Volgend weekend is het zover. Dan trekt het Belgische wielervoorjaar zich weer op gang. Het wordt alweer uitkijken naar menig duel tussen de groten op aarde die luisteren naar de namen Alaphilippe, Sagan en Van der Poel. Wat kunnen de Belgen daar tegen inbrengen? Eddy Planckaert (51), analist voor Sporza, kan het niet met zekerheid zeggen, maar de afloop van Parijs-Roubaix lijkt alvast wel zeker. “Van Aert en Van der Poel gaan de rest helemaal belachelijk maken.” Het wielervoorjaar van Omloop tot Luik.

Door Tom Vandenbussche

Omloop en Kuurne

“Sep Vanmarcke is een steengoede coureur, maar winnen is moeilijk. Dat moet je bij de jeugd leren. Wat ben je ermee als je de hele koers in de aanval rijdt en vierde wordt? Neen, alleen winnen telt. Een verslaving moet het zijn. Kijk naar Van der Poel. Die heeft in zijn jeugd leren winnen. Jasper Stuyven is net zoals Sep. Mocht ik zijn ploegleider zijn… Ik zie hem soms de Kwaremont als 40ste opdraaien. Dat kan niet. Ook aan de bergjes ligt een meet.”

“Jasper Philipsen en Tim Merlier kunnen in Kuurne verrassen. Van Philipsen verwacht ik vrij veel. Een winnaar, al moeten we misschien nog wat geduld hebben. Merlier is ook katterap, maar is hij sterk genoeg? Dat weet ik niet.”

Strade Bianche

“De manier waarop Tiesj Benoot twee jaar geleden de Strade Bianche won, is om te koesteren. Of het voor hem bij die ene klassieke zege zal blijven? Dat denk ik niet, maar veel meer zal het niet zijn. Xandro Meurisse zal ook voor het eerst de Strade rijden. Een jongen met veel potentieel. Maar winnen tegen die grote mannen? Als hij eens tweede of derde kan worden, zal het heel goed zijn.”

Milaan-SanRemo

“Ik gun Philippe Gilbert zijn vijfde monument. Maar laat ons eerlijk zijn: dat is een mens van 38, die zou eigenlijk op pensioen moeten zijn. Neen, ik geloof niet dat hij die koers nog kan winnen, zeker niet met al die jonge punchers.”

Harelbeke en Waregem

“Yves Lampaert won al twee keer in Waregem. Het is tijd voor een grote klassieker. Dat kan. Als hij mee is, kan hij het afwerken, al denk ik dat het dit jaar eerder voor de E3 zal zijn. De Ronde wordt moeilijk. En in Roubaix wordt het dit jaar nog moeilijker. Maar ik hoop het wel. Als je het iemand zou gunnen, is het Lampaerteke wel.

Gent-Wevelgem

“Vijf jaar geleden was Jürgen Roelandts dé man in die stormeditie. Ik heb veel sympathie voor hem, maar sorry, de laatste twee jaar reed hij geen prijs meer. Ik weet niet wat er met hem scheelt. Zijn schoonbroer Jens Debusschere is een vaste klant in Wevelgem. Vierde, vijfde, zesde… Prachtige uitslagen, maar winnen tegen Kristoff en Sagan is niet simpel. Ook Jens Keukeleire werd hier al eens tweede. Een goeie coureur, maar hij offert zich te veel op.”

Ronde van Vlaanderen

“De mooiste zeges van Greg Van Avermaet liggen achter ons, daar ben ik bijna zeker van. Hij heeft zijn naam tegen. Als Greg mee is, brandt er precies een lampje boven zijn hoofd. Ze weten dat hij kan spurten, dus wil men niet met hem naar de meet. Sagan heeft ook dat probleem. Al is daar een oplossing voor: een goeie ploeg. Iemand die hem kan brengen, want een sprinter moet gebracht worden. En in mijn ogen is Greg een klassieke sprinter.”

“Oliver Naesen had vorig jaar met wat geluk Milaan-San Remo gewonnen, maar hij mag dat nu wel eens beginnen te doen. Ik vind dat hij meer in zichzelf moet geloven. Ja, hij mag van mij gerust trainen met Van Avermaet. Het is zijn beste kameraad en iemand met een groter palmares. Maar in koers moet hij ervan willen winnen, zoals vorig jaar in de BinckBank Tour. Je had moeten zien hoe gelukkig hij was. Naesen is een winnaar, maar hij moet erin geloven.”

Parijs-Roubaix

“Het leuke aan deze koers is dat je altijd vreemde namen in de uitslag ziet opduiken, zoals Bert De Backer en Jelle Wallays. En Tim Declercq? Een echte tractor. Die mens valt niet stil. Hij zal mee moeten zijn in de vroege vlucht, want de explosie om in de finale met de toppers mee te gaan, heeft hij niet. Ik denk dat iedereen dit jaar voor de derde plaats zal rijden, want Wout van Aert en Mathieu van der Poel hebben hun zinnen op Roubaix gezet. Ik hoop voor de concurrentie op droog weer, want in de regen zullen ze helemaal belachelijk gemaakt worden. Die andere jongens hebben misschien evenveel kwaliteiten, maar zo’n Van Aert kan een koers lezen en door de muur gaan. De anderen niet. We mogen Wout en Mathieu overal verwachten.”

Waalse klassiekers

“Ik ben gecharmeerd door Tim Wellens. Als hij zich ergens op focust, staat hij er meestal. In de Waalse klassiekers voorlopig niet, maar als je ziet wie daar wint, is dat niet onlogisch. Hij zal wat geluk moeten hebben dat ze hem laten rijden. Ook Dylan Teuns kan koersen winnen. Hij komt in de Belgische media veel te weinig aan bod. Pas maar op voor hem in de Omloop. Ik zie hem sneller die koers winnen dan Stuyven, Vanmarcke en co. Over Laurens De Plus wordt ook veel te weinig gesproken, maar in de Tour was hij in sommige bergritten wel beter dan zijn kopman Kruijswijk, hé. Het is geen winnaar en ik weet niet of hij de stress van het kopmanschap aankan, maar hij kan tijdrijden én klimmen.”

“En dan is er ten slotte nog … Remco Evenepoel. Wat moeten we daarover zeggen? Ik vrees dat hij in Luik te veel geviseerd zal worden. Ik kijk er wel enorm naar uit. Kan hij iedereen eraf rijden? Wel, dan is het de nieuwe Merckx. Maar ik geloof dat niet. Dat kan toch niet? Iedereen lacht. Iedereen is vriendelijk. Maar ze zitten echt niet op hem te wachten, hoor. Ik heb het eens bijgehouden. Van Avermaet gaf dit jaar al één interview. Evenepoel staat er elke dag in. Hij loopt met alle publiciteit weg, hé. Geloof me, dat vinden die andere toppers niet leuk.”