Dag van de Donut: 10 heerlijke wist-je-datjes

Vandaag is het Donut Day. Zet dus gerust zonder schuldgevoel je tanden in dit welbekende gefrituurde broodje met het ronde gaatje in het midden. Alhoewel deze dag vooral in Amerika gevierd wordt, de bakermat van de donut, doen wij toch graag lekker mee en geven we je daarbovenop graag enkele donuts-wist-je-datjes.

1. De donut is een blijvertje: sinds zijn ontstaan in de 19de eeuw is hij al een ware publiekslieveling.

2. Dat Amerika gek is van donuts, is een understatement: in Amerika worden jaarlijks meer dan 10 biljoen (!) donuts geproduceerd.

3. Een tiental mensen draagt in Amerika de familienaam Doughnut of Donut en zo’n vijfhondertal ‘Sprinkles’.

4. Over de spelling van deze caloriebom bestaat nog altijd enige discussie: is het nu doughnut of donut? In Amerika en Engeland worden beide schrijfwijzes gebruikt, met een voorkeur voor ‘doughnut’. In onze taal wordt enkel de verkorte versie ‘donut’ gebruikt.

5. Er bestaan tig donuts met verschillende vullingen en afwerkingen. Voor elke smaak wat wils, dus.

6. De National Donut Day wordt in de Verenigde Staten elk jaar op de eerste vrijdag van juni gevierd.

7. De eerste National Donut day werd voor de eerste keer georganiseerd in 1938, op initiatief van The Salvation Army (Leger des Heils). Enerzijds als eerbetoon aan de Doughnut Lassies, de vrouwelijke vrijwilligers van het Leger des Heils die tijdens de Eerste Wereldoorlog de soldaten in de frontlinie voorzagen van schrijfwaren maar ook van donuts, toen al een erg populaire lekkernij in Amerika. Anderzijds om geld in te zamelen voor het Leger des Heils.

8. Amerika zou Amerika niet zijn als je naast donuts ook niet de ‘donut holes’ zou kunnen kopen ofte ‘het ontbrekende gaatje’ zeg maar. Ook deze minidonutjes komen in diverse varianten.

9. In het Verenigd Koninkrijk bestaat er ook een National Doughnut Week (begin mei). De opbrengst van deze week gaat naar het goede doel The Children’s Trust.

10. De duurste donut ooit gemaakt is de Krispy Kreme, een extravagante donut gebakken ter waarde van 1.235 euro in het kader van de National Doughnut Week. De vulling van de donut was gemaakt op basis van Dom Pérignon (een champagne uit 2002). De decoratie was verzorgd met 24-karaat eetbaar bladgoud. De witte lotus was gemaakt met Belgische chocolade en versierd met eetbare diamantjes (heel dure suiker). Voor de afwerking werd gekozen voor een glazuur van passievruchten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier