Ooit was Gaëlle Garcia Diaz naaktmodel voor Ché en Playboy. Ze choqueerde zedig Vlaanderen met een gewaagde pose op de affiche van de E3-prijs Harelbeke. Vandaag is de 28-jarige schone een befaamde influencer op sociale media. Honderdduizenden volgers telt ze, op YouTube, Instagram, Twitter. En ze geniet van haar leven, meer dan ooit.

gaelle

(foto instagram gaellegd)

U moet weten: ik werkte vroeger nog voor P-Magazine. Gaëlle Garcia Diaz was er één van de favoriete coverbabes. Maar die Gaëlle is niet meer. Glamourshoots behoren tot het verleden. Gaëlle acteert nu en verdient haar brood met sociale media. We hebben afspraak op een zonnig terras in het Waals-Brabantse dorpje Lasne waar ze woont. “Ik besef nu pas dat ik toen vooral wou tonen aan de wereld: kijk eens hoe mooi ik. Ik heb geen spijt van die shoots, zeker niet. De foto’s van Playboy vind ik nog steeds de mooiste ooit. Maar ik heb niet meer de behoefte mijn topje uit te doen als de fotograaf dat vraagt. Ja, ik toon mezelf nog steeds, op sociale media, maar alleen wat ík wil, en wanneer ík dat wil.”

Ze heeft zich nooit zo goed gevoeld als nu, vertelt ze. De ommekeer kwam er enkele jaren geleden. Ze leunde dicht tegen een burn-out aan. “Ik deed teveel tegelijk: shoots, presentaties, JIMtv, pokeren, studeren (Gaëlle is master in crisiscommunicatie en statistiek, red). Op een bepaald moment ben je op. Je mist een duidelijk doel in je leven. Twee jaar geleden leerde ik mijn manneke kennen, Jimmy Labeeu. Dat was de echte ommekeer. Hij is de grootste Belgische YouTuber, bekend in Frankrijk en Canada. Ik vond zijn leven te gek. Hij wordt betaald om onnozel te doen. Dat is net iets voor mij, dacht ik. (lacht)”

En?

En dat blijkt zo te zijn. Ik verdien goed mijn brood met YouTube en Instagram, zeer goed zelfs. Ik ben niet te beroerd om dat toe te geven. Eén miljoen views op YouTube staat gelijk aan duizend euro. Dat is zowat mijn bereik. Als je dan enkele filmpjes per maand kan maken, dan weet je het wel. Wat ik maak, is redelijk uniek. Toch voor een vrouw. Mijn filmpjes bevatten veel ironie en grove tweedegraadshumor.”

Wie betaalt jou?

Adverteerders. Merken betalen mij om hun producten te gebruiken in foto’s en video’s. Zo was ik onlangs als ambassadrice van Orange in Marseille voor het optreden van Dimitri Vegas en Like Mike. Ik mocht zelfs het podium op. Of ik mag voor vijf dagen naar Cuba voor Jetair. Mijn moeder begrijpt dat niet. Hoe kan jij nu betaald worden om je gewoon te amuseren, zegt ze dan. (lacht)

Zet jij je hele leven online?

Neen. Als we rustig op stap willen in Wallonië of Frankrijk, posten we best geen foto’s. Anders staan er meteen tientallen mensen aan ons hotel. Jimmy is echt immens populair. Hij heeft meer dan een miljoen volgers. Over elke foto of video wordt goed nagedacht. Ik speel soms ook een rolletje. Als ik een sexy foto post, dan zet ik een pruik op, en ben ik onherkenbaar. Ik heb een box vol pruiken thuis. (lacht)

Jij bent een product van de diversiteit, niet?

Klopt. Ik heb een Spaanse vader en een Antwerpse moeder. Ik ben opgegroeid in Drogenbos, een faciliteitengemeente rond Brussel. Vandaar dat ik op mijn twaalfde al perfect drie talen sprak. Ik had een mooie jeugd. Ik kan me geen slechte herinnering voor de geest halen.

gaelle-garcia-diaz2

Zijn je ouders fier op wat je doet?

O ja. Mijn moeder volgt alles. Ze liep destijds overal rond met de Playboy. Dat was op het gênante af. (lacht) Mijn vader doet dat iets minder luidruchtig. Ik blijf zijn kleine meisje, hè.

Wat was jouw droom als kind?

Ik wou astronaut worden. Dat is nog steeds een passie. Ik geniet ervan naar de sterren te kijken. Zó boeiend.

En actrice worden, is dat nog steeds een droom?

Ja, natuurlijk. Volgende week gaat Rattrapage in première in België, een Frans-Belgische komedie, met heel zwarte humor, een speciale film. Ik heb de vijfde rol, die van Judas, één van de twaalf hoeren van Jezus. Jezus is trouwens een Chinese drugdealer met lang haar.

Je cultiveert dat imago van bad girl. Hindert je dat niet in je acteercarrière?

Dat zal wel. Ik word telkens gecast voor easy girl of drugverslaafde. (zwijgt even) Ik droom wel eens van een mooie rol in een drama. Maar ik weet dat dat moeilijk wordt. Alleen al door mijn tattoos. Die spelen niet in mijn voordeel. Maar dat is een levenskeuze.

Hoe bedoel je?

Als ik oude foto’s terugzie, tattooloos, dan klopt er iets niet. Die tattoos horen gewoon bij mijn lichaam. Ik kick trouwens op de pijn van die naalden. Raar, hè? Dat zal de masochist in mij zijn. Ik heb trouwens dicht gestaan bij een belangrijke rol in Le Fidèle van Michael Roskam, een goede vriend van mij. Maar de productie wou me niet. Ik was waarschijnlijk niet bekend genoeg. Dat was een grote ontgoocheling. Maar goed, een stereotype doorbreken is moeilijk. Ik lig er niet meer wakker van. Wordt het niets als actrice, dan is dat niet het einde van de wereld. Ik doe zoveel leuke dingen op sociale media.

Jij oogt zelfzeker en complexloos. Of is dat schijn?

Ik heb ook complexen, hoor. Over ouder worden bijvoorbeeld. Ik weet dat ik geen influencer kan blijven tot mijn vijftigste. Ik zal ooit iets anders moeten doen in mijn leven. En ja, ik voel me al eens slecht. Maar dan denk ik aan mijn lekkere kont. Of koop ik schoenen. (lacht)

Zou je aan je lichaam laten werken om je carrière te rekken?

Ik zie me niet meteen op de snijtafel liggen voor plastische chirurgie. Ik heb wel mijn lippen laten inspuiten na een auto-ongeval waaraan ik een litteken overhield. En verder, je rimpels laten wegwerken, waarom niet? Ik krijg trouwens vaak te horen dat ik valse borsten heb, of een valse kont. Grappig. Ik neem dat als compliment.

 

Je hebt ook veel haters op sociale media. Raakt je dat?

Neen. Dat doet mij niets. Ik lach ermee. Veel mensen vervelen zich, hebben een saai leven, en spuwen hun frustraties uit op een ander. Zoveel te beter voor hen. Dan haal ik de popcorn boven, en geniet ik ervan. Mocht ik mij dat echt aantrekken, dan had ik mij al opgehangen. (laconiek) Er zijn trouwens veel mensen die mij dat aanraden.

Doe je je niet stoerder voor dan je bent?

Neen, toch niet. Als je dit werk doet, moet je beseffen dat sociale media laagdrempelig zijn. Iedereen kan een Instagramprofiel aanmaken. Als jij dan geen geld verdient, en een ander wel, dan wekt dat jaloezie op. Vooral vrouwen zijn jaloers. Vrouwen onder elkaar zijn echt serpenten. (even stil) Ik heb helaas al veel vriendinnen verloren. Mijn beste vriendin bijvoorbeeld: ook zij toeterde rond dat ik bij Jimmy ben voor zijn bekendheid. Hij ziet trouwens meer af van die kritiek dan ik. Hij kan dat moeilijker loslaten. Mensen zeggen van mij dat ik een gold digger ben (belust is op geld en roem, red). So what. Maar hij krijgt vaak te horen dat hij lelijk is. Dat doet hem pijn, en dat doet ook mij pijn. Ik wil niet dat hij afziet. Ik vind hem trouwens supermooi.

Fellaini? Dat was een vakantieliefde. Ik was single, hij was single, en we hebben ons goed geamuseerd.

 

Die naam gold digger kreeg je ook toen je twee jaar geleden met voetballer Marouane Fellaini uitging. Wat was dat?

(zucht) Dat was een vakantieliefde, hè. We hadden een prachtige tijd samen in Los Angeles. Ik was single, hij was single, en we hebben ons goed geamuseerd. Wat is daar fout aan? Maar we zijn nooit een koppel geweest. Dat was wel wereldwijd nieuws. Onvoorstelbaar. Nu, ik heb er geen spijt van. Ik heb genoten van die vakantie.

Speel je nog poker?

O ja. Dat is mijn passie. Dat blijft een rariteit, een jonge vrouw aan tafel. Al word ik minder onderschat dan vroeger. Ze kennen mij intussen. Maar ik blijf mijn troeven uitspelen, sexy kledij, decolleté, naïeve vragen stellen. En mannen blijven erin trappen. (lacht) Geweldig vind ik dat.

 

(Paul Cobbaert)