Genieten van de minivijver: zo bouw je jouw eigen ‘little lake’

Een spatje water kan op hete dagen deugd doen… Dan hebben we het niet over een letterlijke plensbui, maar wel over een mooi zicht op een vijvertje. Dit hoeft er zelfs helemaal niet groot uit te zien, want ook op een piepklein terras of balkon kan je zo jouw ‘little lake’ creëren…

1. Potje zonder dekseltje

Een ronde bloempot, metalen kuip of houten ton met een plastieken vijverdoek. Meer hoeft het niet te zijn om jouw vijver te bouwen, zolang het materiaal maar waterdicht is en niet kan kapotvriezen. Kies een half schaduwrijke plek uit, zodat de vijver niet in volle zon staat. Te veel zonlicht zorgt voor een te snelle algengroei en te dorre waterplanten. Het is tevens niet aangenaam voor het dierenleven. Vul de pot met regenwater en hou het peil in de gaten, zodat de pot niet uitdroogt maar tevens niet overloopt.

2. Mooie mini’s

Waterplanten kunnen de vijver mooi opfleuren, maar hou het beperkt: in een vijver van bv. 50 cm diameter plaats je het best maximaal drie planten. Ga voor planten die niet te groot worden en die in ondiep water kunnen groeien. De miniwaterlelie, Japanse holpijp, moerasgladiool, pijlkruid, krabbenscheer en watermunt brengen mooie bloempjes in de zomermaanden voort.

3. Wondere waterdieren

Planten brengen extra genot, maar ook een heleboel diertjes voelen zich letterlijk als een vis in het water. Denk maar aan salamanders, kikkers en waterslakken. Een paar exemplaren is voldoende, want deze amfibieën hebben voldoende zuurstof nodig om in het water te kunnen overleven. Hou de groep dus beperkt en zorg dat ze plaats tussen de waterplanten en de bodem hebben. Zet enkele extra planten naast de vijver, want kikkers durven nogal eens andere horizonten op te zoeken om te zonnebaden. Zorg dat hun ‘home’ proper en zuurstofvrij blijft door algen te verwijderen en te groot wordende planten uit te dunnen. Is het water te troebel geworden? Versteek dan de planten en dieren even in een andere bak met lauw regenwater en spoel de vijverbak helemaal uit voordat je alles weer terugplaatst. Daarna kan de wondere waterwereld weer verdergaan…

Tekst Elke Vierstraete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier