De zoektocht naar de Schat van Vlieg laat kinderen toe om een plek helemaal op hun manier te beleven. (Foto Publiq) © Sien Verstraeten;Sien Verstraeten

3 x op zoek naar de Schatten van Vlieg

Tussen 1 juli en 31 augustus kan je op 350 plekken in Vlaanderen en Brussel op zoek naar de Schatten van Vlieg. Die plekken zijn bibliotheken, musea, erfgoedsites, cultuurhuizen, … Het thema dit jaar is ‘Proef jij wat ik proef?’. De zoektocht is gratis of inbegrepen in de toegangsprijs. Wij selecteren alvast drie smaakmakers.

Met als motto ‘proef jij wat ik proef?’ kan het niet anders dan dat dit een topzoektocht wordt. In het volledig vernieuwde Bakkerijmuseum in Veurne passeert de ene smakelijke opdracht na de andere. Wie de smaaktest doorstaat, vindt de schat. De speurtocht leidt je niet alleen door de leefwereld van de bakker, maar ook door de heraangelegde museumtuin.

“In het Bakkerijmuseum mag je proeven om de schat te vinden”

De Schat van Vlieg zit trouwens op vier Veurnse locaties verstopt: het Bakkerijmuseum, Kasteel Beauvoorde, de Sint-Niklaastoren en de bibliotheek. Op elke locatie kan je een gratis stempelkaart vragen. Wie drie stempels verzamelt, krijgt een extra prijs.

www.bakkerijmuseum.be

2. Het Klankenbos (Neerpelt)

Wat eet een boskabouter? Zeer eenzijdig, zo blijkt. Kabouter Tibbedaan heeft schoon genoeg van de dagelijkse pap, puree en soep op basis van hazelnoten. Hij roept de hulp in van de bezoekers aan het Klankenbos om een meer gevarieerd menu samen te stellen. De zoektocht leidt langs de vele klankinstallaties die her en der staan opgesteld in het bos. Je gaat er zelf mee aan de slag om geluid te produceren of je laat je verrassen door de geluiden die je onverwacht tegemoet komen. Tegelijk leer je op je speurtocht wat de andere bosbewoners zoal naar binnen werken. Op het einde van de zoektocht wacht een beloning en kan je je verder uitleven op het speelplein in het Provinciaal Domein Dommelhof, waar het Klankenbos deel van uitmaakt.

www.musica.be

3. Het Paleis op de Meir (Antwerpen)

Ooit was dit prachtige stadspaleis eigendom van Napoleon Bonaparte, niet dat hij er vaak over de vloer kwam. Nu staat het Paleis ‘te koop’, ’t is te zeggen: er loopt nog tot 1 september een expo waarbij jij als potentiële koper wordt rondgeleid door de salons, de balzaal en de slaapkamers. Er is ook een audiogids voor kinderen die hen meeneemt in de geheimen van dit bijzondere pand. Tegelijk loopt een zoektocht naar de Schat van Vlieg. Samen met Otto, de zoon van een dienstmeid van Napoleon, ga je op zoek naar de sleutel van het Paleis. Je kan de vindplaats enkel te weten komen als je enkele knotsgekke opdrachten en puzzels tot een goed einde weet te brengen. Wie dat doet, kan zich tot koning van het Paleis kronen.

Niet schrikken: de voorgevel van de 18de-eeuwse rococoparel is helemaal ingepakt en wordt gerestaureerd.

www.paleisopdemeir.be

Ontdek de zoektochten bij jou in de buurt op www.schattenvanvlieg.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier