Earth Overshoot Day: wat je kan doen om milieubewuster door het leven te gaan

Op 28 juli is het Earth Overshoot Day; de datum die door de denktank Global Footprint Network vastgesteld wordt als de dag waarop we de natuurlijke grondstoffen van de aarde voor een jaar hebben opgebruikt. Dat we onze ecologische voetafdruk moeten verkleinen, is meer dan ooit aan de orde. 

Door je ecologische voetafdruk te bepalen, bereken je hoeveel je bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen zoals koolstofdioxide. Dat doe je bijvoorbeeld door op vakantie te gaan met het vliegtuig, een nieuwe outfit te kopen of een goed stuk vlees te braden. Hoe kan je die voetafdruk dan verkleinen? Wij geven je enkele tips.

Let op wat je eet

Je ecologische voetafdruk kan je al verkleinen door aandacht te hebben voor wat je eet. Lokale en verse producten zijn het beste voor het milieu, zo beperk je de vaak heel erg vervuilende en onnodige import van voedingsproducten. Koop eventueel rechtsreeks bij producenten; ideaal om er zeker van te zijn dat je lokale producten koopt van het moment. Of leg je eigen moestuin aan, dan kan je met trots je eigen gegroeide producten op je bord toveren.

Ook door een paar keer per week vlees links te laten liggen, draag je een steentje bij. Er zijn tegenwoordig een hoop alternatieven voor vlees en vis. Snak je toch naar een lekker stukje vis? Probeer die dan aan te kopen via een duurzame visserij.

En opgelet: je ogen zijn waarschijnlijk soms groter dan je mond, koop dus niet te veel. Op voorhand je porties bepalen, kan hierbij een handje helpen. Zo moet je niets weggooien en kan je volop genieten van het lekkers dat je in huis haalt.

Verminder plastic

We gebruiken nog veel plastic. Flesjes om uit te drinken, verpakkingen van allerlei dingen die we aankopen… Door geen plastic zakjes meer te gebruiken maar te kiezen voor een duurzame boodschappentas die je kan hergebruiken, maak je al een groot verschil.

Gebruik verder een (hipp) een waterfles die je kan hervullen, en ga zoveel mogelijk shoppen bij winkels die verpakkingen mijden. Die kunnen wat moeilijker te vinden zijn, maar misschien zijn in je lokale supermarkt ook al veel producten te vinden zonder nodeloze verpakkingen?

Het aantal plastic verminderen dat je gebruikt is geen makkelijke opdracht, maar het is ook niet onmogelijk. Je hebt het niet altijd zelf in de hand, maar je kan altijd wel iets doen. Samenwerken is hier de boodschap, alle kleine beetjes vormen een groot geheel.

Ga zuinig om met energie en water

De prijzen voor energie gaan uit het dak; op je energieverbruik letten, is dus niet alleen goed voor de planeet maar ook voor je portemonnee.

Ook hier maken kleine dingen het verschil. Gebruik je een elektronisch apparaat niet, dan leg je het best volledig af in plaats van het in slaapstand te laten. Is je telefoon of computer opgeladen? Haal dan de stekker uit het stopcontact, zoniet verspil je energie. En zonnepanelen zijn een investering, maar ze kunnen de planeet wel helpen.

En wat met je waterverbruik? Kies in elk geval voor een douche, die verbruikt minder water dan een bad. Hou je graag een lang feestje in de douche? Dat kan misschien een keer, maar probeer dat toch te beperken. Laat het water ook niet stromen als je je tanden poetst.

Misschien doe jij deze dingen al? Zo ja, dan ben je alvast op de goeie weg!

Bewust shoppen

Duurzame jeans van HNST, 159 euro.

Fast Fashion is een van de boosdoeners in de kledingindustrie de dag van vandaag. Dat is het fenomeen waarbij iemand heel goedkope kleren koopt en ze ook maar een korte tijd draagt. Dat doet de planeet geen deugd, integendeel.

Draag in de eerste plaats goed zorg voor je kledij, zo gaan ze langer mee.

Met een beperkt budget kan je zeker en vast al mooie stukken vinden. Denk maar aan tweedehandswinkels. Of ruil van kleding met vrienden of familie: misschien vind jij wel iets leuk van voor hen niet meer past of omgekeerd.

Mag het toch iets meer zijn? Kies dan voor duurzame merken om de planeet enigszins te sparen. Denk bijvoorbeeld aan de jeans van HNST. Het merk wil inzetten op transparantie en eerlijke productie van kleren en toch stijlvol blijven. Ze willen een voorbeeld zijn voor de modewereld en willen hierbij enkele duurzaamheidsnormen vastleggen. Elke stap van het productieproces vindt nu al plaats in Europa waardoor ze toch al op een enigszins lokale basis kunnen werken.

HNST lanceerde daarom ook de #halloffail waarin ze transparant willen zijn over de tekortkomingen die ze als merk hebben, want niemand is perfect. Ze moedigen ook andere merken aan om hetzelfde te doen.  Ook wil het merk bijdragen aan de #MoveTheDate. Dat is een campagne die pleit om meer zorg te dragen voor de aarde en zo de datum van Earth Overshoot Day te verleggen naar een later punt.

Alternatieven voor dagelijkse producten

Er zijn heel wat producten waar een duurzamer alternatief voor bestaat. Neem nu tandenborstels. Een gewone tandenborstel kan je bijvoorbeeld vervangen door een exemplaar uit bamboe.

Door je eigen shampoo te maken, gebruik je niet telkens een andere plasticfles, maar kan je telkens dezelfde hergebruiken. Je flessen douchegel kan je ook vervangen door een stuk zeep.

Wist je dat je zelfs je eigen deodorant kan maken? Er zijn zoveel producten die je kan vervangen om onder andere minder plastic te gebruiken. Op de blog The Daily Green vind je handige manieren en recepten om zelf aan de slag te gaan. Samen kunnen we het best voor de planeet zorgen!

Weet je nog vernuftige manieren om beter voor de planeet te zorgen? Laat het ons gerust weten!

Via de website van Global Footprint Network kan je zelf je ecologische voetafdruk berekenen. Zeker doen!

Tekst: Justine Cottenie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier