Brussel in de ban van de fiets
Vergeet het achterhaalde cliché dat fietsen in Brussel te gevaarlijk is. De voorbije jaren is er fors geïnvesteerd in betere fietspaden en -accommodatie, waardoor steeds meer Brusselaars de fiets opspringen voor hun verplaatsingen. Ook tijdens een toeristisch bezoek blijkt fietsen een heel ontspannen manier om onze hoofdstad beter te leren kennen.
(Door Kris Clerckx)
Deze zomer is alweer een Brussels fietsrecord verbroken! Op 25 juli registreerde de telpaal aan het fietspad langs het kanaal in Molenbeek de miljoenste fietser sinds het begin van het jaar. Wat een verschil met amper drie jaar geleden. Toen was het wachten tot eind december vooraleer de kaap van 1 miljoen fietsers werd bereikt. Het populaire kanaalfietspad, dat Brussel van noord naar zuid doorkruist, is niet alleen goed voor Brusselse fietsrecords. Als een rode loper rolt het zich voor ons uit voor een verkenning van buurten als Molenbeek en Anderlecht, die helaas meestal alleen het nieuws halen omwille van criminaliteit of drugshandel.
Een opvallende site, die in Molenbeek voor een toeristische boost zorgt, is de voormalige brouwerij van Belle-Vue. Een deel ervan is tegenwoordig ingenomen door het Millennium Iconoclast Museum of Art (MIMA) dat met haar collectie focust op brandend actuele kunst zoals street art en videokunst. Een ander deel van de oude brouwerij is getransformeerd tot Hotel Meininger, dat hip en toch betaalbaar is. Op de voormalige brouwerijsite bevindt zich ook Hotel Belvue, dat bij opening enkele jaren geleden het eerste volledig energieneutraal hotel van ons land was. Een andere aanrader in deze buurt is restaurant Bel Mundo, waar vluchtelingen en mensen zonder diploma een opleiding krijgen en tegelijk werkervaring kunnen opdoen. En de gerechten worden quasi allemaal bereid met producten afkomstig van stadsakkers binnen een straal van 3 kilometer.
Ambiance langs het kanaal
Verderop langs het kanaal fietsen we onder meer voorbij aan Coop. Dit is een voormalige maalderij die enkele jaren geleden werd herbouwd tot bedrijvencentrum en een cultureel ontmoetingscentrum met themaruimtes over de geschiedenis van de kanaalbuurt. Helemaal bovenaan bevindt zich een immens dakterras met een weids uitzicht over de kanaalzone en de rest van Brussel. Nauwelijks driehonderd meter verderop loodst het kanaalfietspad ons veilig onder de bijzonder drukke Bergensesteenweg, waarna we uitkomen aan de Biestebroekkaai met de nieuwe brouwerij van Brussels Beer Project.
“Het is als fietser moeilijk om niet halt te houden bij het gezellige terras van Brussels Beer Project”
Aanvankelijk werden de craft bieren van Brussels Beer Project in de Dansaertwijk gebrouwen, maar door een almaar stijgende vraag naar hun bieren zijn ze tien jaar na hun oprichting naar Anderlecht uitgeweken. Behalve een veel grotere en op en top duurzame brouwerij beschikken ze in de zomermaanden ook over een gezellig terras, waar het als fietser op warme dagen moeilijk is om niet even halt te houden. Of fiets nog even verder om een duik te nemen in Flow, vooralsnog het enige openluchtzwembad in Brussel.
Aan de heel andere kant van Brussel loopt het kanaalfietspad langs het voormalige distributiecentrum Tour & Taxis. De treinsporen zijn er intussen ingewisseld voor een groot park, de depots en opslagplaatsen hebben een andere functie gekregen en op de site zijn ook nieuwe gebouwen verrezen, zoals het Herman Teirlinckgebouw van de Vlaamse overheid. De grote blikvanger op de site van Tour & Taxis is de Gare Maritime. De drie hallen van dit voormalige goederenstation zijn omgetoverd tot een overdekte stad met een immense evenementlocatie, kantoren en winkelruimte. In drie jaar tijd heeft Gare Maritime zich weten te profileren als de nieuwe Brusselse hotspot: van een warming-up party voor Tomorrowland tot een internationaal padeltoernooi. Elk weekend valt er wel iets te beleven.
Pro Velo
Behalve de kanaalwijk, die volop in transformatie is, valt er op de fiets in Brussel nog zoveel meer te ontdekken. Dankzij de fietsknooppunten kun je je zonder terreinkennis makkelijk een weg banen door onze hoofdstad. Toch is het gezelliger om je door een fietsgids op sleeptouw te laten nemen. De Brusselse fietsorganisatie Pro Velo is al meer dan dertig jaar de voortrekker van de fiets en het fietstoerisme in Brussel. Van begin maart tot eind oktober organiseert Pro Velo elke zaterdag en zondag een gegidste fietstocht over de meest uiteenlopende thema’s, gaande van art nouveau tot tochten langs iconische voetbalstadions en sfeervolle supporterscafés. En zo weet Brussel altijd goed te scoren bij haar bezoekers, zeker als ze de stad op de fiets verkennen.
www.visit.brussels
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier