Vertoef in Griekenland tussen de bijen in The Sani Bee Spot, de grootste bijenspot van het land

Bijen vervullen een cruciale rol bij het in stand houden van de natuur, maar hebben het steeds moeilijker. Luxe hotel Sani Resort in Griekenland wil daar iets aan doen en introduceerde de Sani Bee Spot, een groene plek waar bijen volop hun gang kunnen gaan. De bijenspot is ook de grootste van het land. De bijen krijgen een hele tuin voor zich alleen die gasten van het nabijgelegen Sani Resort naar hartenlust kunnen bezoeken. Goed voor de natuur en goed voor ons, een win-win!

Lekker bij de bijen

The Sani Bee Spot maakt deel uit van The Sani Resort, een luxe eco-resort dat al in de prijzen viel met zijn ecologische initiatieven. Het resort werd op de World Travel Awards in 2020 en 2021 tot “World’s Leading Luxury Green Resort” omgeroepen. Sinds 2020 is Sani Resort ook het eerste gecertificeerde koolstofneutrale resort in Griekenland. Ze willen ook hun gasten aansporen om meer ecologisch door het leven te gaan en aandacht te hebben voor onze planeet. Sani Resort ondernam hiervoor zelf al enkele stappen. Het resort wordt aangedreven door 100% hernieuwbare energie en meer dan 60% van de producten komen uit een straal van 150 kilometer zodat je kan genieten van lokale lekkernijen van Griekenland.

The Bee Spot is geboren uit een samenwerking met The Bee Camp. Dat is de eerste Griekse NGO die zich richt op het voortbestaan van bestuivers, zoals bijen. Ze ontworpen meteen de grootste bijenspot van het land. De tuin kan je vinden aan het pad bij het Bousoulas strand aan het Sani Beach Hotel. De plek is een ware speeltuin voor de diertjes, The Bee Spot ligt namelijk in een eco-reservaat van zo’n 400 hectare. In dat reservaat ligt ook nog voor 7 kilometer zandstrand en 20 kilometer bospaden. Daar kan je je wandelschoenen al voor aantrekken.

Het initiatief streeft ernaar om de relatie tussen mens en bij in de kijker te zetten. Hiermee wil Sani Resort en The Bee Camp het belang van de bijen in de kijker zetten. Daarnaast is het ook gewoon een plaats om eens uit te rusten en te genieten van de levendige natuur die rustig haar werk doet.

Wanneer je een visite brengt aan de bijtjes zal je merken dat ze nogal in de watten worden gelegd. Er zijn zeven stations die gemaakt zijn met de levenscyclus van solitaire bijen in gedachten. The Bee Spot ondersteunt hierbij het voorbestaan van wilde bijen en ook nog eens het eco systeem.

Met alles erop en eraan

In de zeven stations zit onder andere een kruidentuin, een hotel voor de bijen, een bijentoren, een observatiekwekerij en een waterstation. Dat laatste moet het leven van de bijen gemakkelijker maken. Ze kunnen in het wild wel tot acht kilometer vliegen om water te zoeken. Daarna zijn ze vaak moe of raken ze de weg kwijt. Het station is gemaakt om de diertjes veilig van water te voorzien zonder het risico dat ze verdrinken.

Bijen houden van planten, daarom kan een kruidentuin niet ontbreken. De bijen kunnen erin smullen van verschillende planten, bloemen en kruiden die doorheen alle seizoenen in bloei komen te staan. De planten trekken bijen aan door hun aantrekkelijke geur of felle kleur. Kruiden vormen niet alleen goeie smaakmakers in een gerecht, bijen zijn er ook dol op.

Het Sani Resort dient als luxehotel voor mensen, maar in The Bee Spot is er ook een luxe resort, maar dan voor allerhande insecten. Een constructie in hout met gaatjes in verschillende vormen en maten verzekert dat bijtjes en andere insecten hun weg naar het hotel kunnen vinden. Ook lieveheersbeestjes en vlinders kunnen te gast zijn. Een ideale plaats voor de insecten om elkaar te ontmoeten. Misschien houden ze ’s avonds ook wel feestjes?

Een bezoekje brengen kan onder leiding van een eco-gids. Op interactieve, maar ook educatieve wijze kom je te weten wat er allemaal te beleven valt op de Bee Spot. Zowel volwassenen als kinderen kunnen deelnemen aan een bestuivingsspel. Daarin ontdek je onder andere de verschillende soorten stuifmeel in verschillende kleuren dat de bijen kunnen vinden en verspreiden in Griekenland.

Ga je mee naar de grootste bijenspot van het land?

Tekst: Justine Cottenie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier