Ontbijtbabbel met muzikant, tatoeëerder en nu ook tv-maker Tijs Vanneste: “Ik was op mijn hoede voor de televisiewereld”

In het hartje van de Kempen bouwde Tijs Vanneste – muzikaal bekend als Van Echelpoel – vorige zomer een camping. Of beter gezegd: hij liet die bouwen door negen jongeren die moeilijk aan werk raken en niet mee kunnen met het verschroeiende ritme van het professionele leven. Tijs filmde dit unieke project en doopte het ‘De Kemping’.

Juli 2020, ergens in De Kempen. Negen jongeren stappen een weide op. Zij gaan hier de komende twee maanden een camping bouwen en uitbaten. Het gaat om jongeren die moeilijk aan werk raken of dat werk moeilijk kunnen behouden. De oorzaken en persoonlijke verhalen zijn divers: schooluitval, gedragsstoornis, medische beperking, verslavingsproblematiek, migratie-achtergrond, armoede of bijzondere jeugdzorg. Trajectbegeleider van dienst is tatoeëerder en muzikale duizendpoot Tijs Vanneste, die tien jaar les gaf aan een school voor buitengewoon onderwijs en als muziektherapeut werkte met delinquenten. Tijs is de ideale gids om deze negen jongeren tijdens de opnames van De Kemping te coachen, en om hen de broodnodige bagage en werkervaring aan te reiken. “Met dit programma is de cirkel rond. Alles waar ik voor sta, komt hierin samen: sociaal werk, muziek, het gevoel dat ik van nut ben voor anderen, …”

Je zou bijna de Kempen nog vergeten. Prachtige streek toch!

De Kempen zijn prachtig, alleen roepen wij dat niet te hard, anders blijft het hier niet mooi. Wij zijn niet zo’n roepers. Maar het is zeker waar: de Kempen zijn bezaaid met fantastische plekken. Ze hebben mij al dikwijls gevraagd waarom ik niet naar Antwerpen of Brussel verhuis. Geen haar op mijn hoofd! Ik wilde nu ook echt iets maken over en voor de Kempen, met jongeren uit de buurt. Al besef ik maar al te goed dat heel het land vol zit met jongeren die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Met dit programma wilde ik hen een gezicht geven. Ook omdat ik vrees dat het probleem van mensen die niet mee kunnen in deze maatschappij steeds groter wordt. Op papier is het nog nooit zo goed gegaan met de wereld, maar in de realiteit glippen velen door de mazen van het net.

In de eerste plaats is dit een sociaal project

Er zit iets heel warms en troostends in ‘De Kemping’. Maakt dat je trots?

“Dat is het grootste compliment dat je me kunt geven. Ik wilde geen dramatisch verhaal vertellen en alleen maar miserie tonen. Natuurlijk zitten er zwaardere gesprekken in, maar die worden afgewisseld met onnozeliteiten . Voor mij was het belangrijk dat de negen jongeren konden openbloeien, wat trouwens uitstekend gelukt is. Want in de eerste plaats is dit een sociaal project. Na de opnames hebben we hen niet zomaar laten vallen, dat was mijn voorwaarde.”

‘De Kemping’ is je eerste eigen tv-project. Smaakt dat naar meer?

“Ik was eerlijk gezegd nogal op mijn hoede voor de tv-wereld. Als ik ooit zelf tv zou maken, wat overigens niet op mijn wensenlijst stond, zou het aan mijn voorwaarden moeten. Ik wilde geen minuut in scène zetten, ik wilde geen ‘take 2’ van een gesprek. Alles moest oprecht en authentiek. En die kans heb ik gekregen, daar ben ik heel dankbaar voor. Ik vond het ook belangrijk dat ik zelf exact zo overkwam als wanneer ik tegen mijn buurman spreek. Om even terug te komen naar je vraag: in theorie zou ik nog seizoenen kunnen maken, het hele speelveld ligt nog open. Maar als het gebeurt, zal het zeker geen kopie worden van het eerste seizoen. Het moet een uitdaging blijven. De kans is trouwens wel groot dat ik tv blijf maken. Maar alleen als het echt en authentiek kan zijn.”

Samen met het programma komt er ook een album uit, genaamd ‘Hier is het goed’.

“Dat album staat vol nummers die ik tijdens de opnames heb geschreven. Het zijn luisterliedjes in het Dessels, gebaseerd op verhalen van gasten en meisjes met wie ik heb gewerkt in het verleden. Op een gegeven moment zeiden ze bij het productiehuis dat ze nog muziek nodig hadden voor het programma. ‘Ik zal een plaat maken’, riep ik. Het is geen plaat geworden om radiohits mee te scoren, maar het zijn hopelijk wel nummers waar iemand iets aan heeft. Dit klinkt misschien hautain, maar het is een plaat zoals ze die twintig of dertig jaar geleden maakten, met een verhaal van begin tot einde.”

‘De Kemping’, vanaf 15 april elke donderdag om 20.40 uur op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier