al op de catwalk voor Louis Vuitton en Dior, was het gezicht van Jil Sanders, maar koestert vooral het kleine en het eenvoudige. 

Guerrino Santulliana is – na een break van twee jaar – terug van weggeweest. Milaan, Parijs, New York waren jarenlang de plaatsen waar hij vertoefde als model. “Na jaren keihard werken, had ik het even gehad. Ik heb dan in België fotografie gestudeerd en nu sta ik er weer, klaar om de catwalk op te stappen”, vertelt hij.

Hoe ben je in de modellenwereld terechtgekomen?

Ik was gaan winkelen met vrienden in Brussel en werd ineens in het Frans aangesproken door een vreemde man. Ik snapte er niet heel veel van, maar kreeg zijn kaartje mee. Thuis toonde ik dat aan mijn papa en die man bleek modellen te scouten. Mijn papa vond dat ik dat moest proberen, dus hebben we hem gecontacteerd en vanaf dan ging het razendsnel: ik deed een testshoot en enkele dagen later zat ik al in Parijs. We gingen naar een modellenbureau en ik werd onmiddellijk aangenomen als hét gezicht van het kledingmerk Jil Sanders.

Je pas was 17. Stond je wereld op zijn kop?

Uiteraard. Bovendien sprak ik amper Frans en Engels, dus werd ik eigenlijk voor de leeuwen geworpen. Ik zat trouwens nog in het middelbaar. Mijn ouders zijn met de directeur gaan praten en ik mocht op geregelde tijdstippen afwezig zijn van school zolang mijn punten goed bleven. Ik ben twee seizoenen het gezicht van Jil Sanders gebleven. Ik deed er fotoshoots en liep shows. Dat was een zeer leuke periode en mijn ouders waren zeer fier. Door de job voor Jil Sanders kreeg ik enorm veel aanbiedingen. Ik stond op de catwalk tijdens de Fashion Week in Parijs, Milaan en Londen. Het ging allemaal razendsnel en ik besefte dit eigenlijk niet.

Welke show blijft je het meeste bij?

De eerste, dus een show voor Jil sanders. Ik had enorm veel stress, maar dat viel eigenlijk al snel van me af. Toen ik op het laatste van de show met alle modellen op het podium kwam en het publiek begon te applaudisseren, begon ik te trillen en te wenen en voelde ik de adrenaline door mijn lijf razen.

Je stond aan de top van de wereld en dan ineens druk je de pauzeknop in?

Ik heb inderdaad op de eerste, tweede en derde plaats gestaan als model dat de meeste shows ter wereld liep. Ik heb eigenlijk alle grote shows van alle grote namen gelopen. Louis Vuitton, Dior, Diesel, Raf Simons, Ann Demeulemeester … ze zijn allemaal al afgevinkt van mijn lijstje. Maar ik was kapot gewerkt en had het echt gehad met dat leven. Ik liep in één jaar tijd maar liefst 165 shows, dat is van het goede teveel.

Je sabatjaren zijn voorbij. Hoe ziet de toekomst eruit?

Daar heb ik niet echt een zicht op. Het is nu kwestie van mezelf weer te gaan verkopen. Ik reis nog veel om mezelf met mijn portfolio te gaan presenteren bij modellenbureaus. Maar ik vind dat heel moeilijk. Ik verkoop mezelf niet graag. Ik heb de afgelopen tijd al trips naar Australië, Japan en New York gedaan. Hier komt wel nu en dan iets uit de bus, maar het is niet gemakkelijk. Ik ben nu wel pas terug van Madrid waar ik een shoot gedaan heb voor een bekend Spaans schoenmerk. Maar mijn professioneel leven is vrij onzeker. Het is ook niet gemakkelijk omdat ik altijd moet klaarstaan. Als er vandaag een bureau belt met een opdracht, dan moet ik binnen enkele dagen alweer het vliegtuig op. Ik heb op nummer 23 gestaan van de wereldtop 50 van mannelijke modellen, maar het is echt niet zo dat ik daar terug naar streef. Voor mij is dat maar een cijfertje. Ik ben zeer bescheiden opgevoed, dus hoeven die toeters en bellen niet voor mij.

Je bent 26. Niet bang dat je bijna afgeschreven bent in de modellenwereld?

Bij mannen staat er veel minder een leeftijd op modellenwerk dan bij vrouwen. Meisjes beginnen ook vroeger dan jongens. Bovendien worden mannen mooier als ze ouder worden (lacht). Dus neen, ik heb geen schrik. Bovendien zie ik wel welke opdrachten mijn pad kruisen. Ik ben daar veel rustiger in geworden. Na mijn sabatjaren, geniet ik ook veel meer van elke shoot. Het is nog kalmer dan op mijn hoogtepunt, maar ik draai terug mee en dat is leuk.

Je bent een mooie man. Let je op je uiterlijk?

Ik vind mezelf niet bepaald mooi als ik in de spiegel kijk. Anderen zeggen dat ik een mooi gezicht heb met die uitgesproken kaaklijnen en ik zou ook langere wimpers hebben dan een ander. Maar ik ben eerlijk gezegd bitter weinig bezig met mijn uiterlijk. Ik hoef ook niet te letten op wat ik eet want ik heb een zeer goed metabolisme. Ooit was ik wel eens vijf kilo verdikt en dan werden shows gecanceld. Ik kreeg letterlijk mijn broek niet meer dicht … Het is wel zo dat ik voldoende probeer te slapen voor een shoot en dus niet uitga. En verder ben ik wel wat beperkt. Voor ik naar de kapper ga, moet ik toch eerst een telefoontje plegen naar mijn manager.

Er doen de wildste verhalen de ronde over feestjes in de modellenwereld. Is het allemaal zo decadent?

Ik denk dat de buitenwereld vooral een eigen beeld vormt van de feestjes. Uiteraard zijn er afterparty’s na de shows, maar ik heb daar geen choquerende zaken gezien. Dat was altijd heel fijn. Het is wel zo dat er vaak zeer speciale mensen rondlopen, maar dat is dan eens leuk om naar te kijken …

Bedankt en veel succes verder.

(Mieke Vercruijsse / foto’s grf)