Kroatië heeft heel wat te bieden voor natuurliefhebbers en heeft een grote diversiteit aan meren, watervallen en zinkgaten op een steenworp van de Adriatische kust. Hieronder vind je de mooiste pareltjes die elke natuurfanaat zeker moet bezoeken!

1. Prachtige watervallen en het Visovac eiland in Krka Nationaal Park

Krka Nationaal Park is vernoemd naar de rivier Krka die vlakbij Knin ontspringt onder de berg Dinara. Hiervandaan stroomt de Krka richting de Adriatische Zee over een lengte van 73 km en mondt het via het Prokljansko meer uit bij Šibenik in de zee. Deze rivier creëerde een prachtige stroom van meren, beekjes en maar liefst zeven watervallen: Bilušića buk, Brljan, Manojlovac slap, Rošnjak, Miljacka slap, Roški slap en Skradinski buk.

3_Krka_Waterfalls_Ivo-Biocina

 

Tip: Wanneer je het Nationaal Park Krka bezoekt, neem dan zeker een boottocht naar het eiland Visovac en ontdek er de Franciscaanse kerk en klooster! Zowel de kerk als het klooster werden in 1445 gebouwd en het klooster wordt al sinds die tijd bewoond door Franciscaner monniken.

Praktische informatie: Krka Nationaal Park is makkelijk bereikbaar met de auto vanaf Šibenik, Split en Zadar.

2. Zoutmeren Veliko en Malo op het eiland Mljet

Mljet ligt in het zuiden van Kroatië en staat bekend om haar prachtig landschap. Mljet Nationaal Park beslaat het grootste deel van het eiland, omgeven door twee zoutmeren – Veliko en Malo Jezero (in het Nederlands ´klein´ en ´groot´ meer). De wateren rondom het eiland zijn gekend om hun schitterend onderwaterleven.

2_Mljet-Island_lakes_DamirFabijanic

Tip: Plan zeker een uitstap om de vele forten en tombes op Mjlet te bezoeken. Eén van de mooiste bezienswaardigheden op het eiland zijn de ruïnes van een Romeins paleis. Bovendien is het één van de groenste delen van Dalmatië met pijnboombossen in het park die behoren tot de mooiste van Kroatië.

Praktische informatie: Er vertrekken dagelijks ferries vanuit Dubrovnik en vanuit het schiereiland Pelješac naar Mljet. Tijdens de zomermaanden zijn er dagtripjes mogelijk vanaf Dubrovnik, Makarska en Korcula.

3. Kristalheldere meren en UNESCO Werelderfgoed: de Plitvicemeren

Plitviče is het grootste Natuurpark van het land, gelegen in een bergachtig karstgebied. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO dankzij zijn 16 kristalheldere meren die overgaan in 92 sierlijke watervallen, met kleuren van azuurblauw tot groen, grijs en blauw. De kleur van het water verandert constant door de verschillen in het aantal mineralen, organismen en de hoek van de zon.

2_Plitvice-lakes_Ivo-Biocina

Tip: Het natuurpark Plitviče is gelegen in het hart van Kroatië (de Lika regio) en perfect te combineren met een daguitstap naar de hoofdstad Zagreb.

Praktische informatie: De Plitvicemeren zijn makkelijk te bereiken vanuit Zagreb of Zadar, met mogelijkheden voor dagtrips.

4. Het Vransko meer, de ideale plaats om vogels te spotten

Het Vransko meer is het grootste meer in Kroatië en is gelegen tussen Zadar en Šibenik. De hele regio rondom het meer is een beschermd Natuurpark, omdat het een uniek moerasland is. In het licht zoute water huist een specifieke gemeenschap van zeeorganismen. Het meest bijzondere aan het park is het reservaat, een natuurlijke habitat van 234 vogelsoorten.

1_Vransko-lake_Denis-Peros

Tip: Plan je bezoek tijdens het najaar wanneer er elke dag tussen de 20 000 en 200 000 trekvogels het park bevolken!

Praktische informatie: Tijdens de zomer zijn er vele dagtripjes vanuit de naastgelegen steden: Šibenik, Zadar, Biograd en Pakostane.

5. Zwemmen en hiken in het Blauwe (Modro) meer

Het Blauwe meer bij de stad Imotski in het zuiden van Kroatië ligt in een diep zinkgat dat waarschijnlijk is gevormd door het instorten van een enorme ondergrondse grot. Het meer heeft zijn naam te danken aan de unieke blauwe kleur van het water. De totale diepte is 220 meter, maar de waterdiepte varieert elk seizoen. In de lente, wanneer de sneeuw van omliggende bergen smelt, kan het meer zelf tot wel 90 meter diep zijn!

Tip: Het Blauwe meer is een geliefde plek om te zwemmen en te hiken!

6. Het Rode (Crveno) meer: veel grotten en hoge rotsen

Het Rode meer is een zinkgat dat ook vlakbij het stadje Imotski is gelegen. Het staat bekend om de vele grotten en hoge rotsen die tot wel 241 meter boven het water uitsteken. De totale diepte is ongeveer 530 meter en heeft een volume van 25 tot 30 kubieke meter waardoor dit het derde grootste zinkgat ter wereld is. Het zinkgat is vernoemd naar de rode kleur van de omringende cliffs, gekleurd door ijzeroxides.

Tip: Het Rode meer is niet bereikbaar te voet en kan je enkel van bovenaf bezichtigen. Er is zelfs een legende die zegt dat het niet mogelijk is om een steen in het meer te gooien. Probeer het zeker zelfs eens!

Praktische informatie: Zowel het Blauwe en Rode meer zijn makkelijk te bereiken met de auto vanuit Makarska en Split.

koratiemeren

Het blauwe meer (links) en het rode meer.

7. Het zoutwatermeer Mir in Telašćica Natuurpark

In het midden van Natuurpark Telašćica op het eiland Dugi vind je het zoutwatermeer Mir met een temperatuur die twee à drie graden warmer is dan de omliggende zee. Iets verder gelegen dan Mir vind je de indrukwekkende rots Stene. Indien je geluk hebt, kan je hier dolfijnen spotten.

2_Telascica_Dugi-otok_Lake-Mir_Ivo-Pervan

Tip: Vergeet ook niet het prachtige witte strand Sakarun te bezoeken op Dugi eiland!

Praktische informatie: Telašćica Natuurpark is makkelijk te bereiken per privéboot of met de normale bootroute van Zadar naar Sali. Je kunt ook de ferry pakken naar Brbinj en naar Telašćica rijden.

 

Over Kroatië:

Kroatië heeft een uitgestrekte kustlijn langs de Adriatische Zee, op een steenworp afstand van Centraal-Europa. De stranden van Istrië en Kvarner liggen op slechts 1.300 kilometer van België en zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto. Vanuit Brussel of Charleroi duurt een vliegreis naar de belangrijkste Kroatische steden 2 uur.

Toeristische trekpleisters in Kroatië zijn de oude vestingstad Dubrovnik, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, de verschillende eilanden van de Split-archipel, Istrië, de Plitvicemeren, Zagreb, het natuurpark Kopački rit en de stranden van Zrće in Novalja en Zlatni Rat.

Voor meer informatie over Kroatië en de Kroatische Nationale Dienst voor Toerisme kan je terecht op www.croatia.hr.