Het magische Trollenbos in Provinciedomein De Schorre in Boom verbergt zeven reuzegrote trollen. (foto maf)

3 x reuzen spotten in het landschap

De folkloristische reuzen zoals we die kennen uit stoeten beschikken over een eigen geboortecertificaat en sommige zijn zelfs getrouwd met gemeenschap van goederen. Ook in de natuur houden zich reuzen op. Je moet ze alleen maar weten te vinden.

1. De CosmoGolem in Kruibeke (Oost-Vlaanderen)

Kunstenaar Koen Vanmechelen laat wel op meer plaatsen in Vlaanderen zijn artistieke afdruk na. Op de Scheldelei in Kruibeke, aan de rand van het prachtige overstromingsgebied van de Schelde, staat de zes meter hoge CosmoGolem. Het is de grootste van alle CosmoGolems die Vanmechelen over de wereld verspreidde. In de buik van de houten reus zit het vol wensen en dromen van lagere schoolkinderen. Voor Vanmechelen staat het houten beeld symbool voor de universele kinderrechten. Je passeert de CosmoGolem met de bewegwijzerde Barbierbeekwandelroute (8,5 km), die start in het centrum van Kruibeke.

www.rivierparkscheldevallei.be

2. Het Trollenbos van De Schorre (Antwerpen)

Rechts achter de arenavormige weide van Provinciedomein De Schorre in Boom ligt het magische Trollenbos. Het bos is gegroeid op een voormalige kleiput. Verscholen tussen de bomen zijn zeven trollen aan het werk. Ze zijn gebouwd door de Deense recyclekunstenaar Thomas Dambo en vormen een leuke zoektocht in het bos met zijn natte paden en vlonderpaden. Twee van de trollen krijg je sowieso cadeau, want die rusten in de open weide uit en kijken naar de wolken die voorbij drijven. De andere trollen hebben elk een andere bezigheid. Eén haalt water, een ander maakt een ketting en nog een ander kerft een totempaal.

Provinciedomein De Schorre is sowieso een leuke plek om met kinderen te ontdekken. Vandaag is trouwens de laatste dag van een geanimeerde sprookjeswandeling door het Trollenbos, met meer dan 40 acteurs, actrices en figuranten. Je hebt er wel een ticket voor nodig.

www.deschorre.be

3. De legende van Liedericq op de Kluisberg (Henegouwen)

De taalgrens loopt dwars over de dichtbeboste Kluisberg. Verschillende verhalen en legendes zijn aan deze getuigenheuvel verbonden. Eén daarvan is de legende van Liedericq, een prins die door een kluizenaar in het bos werd opgevoed. Vlakbij wandelknooppunt 7 aan de Waalse kant van de heuvel bevindt zich de eerste van drie grote reuzen die elk een deel van het verhaal uitbeelden. Het pad loopt langzaam omhoog langs de drie reuzen. In 620 passeerden prins Salvaert van Dijon en zijn gevolg vlakbij de heuvel. Ze werden aangevallen door de wrede reus Phineart en werden gedood. Enkel de zwangere Ermengaert, vrouw van Salvaert, wist te ontkomen. Ze beviel in het bos en verborg haar boreling vooraleer ook in de handen van Phineart te vallen. Een kluizenaar (knipoog ‘Kluisbos’) ontfermde zich over de baby. Deze prins Liedericq groeide later op tot ridder en zou de stamvader van de graven van Vlaanderen geweest zijn.

www.visitwapi.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier