Dure winter op komst? Met deze energiebesparende tips kun je centen besparen

De prijzen voor gas en elektriciteit swingen de pan uit en de angst voor een magere winter wordt steeds reëler. Met deze simpele energiebesparingstips kun je hopelijk toch de schade wat beperken.

Dagelijks word je ermee geconfronteerd: de gigantische gas- en elektriciteitskosten en de torenhoge inflatie. Producten worden duurder, de vaste lasten worden duurder en de maand lijkt steeds langer dan het loonstrookje te worden. Besparen is nu the way to go.

Kruiken: terug van weggeweest

Hoewel niets tegen een goed verwarmd huis op kan, zetten we deze winter massaal de verwarming een paar graden lager. Om de hoge kosten zoveel mogelijk te drukken, kan het interessant zijn om alleen de verwarming aan te zetten in ruimtes waar je veel tijd doorbrengt, zoals de woonkamer. Ruimtes zoals de badkamer of slaapkamer hoeven niet per se verwarmd te worden. Het is overigens ook gezonder om in een niet-verwarmde omgeving te slapen. Om toch te genieten van een warm bed kun je beroep doen op kruiken. Een half uur voordat je het bed induikt plaats je een kruik in het bed om zo alvast het bed te verwarmen. Maar je kunt de kruiken ook gebruiken in de woonkamer, op de bank met een dekentje. Zo merk je niet eens dat de verwarming een graad of twee lager staat.

Isolatie: your best friend

Isoleren is key deze winter. En toch is dat niet evident voor velen. Zeker als je huurt, ben je afhankelijk van je huurbaas voor een goed geïsoleerde woning. Toch kun je zelf al veel bewerkstelligen. Misschien liggen dubbele glazen ramen niet binnen handbereik, maar met zorgvuldig geplaatste tochtstoppers kun je al veel koude buiten houden. Ook zijn dikkere gordijnen een investering waard. Dikke gordijnen zijn erg effectief in het binnenhouden van de warmte en het tegenhouden van de koude.

Let there be light

Dat juist nu de energieprijzen de pan uit rijzen terwijl de donkerste maanden van het jaar voor de deur staan, is uiterst onfortuinlijk. Sfeerlicht en lampen onnodig laten branden, is nu volledig uit den boze. Wil je het toch gezellig houden? Plaats je lampen dan strategisch in de hoeken van de ruimte. Zo reflecteren twee wanden het licht en verlicht je meer met minder. Ook kan het interessant zijn om sfeerlichtjes op basis van batterijen of zonne-energie te gebruiken. Of hou het lekker ouderwets: brand een aantal kaarsen. Zo genereer je ook nog eens extra warmte. Win!

Radiatorfolie, een must

Bij bijna alle kachels gaat een deel van de gegeneerde warmte verloren via de buitenmuren. De warmte van een radiator straalt niet alleen een ruimte in, maar wordt ook afgegeven aan de muur achter de radiator en gaat zo dus verloren. Radiatorfolie is de oplossing. Door op de muur achter de verwarming of op de achterkant van de verwarming zelf radiatorfolie aan te brengen, wordt de warmte ‘weerkaatst’ de woning in. Zo verlies je minder warmte.

Don’t overdo it

Kleine aanpassingen, groots resultaat. Een statement dat vooral opgaat voor het opladen van onze gadgets. We zijn geneigd om ’s nachts onze gsm’s of laptops op te laden, maar dit betekent dat we de hele nacht stroom verbruiken terwijl de apparaten zelf al opgeladen zijn na een (aantal) uur. Je kunt dus al heel wat energie besparen door verstandig je apparaten op te laden.

Welke tips kende jij al?

Tekst: Yvonne Kuiken | Beeld: Getty

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier