De zomerzoektochten van kw.be brengen je onder meer door de Uitkerkse Polder bij Blankenberge. (foto Jan D’Hondt voor Westtoer) © ATELJE D_Jan D'Hondt

Een zomer lang speuren

Bijna elke toeristische dienst lanceert aan het begin van de zomer ook een zoektocht. Bij de één moet je foto’s in de juiste volgorde zetten, bij de ander vragen beantwoorden. Doorgaans hangt er ook een mooie prijs aan vast.

Op wandelknooppunt.be stippel je zelf je wandeling uit op één van de wandelnetwerken in Vlaanderen of je haalt er inspiratie op voor een wandeling. Elk jaar richten de initiatiefnemers ook een fantastische zoektocht in. Correctie, vijf zoektochten op evenveel wandelnetwerken in Vlaanderen. De bedoeling is dat je op een traject van 11 tot 13 km twaalf foto’s in de juiste volgorde plaatst. Elke wandeling start steeds op een plek met voldoende parking. Dit jaar vinden de zoektochten plaats in de wandelnetwerken Kempense Hoven (Antwerpen), Brabantse Kouters (Vlaams-Brabant), Heuvelland (West-Vlaanderen), Bosland (Limburg) en Scheldevallei Oost (Oost-Vlaanderen). Per route apart en voor de vijf routes samen zijn prijzen te winnen.

www.wandelknooppunt.be

2. Fietsen door het prinsbisdom Gavere

Landelijke Gilden verrast elk jaar met een streekzoektocht. Dit jaar kan je nog tot 15 september deelnemen aan een fietszoektocht (45 km) in Gavere, het prinsbisdom aan de Schelde en poort tot de Vlaamse Ardennen. Je fietst er langs molens, kastelen, bossen, oude Schelde-armen en stapels geschiedenis. De route doet elk van de stemmige deelgemeenten aan en stelt vragen waar je enkel door samen te werken het antwoord op vindt. Het is mogelijk om ter plaatse een fiets te huren. In het toeristisch onthaalpunt De Poort op de Markt kan je een gratis deelnemingsformulier afhalen. Er is een prijzenpot van 5.000 euro.

www.landelijkegilden.be

3. 10x ontspanning in West-Vlaanderen en daarbuiten

Krant van West-Vlaanderen pakt zoals elke zomer uit met tien zomerzoektochten. Al wandelend en fietsend ontdek je zo de hele kustprovincie. Enkele afleveringen spelen zich ook buiten de provincie af, tot zelfs in de diepe Ardennen. De vragen laten je intensiever naar het landschap kijken en doen je details ontdekken die je misschien waren ontgaan. Er zijn heel wat mooie prijzen te winnen.

Alle zoektochten staan nu al online op www.kw.be/zomertochten

4. Het glooiende Hageland in Aarschot, Langdorp en Gelrode

Het Davidsfonds trekt dit jaar de wandelschoenen aan in het zachtglooiende Hageland. Rondom Aarschot, Langdorp en Gelrode is zowel een familiezoektocht als een klassieke zoektocht uitgewerkt, telkens met een mooi prijzenpakket. Deelname kost 29 euro.

Maak je lid van de Facebookgroep ‘zoektochtenkalender’ en ontdek er alle zomerse zoektochten in één oogopslag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier