Le Fidèle, de derde langspeelfilm van Rundskop-regisseur Michaël Roskam met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, trekt woensdag naar de Belgische cinemazalen. De film is een liefdesdrama tegen de achtergrond van het Brusselse banditisme. Le Fidèle is bovendien de Belgische inzending voor de Oscars.

Na de Oscargenomineerde film Rundskop en een uitstapje naar Hollywood met The Drop, kijk heel Vlaanderen al uit naar de nieuwste creatie van de Limburgse regisseur Michaël Roskam. In Le Fidèle is het liefde op het eerste gezicht tussen de raadselachtige Gino ‘Gigi’ Vanoirbeek (Matthias Schoenaerts) en de beloftevolle racepilote Bénédicte ‘Bibi’ Delhany (Adèle Exarchopoulos). Passionele, onvoorwaardelijke liefde. Maar Gigi draagt een geheim met zich mee. Het soort geheim dat levensbedreigend kan zijn. Gigi en Bibi zullen moeten vechten om hun liefde te redden. We hadden hierover een gesprek met Matthias Schoenaerts.

Dit is de derde langspeelfilm die je met Michaël hebt gemaakt. Ging het er anders aan toe op de set?

We hebben allebei meer ervaring. Ook onze vriendschap en ons wederzijdse begrip voor elkaar zijn groter geworden. We zijn heel passioneel bezig met wat we doen, dus genieten we ervan om op de set te staan.

Je speelt iemand die tot over zijn oren verliefd is. Is dat een uitdaging?

Die liefde van Gigi is er altijd, voortdurend. Die drang, dat verlangen, moet je op de kijker kunnen overbrengen. Die angst ook. Want het is all-in, de hele tijd. Dat is moeilijk om te spelen. Maar ik ben acteur, dus weet ik dat ik het kan.

Hoe belangrijk is deze film voor jou?

Vandaag, met al het cynisme waarmee we worden geconfronteerd, is Le Fidèle als een soort tegengif. De tagline van de film is: ‘Zou je vechten voor iets wat al verloren is?’ Welja, als het iets is waarvan je houdt, dan zul je dat doen. Het is een film die opzettelijk en heel expliciet die absolute vorm van romantische liefde portretteert. (SB)

Wil je kans maken op een van de 10 duotickets voor deze film? Vul onderstaand formulier in en geef het antwoord op de wedstrijdvraag. Deelnemen kan tot en met woensdag 4 oktober. WEDSTRIJDVRAAG: Wie is de regisseur van Le Fidèle?