Je kent ze wel: van die mensen wiens huis er altijd onberispelijk schoon en opgeruimd uitziet. Hoe doen ze dat toch? Makkelijk: ze houden zich aan drie richtlijnen waardoor hun huis zonder moeite proper blijft.

Woman sings and cleans the house.

Ook al val je er compleet onverwacht binnen – bij wijze van test – dan nog lijkt hun woning zo uit een brochure van een woonwinkel te komen. Geen rommel, geen stof, alles netjes waar het hoort en vooral: al dat alles schijnbaar zonder moeite. Het is dat ik zelf een ongelooflijke hekel aan schoonmaken en opruimen heb, anders had ik mij de vraag wellicht nooit gesteld: hoe doen ze het toch?

Een rondje surfen en leerde mij dat dergelijke mensen echt niet de hele dag poetsen en boenen, maar wel drie ‘schoonmaakgeheimen’ hebben die dankzij ijverige huishoudsites aan het ganse internet verklapt worden. Dus hier zijn ze: de 3 geheimen van mensen wiens huis onberispelijk schoon is.

1. Ze weten dat het makkelijker is je huis gewoon schoon te houden, dan de boel de boel te laten en te wachten tot het vuil en de rommel zich opstapelt

Ruim even de keuken op na het koken en ga meteen ook even vlug-vlug met een vodje over het aanrecht. Laat de vuile vaat niet staan tot morgen maar haal meteen alles even door een sopje (of zet alles meteen in de vaatwasmachine).

Hetzelfde geldt voor de badkamer, living en slaapkamer: wacht niet tot het de moeite lijkt om op te ruimen maar zet meteen alles aan de kant. Dat kost je misschien 15 minuten. Wacht je tot de rommel onoverzichtelijk wordt, dan ben je al vlug een halve tot hele dag kwijt.

Kleine dingen aanpakken en regelmatig schoonmaken, maakt de boel beter beheersbaar en kost minder moeite. En je geniet meteen ook van een proper huis.

Vind je het moeilijk om jezelf die discipline op te leggen, hou dan een schoonmaakschema bij. Zo hoef je gewoon uit te voeren wat er die dag op de planning staat, en hoe je er daarna niet meer aan te denken.

2. Ze weten dat meer stuff in huis ook meer rommel betekent

Het is logisch: hoe meer dingen je hebt, hoe meer je moet schoonmaken en opruimen. Meer stuff in de keuken zorgt voor een rommelig gevoel met toestellen die in de weg staan en vet en stof vergaren. Idem voor de living, badkamer, slaapkamer en de rest van je huis.

We zeggen niet dat je in een leeg huis moet gaan wonen, maar eventueel kun je wel eens nadenken over alle overbodige spullen in huis. Misschien kun je best zonder? Het zal je leven – en de dagelijkse schoonmaak – in elk geval makkelijker maken.

 3. Ze bedriegen de boel een beetje

Nu ja, echt bedriegen kunnen we het niet noemen, maar ze weten wel goed hoe ze de indruk moeten geven dat alles proper is. In plaats van het hele huis van nok tot zolder te boenen en te poetsen, kiezen ze die plaatsen uit waar ze het meeste komen: de keuken, woonkamer, toilet, badkamer en slaapkamer. En zelfs in die afzonderlijke ruimtes kun je een beetje vals spelen: een proper aanrecht en spoelbak geeft bijvoorbeeld al vlug de indruk dat de héle keuken op orde is. De rest moet dan maar wachten tot de grote schoonmaak.

Eenvoudigweg door je beperkte tijd en energie efficiënt te besteden, kun je dus je huis proper houden, zonder elke vierkante centimeter grondig te schrobben.

Succes!