De veelzijdigheid van West-Zeeuws-Vlaanderen: cruisen tussen pareltjes van polders

Sinds jaar en dag zijn Sluis en Cadzand geliefd bij de Belgen die willen genieten van weidse wandelingen, fijne fietstochten of ravissante restaurantjes. West-Zeeuws-Vlaanderen blinkt uit in ongereptheid en tegelijkertijd een gevarieerd aanbod aan activiteiten voor jong en oud.

Wij trokken naar West-Zeeuws-Vlaanderen in een retro Volkswagen-busje dat we parkeerden op een gezellige camping, gelegen temidden de natuur. In zo’n busje moet je weliswaar een beetje aan comfort inboeten (denk: creatief omgaan met de beperktere ruimte), maar het vintage gevoel en het open zicht op de natuur zorgen voor een absolute meerwaarde. Hallo avontuur en vakantiegevoel!

Omringd door het water van de Noordzee en de Westerschelde is West-Zeeuws-Vlaanderen een plek waar natuurliefhebbers steeds aan hun trekken komen. Met stip op één is het prachtige vergezicht dat je er hebt aan de kust. Het gezicht van de lokale inwoners spreekt boekdelen als onze kust ter sprake komt. Hier vind je geen volgebouwde kustlijn met torenhoge appartementen, casino’s en bomvolle parkings. Meer nog, vaak hangen ze samen met een prachtig natuurdomein zoals de Verdronken Zwarte Polder, de Groese Polders of de wondermooie Waterdunen. Die laatste is tien jaar na de eerste spadesteek eindelijk open voor wandelaars. Het getijdengebied, dat straks ook nog een bezoekerscentrum krijgt en deels ook dient als kustversterking, is zonder meer een pareltje en hoeft –jawel – niet onder te doen voor Het Zwin. Je kan er met brugjes over de vele geulen en kreken wandelen, alsof je telkens op een ander eiland vertoeft. Vanuit de kijkhutten zie je volop vogels zoals de oeverloper, kluut of zwartkopmeeuw.

Fietsers zijn hier niet welkom, maar dat wordt ruim gecompenseerd met de vele fietsroutes die de streek heeft. Voor de minder actieve fietser is de e-chopper een waardig alternatief. Met de kleine elektrische scooters kan je aan een gezapig tempo door het landschap rijden. De kust afschuimen is een must, zeker tussen Nieuwesluis en Breskens, waar het panorama slechts onderbroken wordt door een imposante gietijzeren vuurtoren van meer dan 150 jaar oud, die een prachtig vergezicht biedt. Wie de beleving nog groter wil maken, kan de streek verkennen met een oldschool Volkswagen-busje, picknicken op afgelegen plekjes en slapen onder de sterren. Zonder meer avontuurlijk én gezellig!

Zeehonden spotten

Vanuit Breskens is de route richting Terneuzen ook een must, vooral met de fiets of e-chopper. Je rijdt er binnendijks langs Nummer Eén richting Hoofdplaat, waarbij je het natuurgebied Voorland Nummer Eén doorkruist. Met wat geluk én een verrekijker kan je zeehonden zien zonnen op de Hooge Platen, een soort grote zandbank in de Westerschelde. Wie ze liever van dichtbij ziet, kan in de haven bij De Festijn ook een boottocht boeken. De boottocht duurt al snel anderhalf uur, maar verveelt geen seconde.

Misschien nog leuker dan de kuststreek is het land inrijden, langs mooie landwegen en pittoreske dorpjes, waar je heerlijk verdwaalt in de leegte. Fiets langs Biervliet, Schoondijke, IJzendijke, Nieuwvliet of Groede. Die laatste is een prachtige stopplek, waar je op de markt een terrasje kan doen in de schaduw van de kerktoren én de kastanjebomen. Eetcafé De Drie Koningen is dan ook een heuse trekpleister. Met dank ook aan de huisbrouwerij die het bier Dutch Bargain brouwt. Leuk detail: de brouwmeester is afkomstig van… Antwerpen.

Het beste van de zee

De Belgische Bourgondische stijl wordt er in de streek doorgetrokken, want aan lekkere restaurants geen gebrek. In het centrum van Breskens vind je er voor elk wat wils, van een steakhouse tot het geweldig lekkere Amuse. Wie bij vis zweert, zit ook goed bij de resto’s in de vissershaven. Voor wie het beste van beide werelden wil combineren, is Puur ook een aanrader. In het indrukwekkende strandpaviljoen proef je het beste van de zee en het lekkerste uit het binnenland.

Authenticiteit troef ook in landelijke steden als Aardenberg en Oostberg, of in het lokale Visserijmuseum in Breskens. Je vindt er een knappe collectie maquettes, fossielen en opgezette vogels. Er is ook een vaarsimulator en aquarium. Of snuister in Het Vlaemsche Erfgoed, een museum in Groede dat een mooie inkijk biedt in een Zeeuws-Vlaams landbouwdorp in de eerste helft van de 20ste eeuw.

Spelen in bunkers

De streek trekt ook een jonger en actiever publiek aan. Wie het liever iets avontuurlijker heeft, kan hier naar hartenlust suppen, kanovaren en wavecarten. Voor kleine kinderen is speel- en bunkerpark Groede Podium een aanrader. Overigens een mooi voorbeeld hoe geschiedenis op een speelse manier aangebracht wordt. De goed bewaarde bunkers uit de Tweede Wereldoorlog werden deels omgebouwd tot avontuurlijke speeltoestellen, van boomhutten tot hangbruggen. Het openbare (en gratis toegankelijke) park heeft ook een eigen restaurant. Ook restaurant De Afslag in Breskens beschikt over een groot speelterrein, minigolf én lekkere brasseriekaart. Je vervelen in het bruisende Breskens? Onmogelijk!

Machtig mooie minicampings

Wie Nederland zegt, zegt campings! Je leeft weer even op het ritme van de natuur en geniet van je vrijheid in alle rust. In de streek sloegen 19 Zeeuwse boerinnen de handen in elkaar om samen ‘Mijn Lievelingsplek’ te vormen. Daarmee bundelen ze een reeks kleinschalige en gastvrije campingplaatsen op leuke plekken als een boerderij of paardenpension. In de recent opgestarte camping De Boskreek hebben ze bijvoorbeeld een fruitteeltbedrijf en kan je ’s morgens ook mee alpaca’s voederen. Omdat de plaatsen eerder beperkt zijn – er zijn zo’n 25 plekjes per camping – kunnen de uitbaters heel persoonlijk werken en is er ruim aandacht voor een nette omgeving én kraaknet sanitair. Ze zijn meteen ook de perfecte uitvalsbasis voor een fietstocht.

Tip: Met de klassieke VW-busjes kan je er ook terecht. De busjes van Hippiebus.be zijn voorzien van een volwaardig bed, koelkastje, wasbak, kookvuurtje én kookgerief.

Info: wezienjehiergraag.nl

tekst en beeld Bert Vanden Berghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier