Nog tot half oktober is de tijd van de liefde aangebroken in de Ardennen. De diepe kreet van Koning Woud kondigt immers een apart liefdesritueel aan: bronstige mannetjesherten zijn immers op zoek naar een vrouwtje en laten dat weten door keihard te loeien. Het ideale moment voor een weekendje in de Ardennen, want het bijwonen van dergelijk ‘concert’ is een unieke ervaring.

Burlen is het bronstig loeien van het mannetjeshert. In de Ardennen kun je dit jaarlijks terugkerende concert horen van half september tot half oktober. Avonden met volle maan en periodes met vrieskou hebben volgens de kenners de meeste kans op succes. Al kan het geluid ook overdag gehoord worden, dat van vroeg in de ochtend of de late avond is het beste.

Wil je zelf op pad om herten te horen burlen, vermijd dan lawaai, licht, parfums of tabak en verstoor de rust van de dieren niet. Kom ook niet te dichtbij, het geluid kan je trouwens van ver horen. Wordt een hert gestoord dan gaat het beslist op een andere plaats burlen.

Tips:

  • Via de site van Logis kun je meteen een hotel zoeken door de button ‘kaart’ te selecteren. Zoom in op de kaart tot alle hotels in de Ardennen goed zichtbaar zijn. Afhankelijk van de plek waar je liefst verblijft, kies je een geschikt hotel. Logis heeft in de Ardennen een elftal hotels waar je in de omgeving op zoek kunt naar bronstige edelherten. Vraag vooraf of ter plaatse aan je Logis hoteleigenaar naar suggesties en vraag of er eventueel een gids beschikbaar is. Het is veiliger, want je hebt meteen meer kans om het speciale fenomeen van de edelherten mee te maken.
  • Wil je helemaal zeker zijn dat je Koning Woud zal horen, dan raden we een afspraak aan bij het Wildpark van Het Domein van de Grotten van Han. ’s Ochtends kun je te voet mee met een gids, voor de avondbezoeken neemt men de safari-car.
  • De herten wil je niet alleen horen maar (bij voorkeur) ook zien, en dan is een goede verrekijker onmisbaar. De kijkers van Swarovski Optik zijn er in alle groottes en maten: van een kleine CL Pocket die perfect in je jaszak past tot het sublieme topmodel, de EL 10×50.