Malta zet zich op de kaart dankzij zijn prachtige natuur, rijke cultuur, hippe hotels en mix van culturen. Iedereen is er gelijk, en dat niet enkel voor de wet. Ook de locals zijn open-minded en gastvrij. Voeg die elementen samen en je begrijpt meteen waarom de eilandenarchipel in de Middellandse Zee de allerbeste LGBTQ-reisbestemming van Europa is. Volgens de jaarlijkse Rainbow Index – een lijst waarop de Europese landen gerangschikt worden op basis van hun inzet en bescherming voor de LGBTQ+ gemeenschap – staat Malta staat dit jaar opnieuw op de eerste plaats, dit al voor de zevende keer op rij. 

Europride

En of de Maltezers daar trots op zijn. Tussen 2 en 11 september 2022 vieren ze de jaarlijkse Malta Pride. Inwoners en toeristen trekken dan de straat op en kleden zich in alle kleuren van de regenboog. Dit jaar veroveren ze de hoofdstad Valletta met het thema #YouAreIncluded. Optredens, parades, debatten, exposities en een heuse after-party zorgen voor een uitzinnige sfeer.
Volgend jaar zal het feest zelfs nog groter zijn, want dan is er de Europride Valletta van 7 tot 17 september! Het grootste liefde en diversiteitsevenement van Europa!

 

Bruisend nachtleven

Een zuiderse eilandvakantie: dat is genieten van zon, zee, strand en nachtleven. Zodra de zon richting de horizon zakt, komen de nachtraven naar buiten. Grote discotheken als Michelangelo Club en het queervriendelijke Lollipop trakteren je op vrolijke beats en frisse cocktails. Geniet je liever van chille lounge muziek en een fenomenaal uitzicht op de zonsondergang? Dan kan je terecht in hippe beach bars als Café del Mar en Beefbar.

Uitstekende adressen

Stijlvolle hotels en culinaire restaurants: de Maltezers kennen er wat van. Heel wat hotels verschuilen zich achter een knappe, historische gevel. Zodra de voordeur opengaat, stap je binnen in een wereld van luxe, design en comfort. De GayGuide van Malta heeft verschillende favorieten. Zoals de AX Rosselli die de titel van beste boetiekhotel 2020 in de wacht sleepte. In dit 17e-eeuwse gebouw reserveer je zelfs een tafel in een sterrenrestaurant, want het hotelrestaurant Under Grain prijkt in de Michelingids. Is AX Rosselli volzet? Geen nood. Met toppers als Casa Ellul, 1926 Hotel & Spa, The Phoenicia en The Snop House vind je vast het perfecte logeeradres.

Zon en zee

Met meer dan 200 kilometer aan kustlijn, zijn er ook enkele fantastische (rots)stranden te vinden op Malta. Pink News tipt Pembroke Beach als een van de beste LGBTQ+ friendly stranden omdat het heerlijk afgelegen ligt. Verder wordt ook Riviera Bay getipt en dan vooral het achter stukje aan de linker kan van de baai. En ook Ġnejna Bay en Fomm ir-Rih zijn populair.

‘Ja, ik wil!’

Trouwen in Malta, romantischer wordt het bijna niet. Een groots feest in een luxe hotel zoals The Phoenicia of liever een ceremonie met zicht op de ondergaande zon of de eindeloze zee? Het kan er allemaal. Op Malta zijn er ook wedding planners die zich gespecialiseerd hebben in LGBTQ+ trouwfeesten, zoals Our Wedding.