Fit- en gezondexpert Claudia Van Avermaet geeft vijf tips om veerkrachtiger te worden

De laatste maanden hebben we niet alles in de hand wat het leven ons brengt. Het rad draait langs alle kanten en we weten niet goed waar het stopt… Je bruiloft is al een paar keer verplaatst, het online werken stopt niet, afspraken worden meermaals geannuleerd, vrienden of familie worden ernstig ziek. We kunnen wel tegen een stootje, maar door je veerkracht te versterken, kan je nog beter omgaan met deze kuilen en hobbels. Gelukkig hebben we allemaal een portie veerkracht meegekregen, maar we kunnen het ook aanleren en er nog sterker in worden.

Hoe dan? Uit neuropsychologisch onderzoek is gebleken dat er vier regio’s zijn in je brein die samenhangen voor je veerkracht. Met gerichte oefeningen kunt je deze specifieke circuits trainen en actiever maken. Hierdoor worden ze veerkrachtiger… met deze tips:

 

1. Geniet bewust van mooie momenten

Ja, die mooie momenten met liefde en lekker eten. Deze ervaringen helpen je veerkrachtiger te worden. Maar ook de momenten voor jezelf, denk maar aan een mooie wandeling of een goed boek lezen, vormen een buffer voor tegenslagen. Sta daarom elke dag even stil bij een moment dat je gelukkig maakt. Wees er jezelf eens bewust van en schrijf op welke gedachten of welke emoties er bij je opkomen.

2. Vertrouw op jezelf en blijf rustig

In bepaalde situaties kunnen we soms moeilijk rustig blijven, en dat is normaal. Psycholoog Hanson Rick vertelt in zijn boek dat we drie zones hebben waarin we ons kunnen bevinden: rood, groen of roze.

De rode zone hoort bij acute stresssituaties. In de groene zone herstel je van stress en ben je rustig. Door ons jachtig leven hebben we altijd wel een middelmatige vorm van stress en leven we dus meestal in de roze zone. We herstellen dus niet meer volledig van de stresspiek. Het is daarom belangrijk om meerdere minuten per dag diep te ontspannen door middel van ademhalingsoefeningen, meditatie, yoga of een wandelingetje. Hierdoor ontwikkel je ook weer je veerkracht en blijf je in een positievere flow.

Sta elke dag even stil bij een moment dat je gelukkig maakt

3. Er is altijd hoop

Hoop is een belangrijk stap als je niet wilt blijven hangen in je tegenslag. Maar hoe doe je dat?

Het is belangrijk om actief te hopen. Dat doe je door een positieve motivatie te stellen voor je doel: dat wat je hoopt, moet belangrijk voor je zijn. Het moet je motiveren om eraan te werken. Dit brengt je dan tot de actieve hoop: alle routes om je doel te bereiken. Dit zorgt voor meer bewustwording en een sterkere motivatie. Stippel zo je eigen hoopvolle routes uit voor de tegenslag of het probleem waarover je zit te piekeren om zo in de goede richting terug te komen.

4. Stel je verwachtingen bij

Om veerkrachtig te reageren op een tegenslag moet je soms je verwachtingen bijstellen. Wat je verwacht, kan niet gebeuren of doorgaan, maar wat is er wel mogelijk? Stel, je moet blijven telewerken terwijl je verwachting anders was. Dan kan je blijven hangen in het negatieve scenario of je kan bedenken wat je kan doen om toch het online werken aangenamer te maken. Probeer dit te bespreken met een collega of vriend(in) en werk aan een nieuwe verwachting voor jezelf.

5. Geloof in jezelf

Geloof in wat je kan. Natuurlijk heb je op het ene gebied meer zelfvertrouwen dan het andere. Is dat makkelijk? Nee, je moet soms durven fouten maken. Je moet leren de veiligheid van ‘controle’ en het ‘perfect zijn’ los te laten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier