Herfstbladeren opruimen of laten liggen: zo moet het!

Het is volop herfst en dat zorgt voor een mooie, gouden kleurenpracht in het bos. Jammer genoeg horen afgevallen bladeren die het gazon bedekken of het voetpad glibberig maken ook bij deze tijd van het jaar. Moeten we deze nu opruimen of gewoon laten liggen?

Sommige mensen zweren bij het gewoon laten liggen van de bladeren en de natuur haar gang laten gaan. Anderen ruimen het bladafval liever op, want opgeruimd staat netjes. Maar wat is nu eigenlijk de beste manier om met bladafval om te gaan? Het antwoord is niet zo eenvoudig: dat hangt namelijk van situatie tot situatie af.

1. Bladeren op het gras

Liggen er veel bladeren op je gazon? Dan kun je deze best zoveel mogelijk opruimen. De gevallen bladeren zorgen er namelijk voor dat het gras te weinig licht krijgt en afsterft, met gele en kale plekken als gevolg. Tijdens het voorjaar groeit daar bovendien nog eens onkruid op. Dus: opruimen die handel!

2. Bladeren tussen de planten

Het bladafval in de borders mag je met een gerust hart laten liggen want dit is zelfs goed voor je planten. De afgevallen bladeren zorgen immers voor een isolerende laag tussen de planten, waardoor ze beter beschermd zijn tegen vrieskou. Bovendien worden de bladeren door de natuur omgezet in voedingsstoffen voor de grond. Verder zijn ook de egels en nuttige insecten blij met zo’n laagje blad op de grond. Win-win-win dus.

Waar je op moet letten, is dat de laag bladeren niet al te dik wordt, anders krijgt de grond geen zuurstof meer. Zo’n 10 centimeter is voldoende.

Hou er ook rekening mee dat er geen bladeren op wintergroene planten en bodembedekkers blijven liggen: dit kan het risico op schimmelvorming vergroten.

3. Bladeren op het terras, het voetpad en de oprit

Op het voetpad en terras is het uitkijken als er gevallen bladeren liggen. Deze zorgen er immers voor dat de ondergrond glad en glibberig wordt. Vlug verwijderen dus, je wil geen ongevallen veroorzaken omdat je stoep niet proper is!

4. Bladeren in de vijver

Rottende bladeren in vijverwater moet je absoluut vermijden; de bladeren tasten het water aan waardoor het gaat verzuren. Zowel planten als vissen zullen sterven indien het water te verzuurd is. De bladeren dien je dus uit de vijver te vissen. Span indien mogelijk een net over de vijver om de bladeren op te vangen.

5. Bladeren in de goot

Uiteraard dien je deze te verwijderen opdat de goot niet verstopt zou geraken. Even die ladder op dus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier