Jamie Cullum: “Gent Jazz heeft een publiek dat écht kan luisteren, maar ook in staat is om plezier te maken.” (gf)

Jamie Cullum zakt opnieuw naar Gent Jazz af: “Dit is mijn ‘Era’s-tour’”

Gent Jazz leek even een moeilijke toekomst tegemoet te gaan, maar zonder fout werd het festival opgepikt door boekingskantoor Greenhouse Talent. Op de affiche van de eerste editie onder hun hoede prijkt met Jamie Cullum alvast een grote naam die de boel daar kent. “Is dit écht al de vierde keer? Waw!”

Mijnheer Cullum, eigenlijk zou u niet toeren deze zomer, nietwaar?

“Klopt. Ik had voor mezelf uitgemaakt dat ik eens een zomer zou overslaan, tenzij er een aanbod zou komen van plekken waar ik écht zou willen spelen. En daar was het Cool Jazzfestival in Portugal, Montreux in Zwitserland en … Gent. En die zijn voor mij nogal moeilijk om ‘neen’ tegen te zeggen. Het is mijn job om daar te zijn. Het zijn kansen die je niet mag missen, want daarvoor is het leven te kort, en die festivals te fijn.”

Het is al uw vierde keer in Gent. Heeft dat festival een speciaal plekje in uw hart?

“Oh waw. Ik dacht dat we aan de tweede, maximaal derde keer zaten. Oké, vierde dus. Maar ja, wat kan ik zeggen dat niet vanzelfsprekend is? Het is gewoon een prachtige stad, het eten is er altijd geweldig lekker, en het is ook gemakkelijk te vinden vanuit het Verenigd Koninkrijk. Maar wat ik er helemaal te gek aan vind, is dat het zo’n levendig festival is om te spelen. Het heeft een publiek dat écht kan luisteren, maar ook in staat is om plezier te maken. Ze zijn muzikaal erg geïnteresseerd, maar meeklappen en dansen – ook geen bezwaar. That’s great, een vrolijke combinatie.”

Eigenlijk heeft Gent u als artiest zien opgroeien, hé?

“Dat denk ik wel. Wist je trouwens dat België de eerste plek was buiten het VK waar ik interviews gaf? Ik was 21 en stak voor het eerst met mijn muziek het kanaal over. Ik denk dat ik wel een flinke weg heb afgelegd sindsdien. Ik ben nu een veel betere muzikant en zanger dan toen. Ik ben zeker gegroeid dus, al besef ik dat het voor het publiek altijd een beetje moeilijk is. Ze zijn verliefd op me geworden op een bepaald moment, en willen dat ik daar blijf stilstaan. Maar dat kan natuurlijk niet. Dat zou saai zijn. Ik denk dat je als artiest de plicht hebt tegenover het publiek om de grenzen te verleggen, maar om ook je oude ik te blijven bovenhalen.”

Wat mogen we verwachten op Gent Jazz?

“Dat zal van de avond afhangen. Ik maak voor elke tour wel een plan, maar dat is niet in steen gebeiteld. We zien meestal hoe het loopt, en beslissen dan wat we doen. Ik heb op dit moment de luxe dat ik geen plaat te promoten heb. Ik moet niets verkopen, dus ik kan alle kanten op. Hopelijk gaan de mensen mee in wat ik doe, en vinden ze het leuk. In elk geval ben ik van plan om elk hoekje van mijn carrière tot nu toe te verkennen, en verder terug te kijken dan ooit. Je zult dus veel bekende dingen horen, van mijn vroege jaren tot nu. (lacht) Iemand anders noemde het onlangs ook mijn ‘Era’s’-tour, zoals die van Taylor Swift.”

Vorig jaar kwam debuutplaat ‘Twentysomething’ naar aanleiding van de twintigste verjaardag uit op vinyl. Mogen we ook een focus op die doorbraakplaat verwachten?

“Ab-so-luut. Het is immers de eerste keer dat ik die plaat zal kunnen spelen zonder een gevoel van … vrees. Want net doordat Twentysomething zo succesvol is geweest, heb ik het er lang moeilijk mee gehad om dat album met plezier in plaats van angst te benaderen. Het was pas door die vinyl te maken, dat ik plots begreep waarom mensen er zo van houden. Nu heb ik genoeg afstand genomen om er echt van te genieten. Ik durf eindelijk zeggen dat die plaat van mij is. En dus speel ik die songs met enorm veel goesting.” (mavs)

Jamie Cullum staat op 8 juli op Gent Jazz.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier