Dichtbij, maar toch mijlenver. Zo kunnen we het bijzondere boomhuttenverblijf van Slô in de Belgische Ardennen omschrijven. De rustzoeker slurpt er koffie met zicht op wiegende bomen. De architectuurliefhebber vergaapt zich aan het sublieme spel van hout en glas.

Santé! We klauterden net acht meter tot op het dakterras van onze boscabine. Met de vastberadenheid van een spelend kind dat de top van de klimspin wil bereiken. Of in ons geval, gemotiveerd om te aperitieven in de zon. Het is maandagavond en we zitten hoog in de bomen met een fles bubbels. De avondzon geeft flink van katoen. De boomkruinen kleuren warm oranjegoud, in de lucht hangt het gezang van vogels. Een half uur eerder stapten we onze logeerplek Tower #1 binnen. De boskathedraal van Slô is een robuuste houten toren die ondanks zijn monumentaliteit volledig in het bos opgaat. Het is een van de zes luxeboomhutten in een 11 hectare groot Ardens bos in de provincie Luxemburg. Op een uur rijden van Brussel, maar toch ver weg van de ratrace. Een toevluchtsoord voor de drukbezette (stads)mens, zo bedachten oprichters Tim Goes en Toon Haverals het concept Slô.

Architecturale bosparels

De Slô-cabins overstijgen werkelijk alle verbeelding. Het meest opvallende ontwerp is de Glass Cube: een glazen kubus hoog in de bomen met een 360-graden-zicht op het bos. De Flying Fermette, 3 meter hoog, heeft wat weg van een landelijke woning. De Tower is met zijn 8 meter hoogte een robuuste retraite. Elke cabin wordt door de bomen gedragen, zodat je bij wijze van ritueel de dagelijkse sleur en bekommeringen van je afschudt wanneer je de boom ingaat. Onze logeerplek hangt maar een meter van de grond, maar doet absoluut niet onder. Het volume, een knipoog naar de structuur van een kathedraal, is simpelweg imposant. Grote glaspartijen zuigen het bosgevoel langs alle kanten naar binnen. Vanuit de leefruimte klimmen we met een ladder tot aan de eerste mezzanine met tweepersoonsbed. Van daaruit bereiken we de tweede mezzanine, opnieuw met slaapplaats voor twee. Zelfs vanuit ons bed hebben we zicht op de bomen. Nog een ladder hoger komen we via een dakluik uiteindelijk op het terras terecht. Met een fles bubbels in de ene hand, klimmend met de andere hand en glaasjes in onze broekzakken. Een heel karwei, maar met wat wilskracht en teamwork bereiken we de boomtoppen.

Back to basics, de luxeversie

De boomhutten liggen in een bos aan de rand van het dorpje Humain, tussen de Ourthe en de Lessevallei. Een groene omgeving met tal van wandelroutes, waarvan een groot deel aan het kerkje van Humain start. Al valt er eigenlijk ook in de cabin zelf allerlei te beleven. Uitpluizen hoe het composttoilet werkt, bijvoorbeeld. De faciliteiten van de boomhut zijn namelijk back to basics, maar dan wel met het nodige comfort. Er is geen koelkast, wel een koelbox verstopt onder de eettafelbank. Elektriciteit komt van mobiele batterijen, dus zuinig zijn is de boodschap. Er is warm water, al moeten we het onder de douche doen met 4 minuten per persoon. Verder ontpoppen we ons tot vlindervangers. Een halfuur lang lopen we achter een nachtvlinder aan om het insect weer de vrije natuur in te sturen. De houtkachel haalt dan weer de vuurmeesters in ons naar boven. Terwijl onze huisbereide parmigiana di melanzane in het oventje bovenop de kachel opwarmt, beoefenen wij de kracht van geduld. Na een dag vol boomhutbelevenissen kruipen we uiteindelijk voldaan onder de wol. Het gigantische dakraam trakteert ons op een subliem sterrenspel.
Slaapwel, Grote Beer. Welterusten, sprookjesachtig bos. (slo-escape.com)

Onze andere favoriete adresjes voor een verblijf in de natuur

 • Nutchel les ardennes
  Bij Nutchel krijg je een back to basics-ervaring met de nodige luxe. Het Forest Camp in Martelange (Luxemburg) telt 26 houten huisjes of cosy cabins. De ideale plek om te onthaasten, in de natuur te zijn en quality time met vrienden en familie door te brengen. nutchel.be
 • Treelodge retie
  Avontuur, natuur en vrijheid gekruid met een beetje luxe. Dat zijn voor Bram en Karen dé ingrediënten voor intense geluksmomentjes. Om dat geluk dicht bij huis te ervaren bouwden ze een echt boomhuttendorp in de Antwerpse Kempen. Ideaal voor een weekendje weg met de kinderen of een onvergetelijk avontuur met vrienden. treelodge.be
 • Les cabanes de rensizew
  In Houffalize (Luxemburg) aan de oevers van de Ourthe staan 25 houten cabins. Je hebt de keuze tussen een huisje aan de rivier, op de heuvel of op de heuveltop. De houtkachel en het Noorse bad maken dit tijdens de herfst een heerlijke cocoon-plekje. Wandelen kan je o.a. in het nabijgelegen natuurreservaat Deux Ourthes.
  lescabanesderensiwez.be

Meer bos- en natuurhuisjesinspiratie? Volg @amongpinetrees, het Instagramaccount van Laura.

Auteur: Laura Claessens / Beeld: GF