Budgetexpert Sara Van Wesenbeeck: “Betaalpijn spijst je portemonnee”

Cashloos betalen moet overal kunnen. Dat kondigde de regering recent aan. Met je bankkaart of smartphone betalen, is makkelijk, veilig en handig. Maar wist je dat het voor jou als consument ook een keerzijde heeft? Want wie wil besparen, betaalt beter cash …

Overal cashloos betalen: de regering gaat er snel werk van maken zodat we voortaan in alle winkels altijd met onze bankkaart of smartphone kunnen betalen. Binnenkort hoef je dus geen cash meer op zak te hebben als je naar de winkel gaat. Makkelijk, veilig en handig, zul je denken, maar wist je dat elektronisch betalen voor jou als consument ook een keerzijde heeft? En dat jouw portemonnee sneller leeg is als je vaak elektronisch betaalt? Wat is hiervoor de verklaring? Ik leg het je graag even uit.

Betaalpijn

Wie zijn budget beter onder controle wil houden en geld wil besparen, laat het elektronisch betalen best voor wat het is en kiest voor cash. Neurologisch onderzoek heeft aangetoond dat je hersenen, elke keer wanneer je met cash geld betaalt, een soort ‘pijn’ registreren. Deze zogenoemde ‘betaalpijn’ vind je niet prettig en wil je het liefst vermijden. De betaalpijn bederft als het ware de pret van het consumeren en daardoor zal je je geld minder makkelijk uitgeven. Als je je aankopen met de kaart of via een app of sms doet, dan voel je de betaalpijn bijna niet en zal je het geld dus makkelijker laten rollen.

Betaal vaker cash. Door de betaalpijn die je dan voelt, geef je je geld minder makkelijk uit.

Bespaar met grote biljetten

Als je met cash geld betaalt, kan je ook maar beter grote biljetten gebruiken. Die zijn nog effectiever dan de kleine, want een briefje van 50 euro aanbreken, doet veel meer ‘pijn’ dan een van vijf euro. Om die reden zal je twee keer nadenken voor je je biljet van 50 euro uitgeeft.

Prettige bijwerkingen

Met cash betalen, heeft nog andere prettige bijwerkingen die je niet hebt als je met de kaart betaalt. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen die met de betaalkaart betalen over het algemeen meer kopen, en dat ze meer ongezonde producten kopen, dan wanneer ze cash betalen. Met cash geld betalen, en de betaalpijn die daarmee samengaat, stimuleert je dus ook om gezondere keuzes te maken.

Mijn (budget)advies: Wil je geld besparen, durf dan de ‘betaalpijn’ toe te laten en betaal (als de coronaperikelen achter de rug zijn) wat vaker met cash geld. Je portemonnee zal er blij mee zijn en je gezondheid ook. Twee vliegen in één klap!


Wil je financieel fit zijn én blijven? Kijk op barkingdogs.be, mijn portemonnee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier