Tien jaar geleden kwam de eerste Gears of War uit, en de shooter met een hoog testosteron-gehalte groeide al snel uit tot de eerste megahit voor de Xbox 360. Drie games later kan Gears makkelijk naast Halo staan als één van Microsofts  grootste franchises. Ontwikkelaar Epic paste voor het vierde deel, maar het is nu aan The Coalition om het werk van Cliffy B en co verder te zetten.

Gears of War 4 speelt zich 25 jaar na het einde van deel 3 af, en de Locust-plaag is al lang uitgeroeid. Je speelt als J.D. Fenix,  zoon van de legendarische Marcus (rechts) die de Locust Queen op de knieën kreeg. J.D. is het totalitaire regime van de regering beu, en besluit om zich bij een groepje ‘outsiders’ te scharen. Al snel merkt hij, samen met zijn nieuwe vrienden Kait en Del, dat de COG-regering niet het grootste probleem is…  Ze ontdekken The Swarm, een nieuw soort alien-gespuis. Dan is het tijd voor vintage Gears, en  kan je weer gruwelijke chainsaw kills en curb stomps scoren.

Grumpy ol' Marcus geeft de fakkel over aan zijn zoon J.D.
Grumpy ol’ Marcus draagt de fakkel over aan zijn zoon J.D.

Adrenaline en actie

Het motto van The Coalition in dit vierde deel is meteen duidelijk: if it aint’ broke, don’t fix it. Ze wijken niet veel af van Epics succesformule, en zorgen dat de fans zo weer een game hebben om lang hun tanden in te zetten.  Zo kan je alleen of met een co-op buddy door het verhaal spelen, en dat is weer pure fun. Je raast in sneltreinvaart door de levels, en onderweg vergaap je je aan grootse set pieces die zelfs naast Uncharted van Naughty Dog kunnen staan. Gears of War 4 is één en al adrenaline. Toch zeker in de latere hoofdstukken, want je speelt iets té lang tegen een leger robots (‘deebees’). Iedereen houdt van Gears door de overdreven gore en heerlijke geluidseffecten wanneer de koppen van aliens als meloenen uit elkaar spatten… Je kettingzaag in een hoop metaal zetten, mist toch die punch.

In de eerste uren zal je heel wat robots moeten omver zagen.
In de eerste uren zal je heel wat robots moeten omver zagen.

Horde 3.0 = verslavend

Als je klaar bent met het verhaal, kan je je verdiepen in de multiplayer van Gears 4. Die zit echt tjokvol en heeft heel wat te bieden. Zo was ik weer helemaal verslingerd aan Horde, de mode waar je samen met een klein team de ene ‘wave’ vijanden na de andere moet afmaken. Je kan je basis versterken met machinegeweren en prikkeldraad om The Swarm buiten te houden.  Horde 3.0 is uitgebreider dan ooit, want je kan nu zelfs een specialisatie kiezen: soldaat, sniper of zelfs engineer. Die laatste is ideaal als je graag Bob de Bouwer speelt, om de home base te versterken.

Als je het ver wil schoppen in de Horde mode, zal je moeten samenwerken om het gespuis buiten te houden.
Als je het ver wil schoppen in Horde mode, zal je moeten samenwerken om het gespuis buiten te houden.

Competitiebeesten komen natuurlijk ook aan hun trekken, want de Versus-modes hebben variatie in overschot. Een hoogtepunt is ‘arms race’, een mode waar je zowat iedere minuut met een ander wapen moet werken. Als je het beu bent om non-stop door shotguns kapot geschoten te worden, is dit de mode voor jou.

Sublieme pc-versie

Alles in Gears 4 had door Epic zelf gemaakt kunnen zijn, je merkt echt geen kwaliteitsverschil. The Coalition legt pc-gamers zelfs meer in de watten dan Epic, want Gears 4 op pc is om je duimen en vingers bij af te likken. Als je een deftige rig hebt en belang hecht aan de grafische pracht, dan is de keuze snel gemaakt.
De die hard fans zullen dus geen reden hebben tot klagen, maar ik hoop in volgende delen toch op wat meer verrassingen, zeker ook in de verhaallijn. The Coalition doet Gears weer smaken, maar in de toekomst mag er weer wat peper en zout bij.

Conclusie

+ Classic Gears, in al zijn facetten
+ Met twee door het verhaal spelen, blijft enorm leuk
+ Marcus Fenix is terug… en hij is pissed: “They’re gonna mess up my f*cking tomatoes!”
+ Fantastische pc-versie. Alle toeters en bellen, met 60 fps! Op pc kan je ook samenspelen met Xbox One-gamers (enkel  Campaign en Horde)
+ Horde mode is uitgebreider en verslavender dan ooit

Weinig verrassingen, The Coalition blijft trouw aan de oude formule
Te veel robots in de eerste uren van de Campaign. Give us some grubs!
De nieuwe personages missen de chemistry die Marcus, Cole en Baird hadden

Score: 8/10

Gears of War 4 is nu verkrijgbaar op Windows 10 pc’s en Xbox One.
Als je op pc speelt, is de Windows 10 Anniversary Update vereist.