Proberen: dit zijn de 6 beste apps om een andere taal te leren

Had je twee weken Côte d’Azur in het vooruitzicht of een vakantiehuis aan de Costa Blanca in Spanje geboekt? Helaas, het zal voorlopig nog even bij dromen moeten blijven. Maar uitstel is geen afstel! Wil je volgend jaar al wat meer kunnen zeggen dan ‘dos cervezas por favor’ tijdens jouw vakantie in Spanje? Dan zijn dit de apps die je helpen om een andere taal te leren.

Heb je altijd al een taal willen leren? Of misschien wil je jouw gebrekkig Frans wat bijschaven? In afwachting van jouw gecancelde zomerreis kan je jouw talenkennis wat bijschaven met volgende apps. Dit zijn onze 6 favorieten.

1. Duolingo

Bevat een ruim aanbod aan talen die je kan leren. Zo kan je ook niet-Europese talen als Arabisch, Hebreeuws en Hindi leren, om er maar enkele te noemen. Met deze app leer je spreken, schrijven, luisteren en lezen in een andere taal. Leuk is dat je dat doet door middel van spelletjes. Zo verlies je een ‘leven’ als je iets fout hebt en verdien je punten wanneer je een les volbracht hebt. Het enige nadeel is dat er af en toe advertenties bij verschijnen. Om voorgoed van advertenties verlost te zijn moet je upgraden naar Duolingo Plus die je voor zeven dagen gratis kan proberen.

2. Lingo Deer

Misschien is dit wel onze favoriet. Zeker om behalve Europese ook Aziatische talen, zoals Japans, Koreaans, Chinees en Vietnamees, … te leren is dit een aanrader. De app start met de basis, namelijk het leren van het alfabetisch systeem. Per thema, bijvoorbeeld nationaliteiten, kleren, locatie, nummers, … wordt de woordenschat geoefend. Bovendien kan je met behulp van quizzen en ingebouwde ‘knowledge cards’ jouw kennis oefenen. En ook hier is er een ingebouwde stem die de correcte uitspraak voorzegt.

3. Babbel

Babbel is zeker een aanrader als je graag Europese talen onder de knie krijg, maar ook Indonesisch staat er bijvoorbeeld tussen. Hoewel Babbel Nederlands klinkt, is de weergave van de app in het Engels (wat trouwens bij Duolingo en Lingo Deer ook het geval is). Babbel is gemaakt door taalexperten en erg gestructureerd. Het geeft je het gevoel dat je een onlineklas aan het volgen bent. Dus voor mensen (of controlefreaks) die graag wat overzicht hebben zeker een pluspunt.

4. Busuu

Busuu is één van de populairste apps om een nieuwe taal te leren en is makkelijk te gebruiken. De app is ideaal om enkele basiswoorden en -zinnen te leren. Maar voor verdere, meer diepgaande lessen of speciale features moet je  jammer genoeg overschakelen op de betalende versie, Busuu Premium.

Hoe dan ook kan je met Busuu contact leggen met mensen die de taal (die jij zo graag wil leren) perfect spreken. Op die manier kunnen zij je in je leerproces helpen en jij hen (ook al is Nederlands geen optie om aan te leren). Groot pluspunt is dat er speciale lessen worden aangeboden voor op reis. Met eenvoudige ‘Travel courses’ leer je al snel een aantal zaken om je weg te vinden in landen waar Engels niet echt veel wordt gesproken.

5. Drops

Met deze app kan je maar liefst 37 talen leren. Een voordeel is dat je bij het downloaden van de app eerst de mogelijkheid krijgt om een introductie te bekijken (en meteen al woorden te oefenen). En ook bij deze app kan je voor een betaalde versie kiezen (Drops Premium), maar met de gratis versie spring je al een heel eind. Een tweede voordeel is dat je bij de gratis versie jouw naam of emailadres niet hoeft op te geven. Voor mensen die niet veel tijd hebben is, Drops een aanrader. De app focust vooral op memorisatie. Jammer wel dat er geen volledig overzicht van een alfabetisch systeem van de gekozen taal te vinden is.

6. Mondly

Met ongeveer 50 miljoen gebruikers wereldwijd is dit een erg populaire app. Met deze app kan je zo’n 33 talen leren. Toegegeven, Mondly is niet altijd overzichtelijk en de lessen gaan behoorlijk snel vooruit. Maar wanneer je de app gebruikt wordt je bijgestaan en krijg je hulp. Een voordeel is dat de weergave van deze app wel in het Nederlands kan zijn. De app focust wel eerder op de uitspraak en minder op schrijven, wat bij talen met een ander alfabetisch systeem handiger zou zijn. Leuk is wel dat je je vrienden kan uitnodigen om samen wedstrijden te spelen.

En nu aan de slag, succes!

Auteur: Hanna Deweirdt / Foto’s: Getty Images

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier