Ontbijtbabbel met radiomaker Sven Ornelis: “Misschien maak ik ooit wel radio vanuit Barcelona”

1180
Sven Ornelis kijkt reikhalzend uit naar de feestdagen. “Het ziet er naar uit dat er meer kan dan vorig jaar. Toen kon en mocht er niks. Ik zat hier aan tafel met een afhaalmenu, terwijl de feestdagen toch echt de momenten zijn waarop je je g” eliefden bij je in de buurt wil.” (foto Sbedaux)©sbedaux
Sven Ornelis kijkt reikhalzend uit naar de feestdagen. “Het ziet er naar uit dat er meer kan dan vorig jaar. Toen kon en mocht er niks. Ik zat hier aan tafel met een afhaalmenu, terwijl de feestdagen toch echt de momenten zijn waarop je je geliefden bij je in de buurt wil.” (foto Sbedaux)

Hij was al een gevierd radiomaker, veelgevraagd deejay en ‘would-be chef’, nu heeft Sven Ornelis ook nog zijn eigen wijnbusiness. Onder het label Wijn Ornelis verkoopt hij zijn favoriete rode wijnen, witte wijnen, roséwijnen en mousserende wijnen. Hoog tijd dus voor een uitgebreide Ontbijtbabbel met bubbels!

Waar een doorsnee Ontbijtbabbel een uur duurt, zit ik drie uur na ons ontbijt afijn, meer een uitgebreide lunch, want Sven Ornelis maakt elke weekdag radio tot 10 uur nog aan tafel. Ik ben zelfs een heel klein beetje tipsy na twee glazen van Svens eigen cava en nog een bodempje chardonnay. Onderzoeksjournalistiek, zeg maar. “Ik ben supergepassioneerd door alles wat met eten, restaurants en wijnen te maken heeft. Die passie is ontstaan toen ik 19 was en op de peda in Leuven een grote wijnkenner tegenkwam, die uiteindelijk een hele goede kameraad is geworden. Het was de tijd van de vettige, boterachtige en krachtige chardonnays, waar ik erg van hield. Niet lang daarna kocht ik mijn eerste flessen waar ik wat meer geld aan uitgaf.”

Waarom wilde je zo graag een eigen wijnlabel?

“Ik ben al heel mijn leven op zoek naar goede wijnen. Ik heb de wereld afgereisd in die zoektocht. En vrienden die hier thuis komen eten, weten ondertussen wat een echte ‘Orneliswijn’ is. Wijn met karakter, met wat kracht. Het zijn niet per definitie dure wijnen die ik drink. Het is heel makkelijk om naar een wijnhandel te gaan, daar een Pétrus te kopen en dan te zeggen: dit is een goed wijntje. Uiteraard is dat een goed wijntje. Maar het is veel leuker om in een andere prijscategorie te zoeken naar fijne wijnen. Een ander element in de oprichting van Wijn Ornelis was mijn verhuizing naar Lochristi twee jaar geleden. Ik kwam er zeer snel achter dat er hier prachtige wijngaarden liggen. Wijndomein Nobel, waar heerlijke wijnen met passie en liefde gemaakt worden. Ik had al snel een goede klik met die mensen en zo is het idee voor een eigen label ontstaan. Ik ben zo ook wijnen gaan creëren met wijnboeren uit Spanje, Italië en Frankrijk, wijnen waar ik zeer trots op ben.”

Ik heb de wereld afgereisd in mijn zoektocht naar goede wijnen

Je timing is in ieder geval perfect, zo vlak voor de feestdagen. Wat verwacht je eigenlijk van die feestdagen? Wordt het feest?

“Het is moeilijk in te schatten. De situatie verandert telkens zo snel. Het nieuws over corona is altijd razendsnel achterhaald, dat merk ik ook in de radiostudio waar ik de ene dag politici hoor roepen om versoepelingen en de volgende dag om verstrengingen. Maar het ziet er naar uit dat er meer kan dan vorig jaar. Toen kon en mocht er niks. Ik zat hier aan tafel met een afhaalmenu, terwijl de feestdagen toch echt de momenten zijn waarop je je geliefden bij je in de buurt wil, waarop je wil koken en klinken en vieren. Die gezelligheid met vrienden en familie zal er dit keer wel wat meer zijn. En omdat al mijn dj-boekingen voor Nieuwjaar zijn weggevallen, kan ik ook die avond thuis vieren.”

Je deejaycarrière staat momenteel op een laag pitje, maar als radiomaker ben je een tevreden man, neem ik aan.

“Absoluut. Joe groeit elk jaar en is ondertussen de derde grootste radiozender in Vlaanderen. We zijn groter dan Radio 1, MNM en Studio Brussel. En opvallend is dat alsmaar meer jongeren ons vinden. Jongeren van tegenwoordig zoeken heel diverse content, ze willen zowel Dua Lipa als The Beatles voorgeschoteld krijgen. Als ze iets goed vinden, doet de releasedatum er niet toe. Dat speelt in het voordeel van een zender als Joe. Zelf blijf ik ook zeer gepassioneerd door de radio. Ik maak nu al dertig jaar radio en zie mezelf dit nog heel lang doen, tot lang na mijn officiële pensioenleeftijd. Ik heb radio de afgelopen jaren enorm zien evolueren. We doen nu dingen die ik vroeger nooit voor mogelijk zou hebben gehouden. Met Anke maak ik nu elke ochtend radio op drie zenders tegelijkertijd: Joe en de twee digitale zenders Joe 60’s & 70’s en Joe 80’s en 90’s. We zijn een van de eersten in de wereld die zo werken. Wie weet dus hoe radio er over tien of twintig jaar uitziet? Misschien maak ik dan wel radio vanuit mijn tweede thuis, Barcelona.”

Alle info over de wijnen van Sven Ornelis vind je op wijnornelis.be. Op zijn andere website wouldbechef.be krijg je inspiratie voor feestmenu’s.

Club Brugge

“De liefde voor voetbal en voor Club Brugge zit er al lang in. Mijn roots liggen er, niet in Brugge zelf, maar in Knesselare. Iedereen was er fan van Club, behalve het gepeste Anderlechtkindje op school. Het zit ook bij ons in de familie. Mijn vader is een enorme Club-supporter, mijn broer ook. Ik ben zelf ook fan van FC Barcelona en ben een paar weken geleden nog met mijn papa naar El Clásico gaan kijken, de wedstrijd tegen rivaal Real Madrid. Een fantastische ervaring, ook al verloor Barcelona. Maar daar moet je als supporter tegen kunnen. Het onvoorspelbare van voetbal is eigenlijk prachtig. Kijk naar onze eigen competitie waar Union aan de leiding staat. Natuurlijk heb ik liever dat Club op één staat, maar het is toch wel bijzonder om een promovendus bovenaan het klassement te zien.”

Eigen restaurant

“Af en toe schiet de gedachte van een eigen restaurant wel door mijn hoofd, maar meteen komen dan de bedenkingen: dat is keihard werken en ik ben bang dat het mijn passie voor koken zou kunnen fnuiken. Het is veel leuker om op vrijdagavond acht gasten over de vloer te krijgen tijdens een uitgebreide dinnerparty. Want dat zijn mijn topavonden, vrienden op bezoek en lekker koken. En toch sluit ik niet uit dat ik ooit een eigen restaurantje zal uitbaten. Mocht ik ooit vanuit Barcelona radio kunnen maken, dan zou het misschien kunnen. Het klinkt in ieder geval romantisch en aanlokkelijk. Over anderhalf jaar word ik vijftig, misschien moet ik er dan eens goed over nadenken.”