Zo gaan we deze zomer het liefst op reis

Het startschot van de zomer is gegeven. Boekentassen aan de kant! Out of office ingesteld? Check. Maar hoe gaan we dit jaar op vakantie? Plannen we om na de verplichte staycations te reizen naar verre landen? Wat maakt een fijne vakantie helemaal perfect?

 

Zijn we bereid om onze werklaptop mee te nemen als we zo nóg langer kunnen genieten van een prachtige vakantieomgeving? Spoiler: neen, meer dan de helft houdt werk en vakantie liever strikt gescheiden. Dat blijkt uit de grote zomerenquête van Online flashsales specialist Veepee bij Belgen en Nederlanders.

Online vakantie plannen?

Overnachtingen, vliegtuigen en toegangstickets voor pretparken reserveren we al jarenlang in een paar kliks. Wat vinden mensen het belangrijkst bij het online plannen van hun reis? Met stip op 1: de kostprijs. Bijna de helft van de ondervraagden vindt het prijskaartje het allerbelangrijkst. Ongeveer 40% hecht belang aan de betrouwbaarheid van het online platform. Een derde van de reizigers verwacht flexibiliteit waardoor bv. een annulatie mogelijk blijft.

Reizen naar Europese landen populairst

Zo’n 68% van de geënquêteerden plant een reis binnen Europa. Gevolgd door 12,4% die een reis naar verre bestemmingen als Azië, de VS of Afrika verkiest. 11,9% is nog niet uitgekeken op een staycation. Opmerkelijk: Nederlanders zijn een staycation het minst beu (13,3%) en Nederlandstalige Belgen het meest (9,7%).

Jaarlijks vakantiebudget: gemiddeld 1000 tot 2000 euro per persoon

Kort door de bocht: Nederlanders spenderen het meeste aan hun vakantie, gevolgd door Vlamingen en Franstalige Belgen. Liefst 31,1% spendeert jaarlijks tussen de 1000 en 2000 euro per persoon aan welverdiende vakanties. Bij 27,7% is het budget 500 tot 1000 euro per persoon. Bij Franstalige Belgen komt het zelfs neer op 32,8%. Bij 23% schommelt het jaarbudget tussen 2000 en 4000 euro. Bij Nederlanders ligt dit nog hoger, op maar liefst 26,5%.

Last-minute of ruim op voorhand boeken?

Tussen 6 maanden en 1 jaar op voorhand boeken is het populairst. Een derde van de Belgen en Nederlands hanteert deze manier van werken. De Franstalige Belgen zijn het beste bestand tegen zeer last minute kiezen waarbij ze pas 1 week tot 1 maand op voorhand de knoop doorhakken, dat komt neer op 11,5%. Enkel Nederlandstalige Belgen zijn dan weer zo strak georganiseerd dat ze weleens meer dan een jaar op voorhand hun vakantie boeken, 8% zit namelijk dan al achter hun computer om een reis te organiseren.

All-in luxe of op roadtrip?

Liefst de helft van de ondervraagden huurt een vakantieverblijf en plant van daaruit trips. Een all-inclusive is opvallend populair bij Franstalige Belgen, het kan 26% van de groep bekoren, maar overtuigt nog geen 15% van de Nederlanders. Op de derde plaats met bijna 17% staan rondleidingen en roadtrips. Met 26,5% zijn die het populairst in Nederland. Slechts 10,7% van de Franstalige Belgen gaat roadtrippen, de manier van reizen is bij deze groep het minst populair.

Relax, just do it

Zowat 73,1% is ervan overtuigd: vakantie dient om te ontspannen en een paar dagen of weken te genieten zonder zorgen. Het tweede ingrediënt voor de ideale vakantie? Ontdekken: nog eens 69,3% wil nieuwe plekken, mensen en culturen leren kennen. Brons is dan weer voor ‘Luxe en Comfort’, ook bijna de helft van de reizigers vindt dat belangrijk, why not!

In het gezelschap van je kinderen, schoonfamilie of hond?

Mensen gaan het vaakst met hun gezin of lief op reis, zo’n 65%. Vrienden zijn ook fantastisch reisgezelschap. Bijna een derde neemt graag eens een “friend holiday”. Huisdieren meenemen is exact even populair als je ouders of schoonouders meenemen op reis, 11,8% doet het. 10% kiest ervoor om een soloreis te ondernemen.

Mag het wat duurzamer?

Hoe letten reizigers op duurzaamheid? Zo’n 43% besteedt aandacht aan het kopen van lokale producten en ervaringen en steunt zo de lokale economie. Ruim 34,8% geeft aan géén aandacht te besteden aan duurzaamheid. Ongeveer 20 % verplaatst zich te voet, met de fiets of met de trein naar bezienswaardigheden. Mag duurzamer reizen ook meer kosten? Voor 28% niet, voor 24% mag het 1-20 euro extra kosten per persoon, voor 23,8% mag dat oplopen tot 50 euro. 15,9% wil 50 tot 100 euro extra besteden om duurzamer te kunnen reizen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier