L’Homme Blue of de man met het hoedje keert als een rode draad doorheen de expo over Jean-Michel Folon terug. (foto Fondation Folon, ADAGP, Par)

Een roadtrip vol kunst door Waals-Brabant

In Knokke-Heist wacht hij elk getij de opkomende golven af. Het mannetje met de ronde hoed die rustig over zee lijkt te staren, maakt deel uit van het strandmeubilair. De geestelijke vader van het werk is Jean-Michel Folon (1937-2005), die zijn eigen museum ontwierp in het Solvay Domein in Terhulpen. Het is een mooie start van een gevarieerde kunstzinnige rondreis in de provincie Waals-Brabant.

Om Fondation Folon te bereiken, moet je eerst het prachtige Solvay Domein in La Hulpe doorkruisen. Deze uitgestrekte golvende Franse tuin is een oase van vijvers, monumentale bomen en kaarsrechte dreven en geklasseerd als uitzonderlijk Waals erfgoed. Centraal in het park staat een kasteel uit 1842, gebouwd naar het voorbeeld van de kastelen langs de Loire. Het domein was drie generaties lang eigendom van de Solvay-familie, industriëlen van vader op zoon.

Amerikaanse tijdschriften

Achteraan links bevindt zich een vierkantshoeve waar meer dan 500 werken van de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon zijn ondergebracht. L’Homme Blue – of de man met het hoedje – keert als een rode draad doorheen de expo vaak terug. Het is ook de naam van het restaurant bij het museum.

“De affiches van Jean-Michel Folon voor de films van Woody Allen zijn tijdloos”

Een groot boek opent zich langzaam, een idee van Folon zelf die je zo uitnodigt in zijn universum. Op de achtergrond klinkt mondharmonica van zijn goede vriend Toots Thielemans.

Het is fascinerend om in het hoofd, en dus het oeuvre, van de kunstenaar te stappen. Aquarellen, tekeningen, reclamewerk, een glas-in-loodraam, … Folon blonk uit in een groot aantal technieken. Een wand hangt vol door hem getekende covers van toonaangevende Amerikaanse tijdschriften. De affiches voor films van Woody Allen zijn tijdloos. In de binnentuin draagt L’Homme Blue een paraplu van regen, een knipoog naar het werk van René Magritte. Er is ook minder bekend werk te zien. In zijn ‘vrije tijd’ ging Folon graag aan de slag met recyclagemateriaal om daar weer nieuwe kunst mee te creëren. Het resultaat is te zien in een apart zaaltje, dat duidelijk vaak wordt overgeslagen door bezoekers. Nochtans spreekt ook hier weer de creativiteit van de artiest.

Het is fascinerend om in het hoofd, en dus het oeuvre, van de Jean-Michel Folon te stappen. (foto Fondation Folon ADAGP, Paris, 2022)
Het is fascinerend om in het hoofd, en dus het oeuvre, van de Jean-Michel Folon te stappen. (foto Fondation Folon ADAGP, Paris, 2022)

De expo slaagt met glans in zijn opzet. Wie hier één keer is geweest, sluit Jean-Michel Folon voortaan in het hart.

Architecturaal hoogstandje

We laten het Solvay Domein achter ons en rijden door naar Louvain-la-Neuve, een universiteitsstad opgetrokken uit beton. De auto’s rijden eronderdoor. Het Parc de la Source ligt in het hart van de stad en wordt over de middag ingepalmd door vele groepjes studenten en universiteitsmedewerkers die er komen lunchen. Midden in het park staat het Hergémuseum dat in 2009 de deuren opende. Het vertoont gelijkenissen met een boothuis. Een houten brug vormt de toegang tot het museum. Ook binnen zijn de zalen verbonden met loopbruggen. Er zijn zelfs bezoekers die gewoon langskomen om dit architecturale hoogstandje te ontdekken.

(foto Atelier Christian de Portzamparc, Herge-Moulinsart 2016 - photo WBT-Bruno Dalimonte)
(foto Atelier Christian de Portzamparc, Herge-Moulinsart 2016 – photo WBT-Bruno Dalimonte) © Bruno DALIMONTE

Hier word je ingewijd in het universum van striptekenaar Hergé, de geestelijke vader van Kuifje. Aan de hand van schetsen en tekeningen zie je er hoe zijn tekenstijl, in stripmiddens de klare lijn genoemd, tot stand kwam. Interessant ook om de achtergrond van verschillende scènes uit de Kuifje-albums beter te leren kennen. Het museum is elke eerste zondag van de maand gratis toegankelijk.

Aan de andere kant van de stad, midden in de universiteitswijk, bevindt zich het Musée L. Het allereerste universiteitsmuseum van ons land bevat naast een uiteenlopende wetenschappelijke collectie ook heel wat kunst. Zo vind je er prentkunst van onder meer Albrecht Dürer, Picasso, Antoon Van Dyck en Francisco Goya. Daarnaast ook wat beeldhouwwerken en een aantal werken van Belgische 20ste eeuwse artiesten waarvan de surrealist René Magritte ongetwijfeld de bekendste is.

Marthe Donas

We sluiten ons kunstweekendje af in Ittre. Het kleine en fijne Musée Marthe Donas is een parel. Het bevindt zich in een kapel en een huis waar de abstracte kunstenares in de jaren 1920 zelf nog gewoond heeft. Het werk van Marthe Donas (1885-1967) kent een aantal fases en die worden in de huidige expo (tot 18 augustus) meesterlijk belicht. Het levensverhaal van deze vrijgevochten vrouw zou eigenlijk moeten verfilmd worden. Er is ook ander abstract werk van collega-kunstenaars te zien. Het museum is volgende week zondag 4 augustus gratis toegankelijk. Op de andere dagen, donderdag en zaterdag van 13 tot 17.30 uur en zondag van 11 tot 17.30 uur, betaal je slechts 2 euro.

Praktisch

Alle in de tekst aangehaalde musea zijn vrij toegankelijk met de museumpas.

Fondation Folon: Drève de la Ramée 6A, La Hulpe. Gesloten op maandag. www.fondationfolon.be

Hergé Museum: Rue du Labrador 26, Louvain-la-Neuve. Gesloten op maandag. www.museeherge.be

Musée L: Place des Sciences 3, Louvain-la-Neuve. Gesloten op maandag. www.museel.be

Musée Marthe Donas: Rue de la Montagne 36, Ittre. www.museemarthedonas.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier